Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken ile söyleşi: “Diyarbakır’da 14 bin sağlık çalışanından iki bini koronavirüse yakalandı, 17’si hayatını kaybetti”

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Şiyar Güldiken, Diyarbakır’da yaklaşık 14 bin sağlık çalışanı bulunduğunu, salgının başladığı günden bu yana yaklaşık iki bininin koronavirüse yakalandığını ve 17 arkadaşlarının yaşamını yitirdiğini söyledi.

Ferit Aslan‘ın sorularını yanıtlayan Güldiken, Diyarbakır’da günde üç bin PCR testi yapıldığını ve bu testlerin yüzde 60’ının pozitif çıktığını, henüz ikinci dalganın pik yapmadığını ama önümüzdeki 10 gün içinde vaka sayılarının daha fazla artmasından endişe duyduklarını söyledi.

Güldiken, Diyarbakır’da geçen hafta üç sağlık çalışanının daha koronavirüs sebebiyle hayatını kaybettiğini ve sağlık emekçileri için sürecin giderek zorlaştığını belirtti. Normal şartlarda yoğun bakımda bir sağlık çalışanının iki hastaya bakması gerektiğini ancak şu anda iki çalışanın yedi-sekiz hastaya aynı anda baktığını söyleyen Güldiken, yoğun bakım doluluk oranları konusunda halkın yeterince bilgilendirilmediğini anlattı:

“Sadece, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 120-130 hasta şu anda yoğun bakımda, 180 hasta ise normal serviste tedavi görüyor. Yoğun bakım doluluk oranları konusunda toplum yeteri kadar bilgilendirilmiyor. Erişkin yoğun bakım baz alınıyor. Diyarbakır’daki doluluk oranı yüzde 80 civarındadır. Bazen yoğun bakımlarda sağlık çalışanlarına N-95 maskesi verilmiyor ve yerine iki maske takarak çalışmaları isteniyor. Tutanak tutulunca bu kez hemen maske veriliyor.

“Bilerek insan sağlığı ile oynuyorlar”

Diyarbakır’ı zor günlerin beklediğini belirten Güldiken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bize göre bazı yöneticiler bilerek ve isteyerek insan sağlığı ile oynuyorlar. Sadece bir hastanede günde 10-12 kişinin yaşamını yitirdiği bu dönemde biz daha ikinci dalganın pikini yaşamadık. Önümüzdeki bir hafta ve 10 gün içinde vaka sayılarının artmasından endişe ediyoruz.”

Güldiken, sağlık çalışanlarının koronavirüs aşısına nasıl yaklaştıklarını da “Çaresizlik ile aşıya yaklaşmak istemiyoruz. Gelecek olan aşının Türkiye’deki laboratuvarlarda test edilme imkânı vardır. Bilimsel çalışma yapıldıktan sonra aşılar uygulanabilir. Sağlık çalışanlarına yönelik önyargılar ve yanlış algılar devam ediyor. Salgında çalışanlara destek alkıştan öteye gidemedi” diyerek değerlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.