Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Levent Köker ile Hukuk ve Demokrasi (6): Avrupa’dan ve ABD’den uzaklaşan Türkiye’de insan hakları ve hukuk devleti

Geride bıraktığımız haftada Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nde Türkiye’ye uygulanacak yaptırımlar gündemdeydi. ABD’de ise Türkiye’yi CAATSA yaptırımlarına tâbi kılmak amacıyla hazırlanan yasa Kongre’den geçti. Türkiye’nin bu noktaya neden geldiği sorusu bir yana, şu dikkat çekici: AB’den ve ABD’den bu şekilde uzaklaşırken, Anayasa’da yazdığı gibi insan haklarına saygılı demokratik hukuk devleti olma yönünde ilerleme sağlanamaz mıydı? Sağlanabilirdi ama olmadı; bu yönde bir çaba gösterilmediği gibi, ihlâl üstüne ihlâl sonunda Türkiye, otoriter rejimler kümesine düşürüldü. Bunun en önemli göstergelerinden biri, AİHS’nin hak ve özgürlükleri kısıtlarken siyasi amaç güdülmesini yasaklayan 18. maddesinin de ihlâl edilmiş olması. AİHM, Demirtaş ve Kavala kararlarında bu ihlâlleri tespit ederek, Türkiye’nin Rusya, Azerbaycan ve Ukrayna kategorilerinde bir devlet olduğunu da belirlemiş oldu. Türkiye, AB, ABD ve AİHM tarafından “insan haklarına saygısız, demokratik olmayan bir devlet” gibi görülmesine sebebiyet veren uygulamaları ve rejim özelliklerini âcilen düzeltmek durumundadır, kuruluşundaki milliyetçilik ilkesinin tanımı gereği olan “muasır milletlerle” uyumunu bozmak istemiyorsa.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.