Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Levent Köker ile Hukuk ve Demokrasi (7): HDP’nin kapatılması mümkün mü?

MHP Genel Başkanı’nın hırçın bir üslûbla dile getirdiği “HDP kapatılmalı” talebi, iktidarın tekrarlamaktan pek hoşlandığı “yeni Türkiye” söylemine bir darbe gibi, tabiî eğer bu “yeni Türkiye” söylemini ciddîye alıyorsanız. Parti kapatmak, eski Türkiye’nin bir konusu idi ve bugün bu şiddetle yeniden gündeme geliyorsa, değişen pek bir şey de olmamış gibi görünüyor. Demokratik hukuk devletlerinde siyâsî partilerin kapatılması çok istisnâî olarak başvurulan bir yol. Türkiye’de bu istisnâî olması gereken yola, çok partili dönemde epeyce başvuruldu. HDP, “Kürt sorunu” eksenli olup, bu sorunu kuşatan sınıfsal çelişkiler, ırkçılık, toplumsal cinsiyet ve cinsiyet yönelimi gibi bir dize konu etrâfında siyâsî programı olan bir parti. HDP’nin kapatılması, bu sorunların ve bu sorunları ciddîye alarak HDP’ye oy vermiş 7-8 milyonluk kitlenin de kapatılması anlamına gelmeyeceği için, HDP karşıtlarının istediği sonucu vermesi mümkün değil. Ama, hukuken, bütün reformlara rağmen yasaların izin verdiği ölçüde ve usûlde HDP kapatılabilir. Bunun için önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın harekete geçmesi gerekir. MHP, talebinde ciddî ise, yasaya göre kendisine verilmiş bir imkân olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nı harekete geçirmek için başvuru yapabilir. Bunu yapmadığı sürece, “HDP kapatılsın” talebi bir siyâsî şovdan öteye gitmeyecektir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.