Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEVA Partisi kurucularından Essum Aslan ile söyleşi: “Anadilde eğitim benim için tartışma konusu değildir”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Kurucular Kurulu’ndan Şanlıurfalı iş insanı Essum Aslan, kadının siyasetteki rolü, bölgede kadın siyasetçiye olan bakış açısı, anadilde eğitim ile ilgili düşüncelerini ve DEVA Partisi’nin bölgedeki durumunu Ferit Aslan’a anlattı.

Bölgede kadın siyasetçi anlayışının hâlâ yerleşmediğini söyleyen Aslan, “Bölgede, kadının erkeği yönetmesi tercih edilen bir şey değildi ama bu zamanla kırılıyor. Kadının olduğu yerde huzur var, barış var, çekişme yok” dedi.

Essum Aslan, Türkiye’deki mevcut durumun herkesi huzursuz ettiğini, milyonlarca insanın sosyal yardım aldığını ve asgari ücretin yetersiz olduğunu söyledi: “Hak ve özgürlükler konusunda ciddi sorunlar var. Toplumun bir karpuz gibi ikiye bölünerek ötekileştirildiğini görüyoruz. DEVA liyakate önem veren ve toplumun sorunlarını iliklerine kadar hisseden tecrübeli kadrolara sahiptir. Bölgede DEVA partisine çok büyük bir teveccüh vardır, bir seçimde bırakın ikinci partiliği, birinci parti de olabiliriz.”

“Çift dilli eğitimin desteklenmesi gerekir”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın “Anadil ana sütü kadar helaldir” sözünü hatırlatan Aslan, şöyle devam etti: “Biz ağladığımız, güldüğümüz, sevindiğimiz dilimizi yok sayamayız. Dolayısıyla Türkçe, Kürtçe, Arapça diye ayrılması çok da mümkün olmayan bir alandan söz ediyoruz. Bir eğitimci olarak söylüyorum, çocuğun gelişiminde bile çift dilli eğitim onun hem hafızasını hem de fiziksel ve bilişsel yapısını çok ciddi geliştiren ve değiştiren bir realite. Dolayısıyla biz bu zenginliğimizi köreltmeye çalışmamalıyız. Tam tersine, çocukların anadili ile beraber bir ikinci dili öğrenmesi yani çift dilli eğitimin desteklenmesi gerekir. Bunu yapmamız gerekirken biz anadillerini unutmalarını ya da bunu kullanmamalarını istiyoruz. Bu çok makul bir bakış açısı değil. Türkiye’de insanların anadilinde konuşması ve anadilinde eğitim alabilmesi benim için bir tartışma konusu değildir. Ama Türkiye Cumhuriyeti’nin dili Türkçe’dir, bu başka ülkelerde de böyledir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.