Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile söyleşi: “Cumhur İttifakı’ndaki çatlak nedeniyle MHP, HDP üzerinden AKP’ye mesaj veriyor”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, MHP’nin “HDP kapatılsın” çağrılarını dikkate almak ve buna muhatap olmak istemediklerini belirterek, “HDP’yi kapatmanın yasal, hukuki ve siyasi koşulları ortada yoktur. Cumhur İttifakı’nda çatlak var ve bu çatlak üzerinden MHP, ortağı AKP’e mesaj veriyor. HDP’nin yükselen performansı ve her şeye rağmen diz çökmemesi de onları rahatsız ediyor. HDP bir duvardan veya kapısı olan bir partiden ibaret değil ki kapısını kapatasınız. Milyonlarca seçmeni ve gönüllüsü olan bir partidir” dedi.  

“HDP üzerinden Cumhur İttifakı’nın ortakları birbirlerine mesaj iletiyor”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Medyascope muhabiri Ferit Aslan’a gündemi değerlendirdi. Buldan, aralarında yaşanan çtlak Cumhur İttifakı ortaklarının kendilerine göre “kolay lokma” olarak gördükleri HDP’ye saldırdıklarını belirterek, “İki ortak birbirlerine HDP üzerinden mesaj iletiyorlar. Biz kolay lokma değiliz. İç tartışmalarını bizim üzerimizden yapmasınlar, birbirlerine gidip konuşsunlar. Bu tartışmalar HDP’yi daha da büyütüyor ve  onlara daha çok zarar veriyor” diye konuştu.

“Yeni bir çözüm süreci beklemek bu dönemde akla ziyandır”

Yeni bir çözüm süreci mi başlatılıyor tartışmaları hakkında ise Buldan, “Yeni bir çözüm sürecinin gündeme gelmesine asla inanmıyorum. AKP kendi tabanını konsolide etmek için bunu gündeme getirebilir. Leyla Güven’e yapılanlar ortada iken nasıl bir süreçten söz edilebilir. Olarca belediyemiz gaspedildi, başkanlarımız ve vekillerimiz cezaevine atıldı. Yaşananlardan sonra yeni bir süreç beklemek akla ziyandır” dedi.

“Demirtaş davası, Avrupa Birliği’nin kapısını açacak bir davadır”

Selahattin Demirtaş davasında AİHM Büyük Daire’de bugün açıklanacak kararla ilgili ise Buldan şunları söyledi:

“AİHM Büyük Dairesi’nin açıklayacağı karar çok önemlidir. Bu kararın yüzde 99 Demirtaş’ın lehine çıkmasını bekliyoruz. Bu aynı zamanda aynı durumda olan yüzlerce, binlerce siyasetçi arkadaşımız için emsal olacaktır. Hükümetin açıklanacak olan karara karşı tavrı da çok önemlidir. Daha önce AİHM’in verdiği kararı Cumhurbaşkanı engelledi. Hâkim ve savcılar yasalara, kanunlara ve kendi özgür iradelerine göre değil, saraya göre karar veriyorlar. Tam da iktidarın yüzünü Avrupa Birliği’ne çevirdiğini söylediği bu dönemde Demirtaş davası, AB’nin kapasını açacak bir davadır.”

Buldan, iktidarın reform yapacağız söyleminin gerçekçi olmadığını çünkü bu açıklamadan hemen sonra yüzlerce arkadaşlarının gözaltına alındığını belirterek, “Bize reform çağrısı inandırıcı gelmiyor. Pandemi döneminde cezaevleri için yaptıkları reformun ne olduğunu gördük. AKP yargısı reform diyerek cezaevinde büyük kısmı suçlu olan kişileri saldılar. Cezaevinde binlerce HDP’li var ve adeta ölüme terk edildiler” dedi.

 
“HDP ve Kürt halkı olmadan bir çözüm mümkün değildir”

Buldan, HÜDA PAR heyetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi ve Kürt meselesinin HDP’siz çözümü ile ilgili tartışmalar konusunda ise şöyle konuştu: “Kürt sorunu HDP’siz ya da Kürt halkı muhatap alınamadan çözülemez. Geçmişte de buna benzer girişimler oldu ama sonuç alınamadı. Asıl muhatap biziz de demiyoruz. Muhatabı işaret ediyoruz. Geçmişteki çözüm sürecinde de muhatap değil, arabuluculuk görevi üstlendik, muhatap bellidir. Yeni partilerin kurulması zenginliktir. Bu HDP’yi etkilemez, HDP’nin kemikleşmiş bir oy oranı vardır. Bugün yüzde 12’leri çok aşan bir oy oranımız vardır.”

“Tüm muhalefetin bir araya gelerek birlikte hareket etmesi gerekir”

Erken seçim tartışmaları konusunda Buldan, bunu ilk kendilerinin dile getirdiğini çünkü artık ülkenin yönetilemez hale geldiğini belirterek şunları söyledi: “2021 bir seçim yılı olacaktır. Eskiden ülkenin en önemli meselesi Kürt meselesi iken bugün Kürt meselesi ve yoksulluk başa baş hale geldi. Erken seçimi sadece HDP değil, herkesin dile getirmesi gerekir. Demokrasi ittifakı erken seçimi mutlaka gündemine almalıdır. HDP’nin kapısı demokrasi, ve barışı isteyen herkese açıktır. Farklı düşünebiliriz, herkesin kırmızı çizgileri olabilir ama bugün o kırmızı çizgileri ön plana çıkarma anlayışını geride bırakmak gerekir. Bütün muhalefet partilerinin bir araya gelerek birlikte hareket ettiği döneme ihtiyacımız vardır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.