Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber – AİHM, Türkiye’ye dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili dava için ikinci kez süre verdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, dün eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili ağır hak ihlali kararı verip, tahliyesini isterken AİHM’de görülen milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılması ile ilgili davada ise Türkiye’ye ikinci kez savunma için süre verildi.

Dokunulmazlık kaldırılınca 40 HDP’li vekil AİHM’e başvurmuştu

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM), 2016 yılında yapılan düzenleme ile milletvekilliği dokunulmazlığı kaldırılırken yasanın yürürlüğe girmesiyle HDP’den 56 milletvekili hakkındaki 510 fezlekede yer alan 645 suç hakkında dokunulmazlık kaldırılmıştı. Bunun üzerine aralarında Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, İdris Baluken ve Osman Baydemir’in de bulunduğu 40 milletvekili adına Eylül 2016 tarihinde AİHM’e başvuru yapıldı. Başvuru dilekçesinde, dokunulmazlığın kaldırılmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı olduğu, seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiği, ifade özgürlüğüne aykırı olduğu, sözleşmenin haklara getirilecek kısıtlanmaların sınırlandırılması kuralının ihlal edildiği belirtildi.

AİHM Türkiye’den dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili başvuru için savunma isteyip süre verdi.

Ankara’nın savunmasını yapmasından sonra dosyaya bu kez Türkiye’de faaliyet gösteren İfade Özgürlüğü Derneği tarafından davaya müdahil olmak için başvuru yapıldı. Başvurunun kabul edilmesinden sonra müdahilliğe yönelik beyanları için Türkiye’ye bir kez daha süre verildi. AİHM tarafından dün (21 Aralık) açıklanan karar ile Türkiye’nin savunma yapmak için süre istemesi talebi ikinci kez kabul edilerek 2 Nisan 2021 tarihine kadar süre verildi.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasından sonra aralarında eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, eski grup başkanvekilleri İdris Baluken ve Çağlar Demirel’in de bulunduğu çok sayıda vekil gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Halen tutuklu yargılamaları süren eski vekiller de bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.