Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selahattin Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir ile söyleşi: “Cumhurbaşkanı’nın değerlendirmeleri yeni ihlallere kapı aralıyor”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nin bir an önce tahliyesini istediği eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karar ile ilgili yaptığı açıklamayı değerlendirdi. Avukat Demir, “AİHM, Cumhurbaşkanı’nın yaptığı bu konuşmalardan sonra bu kararları veriyor. Bu değerlendirmeleri yeni ihlallere kapı aralıyor. Yeni başvurular yapmamıza ve yeni ihlallerin ortaya çıkmasına neden oluyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü AKP grubunda AİHM’nin Demirtaş kararına ilişkin şu değerlendirmeyi yapmıştı: “İç hukuk yolları tüketilmeden bu kararı alıyorlar. Türkiye aleyhine hareket ediliyor. Kendi adamlarını koruyorlar. Bu karar bizi bağlamaz.”

AİHM’nin Demirtaş ile ilgili verdiği kararı Ferit Aslan’a değerlendiren avukat Ramazan Demir, kararda dokunulmazlığın kaldırılmasına giden sürecin de ele alındığını belirterek şöyle konuştu: “AİHM kararında bütün süreçler tek tek ele alınmış ve ihlaller detaylı olarak sıralanmıştır. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve 6-8 Ekim olayları da ele alınmış ve DTK’nın halen faaliyetlerini sürdüren siyasi bir örgütlenme olduğu belirtilmiş. Bu karar, DTK’dan yargılanan, tutuklanan veya soruşturulan tüm dosyaları ilgilendiriyor. Tutuklu olanların derhal serbest bırakılması gerekir. Kararda ikinci tutukluluğun birinci tutukluluğun devamı olduğu da net olarak ifade edilmiş. Türkiye, AİHM’nin kararını uygulamak zorundadır, uygulamazsa sonuçları ağır olacaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.