Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Karantinada obezite riski – Diyetisyen Öykü Kaçar: “Bağışıklığınızı fazla gıda almak ile güçlendiremezsiniz”

Koronavirüs salgınıyla birlikte hayatımızın bir parçası haline gelen sokağa çıkma yasakları ve karantina uygulaması “karantina obezitesi”ni ortaya çıkardı. Ferit Aslan’ın sorularını yanıtlayan Diyetisyen Öykü Kaçar, şu an için karantina obezitesinin ciddi bir sorun olmadığını ancak riskin giderek arttığını söyledi.

Kaçar, koronavirüs sebebiyle insanların bağışıklık sistemleri ile ilgili ciddi kaygı duymaya başladıklarını belirterek, “Bağışıklık, bir günde, üç haftada ya da altı ayda güçlendirebileceğiniz bir şey değildir.  Bağışıklığınızı çok fazla gıda ile güçlendiremezsiniz” dedi. 

“Karantinada kötü duygulardan kaçmak için yemek yeme eğilimi arttı”

Koronavirüs önlemleri kapsamında hayatımıza giren karantina ve sokağa çıkma yasaklarının karantina obezitesini de gündeme getirdiğini söyleyen Kaçar, özellikle bağışıklık sistemi ile ilgili uyarı yaptı. Kaçar, 2020’nin zor bir yıl olduğunu ve zorluğun halen devam ettiğini, insanların korku, kaygı ve kötü duygularla baş etmekte zorlandığını belirtti: “İnsanlar bunlardan kaçmak için yemek yeme eğilimlerini artırdı. Bugün için karantina obezitesi ciddi boyutlarda değil ama bu yönde hızlı bir eğilim var.”

“Bağışıklık kısa sürede ve fazla gıda tüketerek güçlendirilemez”

Kaçar, insanların bu dönemde bağışıklık sistemleri ile ilgili çok kaygı duymaya başladığını da hatırlatarak şu bilgileri verdi: “Bağışıklığımı düşürmeyeyim, bağışıklığımı güçlendireyim, bunun için ne yapabilirim, bunu da yiyeyim, şunu da yiyeyim… Burada şöyle bir yanılsama var. Bağışıklık bir günde, üç haftada ya da altı ayda güçlendirebileceğiniz bir şey değildir. Bağışıklık sizin bu yaşınıza kadar olan süreçte beslenmeniz, fiziksel aktiviteniz, çevresel faktörler, gen etkisi gibi birçok kompleksin bulunduğu ve bunların süreç içinde işlenip bugüne kadar oluşturduğu bir sistemdir. Bu etkenlerden biri kötü ise sizin bağışıklığınız normalin biraz altındadır. Bunu yiyeceklerle iyileştirebilirsiniz ama belirli bir süre için. Bağışıklığı güçlendirmek çok uzun soluklu bir işlemdir. İkinci yanılsama ise bağışıklığınızı çok fazla gıda ile güçlendiremezsiniz. Yani direncim düşmesin diye onu da yiyeyim, bunu da yiyeyim derseniz bu çok hatalıdır.”

Fransa, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki araştırmaların, obez ve şişman kişilerde koronavirüse bağlı ölümlerin ve hastalığın ağır seyretmesinin normal kilodaki kişilere göre çok daha fazla görüldüğünü ortaya koyduğunu belirten Kaçar şu uyarılarda bulundu: “Siz bağışıklığınız artsın diye çok fazla gıda aldıkça obeziteye yaklaşıyorsunuz. Bağışıklığı güçlendireyim derken başka bir tehlike oluşturuyorsunuz. Biz bağışıklık sistemini güçlendirici vitaminler yerine daha çok aynı vitaminleri barındıran besinleri tercih etmelerini istiyoruz.” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.