Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM’nin Demirtaş davasında hükümetten yanıtını alamadığı soru: Dokunulmazlık kaldırıldıktan sonra ceza alan AKP’li ve MHP’li vekiller kimler?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nin eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili verdiği karardaki bazı ilginç detaylar ortaya çıktı. Hükümetin, AİHM’ye verdiği savunmada, milletvekili dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra sadece HDP’lilerin yargılanıp ceza almadıkları, beş AKP’li ve bir MHP milletvekilinin de ceza aldıkları yönünde savunma yaptığı öğrenildi. Mahkemenin, ceza alan sözkonusu AKP ve MHP’lilerin kimler olduğuna dair sorusunun ise hükümet tarafından yanıtlanamadığı belirtilen kararda, “Millet Meclisi üyeleri arasında, 20 Mayıs 2016 tarihli anayasa değişikliğinden gerçekten etkilenen yalnızca muhalefet milletvekilleri olmuştur” denildi.

“Çözüm süreci bitince Demirtaş ile ilgili ceza soruşturmaları hızla artmış”

AİHM’nin Demirtaş ile ilgili geçen hafta verdiği kararın detaylarında, milletvekili dokunulmazlığının anayasaya aykırı olarak ve sadece muhalefetteki milletvekilleri için kaldırıldığı yönünde bilgiler de verildi. AİHM’nin ilk olarak 2014 yılından daha önce, savcılıkların TBMM Genel Kurulu’na Demirtaş hakkında bazı fezlekeler sunduğunun not edildiği belirtilen kararda, “Ancak ‘çözüm süreci’nin sona ermesine kadar ve büyük oranda HDP’nin başarısı sebebiyle, iktidar partisinin 2002 yılından bu yana Meclis’te ilk kez çoğunluğu kaybettiği 7 Haziran 2015 seçimlerine kadar hiçbir önlem alınmamıştır. Gerçekten, HDP ile cumhurbaşkanı ve iktidar partisi arasında siyasi bir gerilim başlayana kadar, başvurucu özgürlüğünden alıkonulma riskiyle karşı karşıya kalmamıştır. Ancak ‘çözüm süreci’nin sona ermesinin ve örneğin 28 Temmuz 2015’te ‘HDP liderleri bedelini ödeyecek’ diyen cumhurbaşkanının açıklamalarının ardından, başvurucu hakkında hazırlanan ceza soruşturmalarının sayısı ve hazırlanma hızı artmaya başlamıştır” denildi.

“Hükümet, AKP’den beş, MHP’den bir vekilin ceza aldığını belirti”

AİHM kararında, 20 Mayıs 2016 tarihinde anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle, 154 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırıldığı, bu siyasetçilerin arasında o dönem 59 sandalyeye sahip HDP’den 55 miletvekilinin bulunduğu belirtilerek, “Buna ek olarak, aralarında eş genel başkanların da olduğu 14 HDP milletvekili tutuklanmıştır. Mahkeme, başvurucunun iddiasının aksine, hükümetin yalnızca HDP’li milletvekillerinin ceza yargılamalarında ceza almadığı iddiasını gözlemlemektedir. Hükümet görüşlerinde, AKP’den beş, CHP’den dokuz ve MHP’den bir milletvekilinin dokunulmazlıkları kaldırıldıktan sonra ceza aldığını belirtmiştir” denildi. AİHM kararının devamında şunlar dile getirildi:

“Anayasa değişikliğinden yalnızca muhalefet etkilenmiştir”

“18 Eylül 2019 tarihli duruşmada, bu durum taraflara özel olarak sorulmuştur. Hükümet, iddialarını tekrarlamış ancak iktidar partisi blokundan yani AKP ve MHP üyesi milletvekillerinin ceza aldığını ve/veya tutuklandığını ortaya koyamamıştır. Dolayısıyla, bu iddiayı destekleyecek herhangi bir kanıt olmadığı için mahkeme, hükümetin bu argümanına ehemmiyet verememektedir. Bu nedenle mahkeme, yalnızca muhalefet partileri CHP ve HDP milletvekillerinin haklarında başlatılan ceza yargılamalarında tutuklandığı ve/veya ceza aldığı sonucuna varmaktadır. Bir başka deyişle, Millet Meclisi üyeleri arasında, 20 Mayıs 2016 tarihli anayasa değişikliğinden gerçekten etkilenen yalnızca muhalefet partisi milletvekilleri olmuştur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.