Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’un su sorunu (2): Sazlıdere Barajı’nın doluluk oranı yüzde 5’e düştü, İstanbul’a su veremeyecek durumda

Haber: Hazar Dost & Senem Görür

İstanbul’da kasım ayından bu yana süren “su krizi” tartışmaları, İstanbullular’da soru işaretleri yaratırken “Ne kadar suyumuz kaldı?” sorusunun da gündeme gelmesine neden oldu. Medyascope’tan Hazar Dost ve Senem Görür, “İstanbul’un su sorunu’’ dosyasının ikinci bölümünde doluluk oranı yüzde 5’e kadar düşen Sazlıdere Barajı’ndaydı.

Barajda su birikintisi görmek güç

Geniş bir  havzaya yayılan ve İstanbul’un 14 ilçesinin su ihtiyacını karşılayabilecek kadar büyük olan Sazlıdere Barajı, 1993 yılında hizmete açıldı. Hizmete girmesi için, hemen kenarında bulunan Şamlar Köyü’nde yaşayan vatandaşlara, baraj havzasının dışında yeni yerler verilirken mezarlık da dahil olmak üzere köyün büyük bölümü barajın suları altında kaldı. Barajın çevresinde, geçimini hayvancılık yaparak sağlayan insanları görmek mümkün. 

Medyascope’a konuşan köy halkı, ‘’Eskiden bu sularda balıkçılık yapılırdı. Bu yıl her şey bitti. Daha önce bu kadar azalmamıştı’’ diyor. Biz de baraj etrafında yaptığımız gezintide, yaşanan duruma korku filmlerini andıran görüntülerle şahit oluyoruz. 

Barajın su depoladığı belli bölgelerde, artık hayvanlar otlarken hemen yanlarında balıkçı kayıklarını görebiliyoruz. Köylüler, bu sandalların çoğunun çok eski olmadığını söylüyor. 

Şamlar sakinleri, barajın son bir yıldır bu durumda olduğunu belirtirken geçmiş yıllarda yağışların durumuna göre barajın taştığını da anlatıyor.

Sazlıdere Barajı’nın doluluk oranı son 12 yılın en düşük seviyesinde. Su oranı, geçen yıl bu aylarda yüzde 40’ın üzerindeyken 29 Aralık’ta yüzde 5’lerde. Temmuz 2020’den bugüne hızla suyu azalan barajda, ‘’Dikkat göle girmek yasaktır’’ tabelasının 150-200 metre yakınında su birikintisi bulunmuyor. 

Medyascope’a konuşan Şamlar Mahallesi Muhtarı Oktay Doğan, Sazlıdere Barajı’na akan kaynak suyunun olmadığını, barajın toplama suyla dolduğunu belirtirek ‘’Yağmur, kar yağmazsa bu baraj dolmuyor’’ dedi. Muhtar Doğan ayrıca, barajın geçmiş yıllarda da iki-üç kez boşaldığını söylerken ‘’Hiçbiri bu seferki kadar kötü olmamıştı’’ diye konuştu. Barajdan belirli bir mesafeden sonra su çekilemediğini belirten Doğan, şu anda Sazlıdere Barajı’nın İstanbul’a su çekemediğini de sözlerine ekledi. 

Kanal İstanbul’un devre dışı bırakacağı iki barajdan biri de Sazlıdere

Kanal İstanbul projesinin güzergâhında yer alan Sazlıdere Barajı, projenin gerçekleşmesi halinde Terkos Barajı’yla beraber devre dışı kalacak. Köy kahvesinin hemen yanında açılan ‘’Kanal İstanbul Arsa Ofisi’’, köyün projeye hazırlandığını gösteriyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler