Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ünlü modacı Pierre Cardin 98 yaşında hayata veda etti

Fransız modacı ve tasarımcı Pierre Cardin, bugün (29 Aralık), 98 yaşında hayata veda etti. 1960’lı ve 70’li yıllarda ortaya koyduğu fütüristik tasarımlarıyla moda dünyasındaki dengeleri altüst eden tasarımcının ölümü ilk olarak Fransız Güzel Sanatlar Akademisi resmi Twitter hesabından duyuruldu. Ailesi, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptıkları açıklamada Cardin’in başkent Paris yakınlarındaki Neuilly’de bir hastanede öldüğünü belirtti. 

Gümüş çivi, orkide ve zambaklardan oluşan bir taç giyen Elizabeth Taylor, alüminyumdan yapılmış bir gaz maskesi gibi görünen bir başlık giyen tasarımcı Pierre Cardin ile konuşuyor. 

Tasarımlarıyla dikkat çeken Pierre Cardin, isminin dünyanın pek çok yerinde, farklı sosyoekonomik sınıflara mensup insanlar tarafından bilinmesini ise kıvrak ticari zekâsına borçluydu. Pierre Cardin ismi, çoğunlukla da isminin yalnızca baş harfleri (PC), önce kalemler, saatler, pantolonlar ve ayakkabılarda görünür hale geldi, daha sonra bunlara parfümler, oteller ve restoranlar eklendi. Cardin, modanın yüksek ve erişilmez olarak görülen dünyasını kitlelerin erişimine açan bir “markalaşma” öncüsü haline geldi. Bu markalaşma ve pazarlama anlayışı ona “Lisans sahiplerinin Napolyon’u” unvanıyla birlikte istikrarlı bir gelir akışı da sağladı. Bir keresinde, “Pret-a-porter (hazırgiyim) adını yok edecek dediler ama tam tersine, beni hazırgiyim kurtardı” dedi. 

Pietro Costante Cardin, 1922 yılında İtalya’nın kuzeyindeki Treviso kentinde dünyaya geldi. 11 çocuklu bir ailenin en küçüğüydü. Ailesi, Mussolini’nin faşist rejiminden kaçıp Fransa’ya sığındığında Cardin henüz küçük bir çocuktu. Fransa’nın sanayi kentlerinden Saint-Étienne’de büyüdü. Ailesi onun mimar olmasını istiyordu ancak Cardin’in ilgi alanı her zaman tasarım ve moda olmuştu. İlk kez 17 yaşındayken ve Kızılhaç yardım örgütüyle birlikte çalışırken terzilik konusunda bir şeyler öğrenmeye başladı ve kendini geliştirdi.  

Fransa’nın başkenti Paris’e taşınan Cardin, 1947 yılında şair, sanatçı ve yönetmen Jean Cocteau ile birlikte Güzel ve Çirkin filminin setinde çalıştı. Cocteau onu Christian Dior ile tanıştırdı, 1950 yılına gelindiğinde Cardin kendi markasını yarattı. 1954’te “Eve” (Havva) adı altında kendine ait ilk dükkanını açan Cardin, dönemin moda anlayışından farklı oluşuyla dikkat çeken tasarımı, balon etekleri satışa sundu. 

1959 yılına gelindiğinde Pierre Cardin, Fransız tasarımcıların daha önce yapmadığı bir şeyi yaparak tasarladığı hazırgiyim ürünlerini Printemps gibi perakende giyim mağzalarında sergiledi. O güne kadar modayı halktan uzak, elit kesime yakın tutmayı başaran Fransız tasarımcılar için bu oldukça şaşırtıcı bir adımdı. BBC’ye göre Cardin, bu olayın ardından Fransa’nın moda loncasından dışlandı. Ancak bir yıl kadar sonra, bu kez erkeklere özel tasarımlarını sattığı “Adam” (Adem) adlı butiğinde eski Hindistan Başbakanı Nehru tarafından giyilen yakasız gömlekleri satışa sundu. Tasarımı, John Lennon ve Paul McCartney gibi isimlerin ilgisini çekti. 

Cardin’in fütürizme, uzayın keşfine, Apollo uzay programına duyduğu ilgi tasarımlarına da yansıdı. Tasarımlarında uzay filmlerinde kullanılan başlıklara benzeyen şapkalar, fütüristik kesimlere yer verdi. Hem kadınlar hem de erkekler tarafından giyilmek üzere “üniseks” kıyafetlerin tasarımına öncülük etti. 1969 yılında, kariyerinin zirvesindeyken Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ondan bir uzay giysisi tasarlamasını istedi. Cardin bu tasarımını “henüz var olmayan bir hayatta giyilmek üzere ürettiğim elbiseler” olarak tanımladı. 

Cardin, 1979’da Çin, 1983’te ise Sovyetler Birliği ile ticaret yapan ilk Fransız tasarımcı oldu. 1991 yılında Rusya’nın başkenti Moskova’da, Kızıl Meydan’da düzenlediği defileyi, 200 bini aşkın insandan oluşan bir kalabalık izledi.  

2000’li yıllara gelindiğinde, Pierre Cardin markası eski çekiciliğini kaybetmeye başladı. 2011’de Cardin, markasını 1 milyar euroya satışa çıkardı ancak alıcı bulamadı. Yine de Pierre Cardin markası, fütürizm, moda ve ticareti buluşturan, öncü ve başarılı bir marka olarak görülüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.