Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM kararında kayyum değerlendirmesi: “Başkanların tutuklanmalarının tek sebebi siyasi açıklamalarıdır”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nin eski Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili açıkladığı kararında, sadece Demirtaş’ın durumu değil, HDP’lilere yönelik soruşturma, tutuklama ve davalara konu olan pek değerlendirme yer aldı. AİHM kararında, HDP’li belediyelere kayyum atanması ile ilgili, yerlerine kayyum atanan HDP’li belediye başkanları için, “Bu kişilerin özgürlüklerinden alıkonulmalarının tek sebebinin siyasi açıklamaları olduğu gözlemlenmektedir” denildi.

Selahattin Demirtaş’ın avukatları tarafından çevirisi yapılan AİHM Büyük Daire kararında, HDP’lilere yönelik son altı yılda yapılan soruşturma, tutuklama ve davalarla ilgili tespitlere de yer verildiği görüldü. AİHM kararında, 2016 yılından sonra HDP’li belediye başkanlarının tutuklanıp yerlerine kayyum atanması ile ilgili şu satırlar yer aldı:

“Mahkemeler kanunları, muhalif sesleri susturmaya yönelik kullanılıyor”

“HDP’den tanınmış birçok kişi ve seçilmiş belediye başkanları da tutuklanmıştır. Her ne kadar bu kişiler hakkında başlatılan ceza yargılamalarının içeriğine erişilemese de mahkeme, değişik raporlara ve uluslararası gözlemcilerin görüşlerine göre bu kişilerin özgürlüklerinden alıkonulmalarının tek sebebinin siyasi açıklamaları olduğunu gözlemlemektedir. Bu koşullarda mahkeme, ulusal kanunların artarak muhalif sesleri susturmak amacıyla kullanılmaya başlandığını söyleyen İnsan Hakları Komiseri başta olmak üzere, üçüncü tarafların görüşlerine kayda değer bir önem atfetmektedir. Mahkeme, bu sebeple, başvurucunun tutuklanmasının ve tutukluluk halinin devam ettirilmesinin, münferit bir örnek olmadığını düşünmektedir. Tam tersine, belirli bir örüntü izlediği görülmektedir.”

Ne olmuştu?

AİHM Büyük Dairesi, 22 Aralık 2020 tarihinde, Edirne F Tipi Cezaevi’nde 4 Kasım 2016 tarihinden beri tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş hakkındaki davaya ilişkin kararını verdi. Büyük Daire, Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması için Türkiye hükümetinin gerekli tüm tedbirleri almasını istedi. Kararda, Demirtaş’ın tutukluluğunun “siyasi bir amaca hizmet ettiği” ve bu tutukluluk üzerinden Türkiye halkına “yanlış bir mesaj verildiği” belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.