Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya ile söyleşi: “Aşı, salgına karşı kurtuluştur, en az 60 milyon kişi aşılanmalı”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey, Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, TTB’nin koronavirüs salgınına karşı aşıyı kurtuluş olarak gördüğünü ve bu yılın ilk altı ayında da salgının hayatımızı etkileyeceğini öngördüklerini belirterek, “Salgından kurtulmamız için en az 60 milyon kişinin aşılanması gerekir. Bu da 120 milyon doz aşı demektir. Aşı sürecinde Türkiye geç kaldı. Türkiye’de kullanılacak aşının menşei veya adı önemli değil, bilimsel verilerle etkinliğinin ortaya konulması gerekir” dedi.

Koronavirüs ile geçen 2020 yılını, aşı durumunu ve vaka sayalarındaki düşüşü Medyascope’a değerlendiren TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, önemli bilgiler verdi. Yerlikaya, 2020 yılının salgın nedeniyle bütün dünya için çok zor geçen bir yıl olduğunu ve salgın ile mücadele etmek için bütün dünyanın çalıştığını belirterek, “Salgın bize bilimin ne kadar önemli olduğunu ve sağlık alanındaki yatırım ve çalışmaların önemini bir kez daha hatırlattı. 2021 yılının ilk altı ayında da salgının etkilerini göreceğimize dair öngörülerimiz bulunmaktadır. Virüse karşı şu ana kadar virol bir tedavi bulunmadığı için tek çözüm aşıdır. Kurtuluşumuz aşı ile olacaktır. Aşıyı kurtuluş olarak görüyoruz” diye konuştu.

Salgından tamamen kurtulmak için nüfusun yüzde 70’inin bağışıklık kazanması gerektiğini ve bunun da yaklaşık 60 milyonun aşılanması ile mümkün olduğunu belirten Dr. Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada şu ana kadar beş milyon kişiye aşı yapıldı. Bizde daha aşı çalışması başlamadı. Bize göre aşının menşei, adı önemli değildir, biz aşının güvenli mi veya etkili mi olduğunu bakırız. Şu anda Türkiye’ye gelen aşının faz 3 çalışmaları daha tamamlanmadı. Türkiye’deki çalışmalar umut verdi ama diğer ülkelerdeki sonuçları ile ilgili veriler daha açıklanmadı. Biz aşının tarafındayız. Ama Türkiye aşı sürecinde de geç kalmıştır. Aşı pandemiye karşı kurtuluştur.”

Diyarbakır’da ülke geneline paralel olarak vaka sayısında yüzde 30’luk bir düşüş olduğunu ancak bu düşüşün yoğun bakım hastaları için gerçekleşmediğini belirten Yerlikaya, “Bu düşüşün alınan kısıtlama tedbirlerine bağlı olduğunu biliyoruz. Süreç başından beri doğru, şeffaf ve paydaşları ile birlikte yürütülmedi. Doğru yürütülseydi birçok insanımızı kaybetmezdik. Halen her gün bir uçak dolusu insanımızı kaybediyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.