Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump, Çin merkezli sekiz mobil ödeme uygulamasına yasak getirdi

Beyaz Saray, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın mobil cihazlar üzerinden ödeme imkânı sunan Çin merkezli sekiz uygulama ile işlem yapmanın yasaklanmasına yönelik kararnameyi salı günü (5 Ocak) imzaladığını duyurdu. 3 Kasım’daki seçimlerde ABD’nin yeni başkanı olarak seçilen Joe Biden’ın göreve başlamasından önce Vaşington ile Pekin arasındaki gerginliğin artması bekleniyor.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Trump imzaladığı kararname ile Ticaret Bakanlığı’ndan Ant Group’a ait Alipay’in de aralarında yer aldığı sekiz mobil ödeme uygulaması ile işlem yapılmasının yasaklanmasını talep etti.

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir yetkili, bu karar ile geniş kullanıcı tabanları ve hassas verilere erişim olan Çinli yazılım uygulamalarının yarattığı tehditin azaltılmasının amaçlandığını söyledi.

Trump imzaladığı kararname ile ABD Ticaret Bakanlığı’ndan Alipay’in yanı sıra CamScanner, QQ Wallet, SHAREit, Tencent QQ, VMate, WeChat Pay ve WPS Office programlarının da yasaklanmasını talep etti. Ticaret Bakanlığı’nın harekete geçmesi için önünde 45 günü bulunuyor.

ABD, sözkonusu şirketleri Çin ile veri paylaşımı yapmakla suçlarken Pekin yönetimi bu iddiaları reddediyor. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Hua Chunying, konu hakkında yaptığı açıklamada, Çin’in şirketlerin meşru haklarını korumak için gerekli önlemleri alacağını söyledi ve ABD’nin ulusal gücünü kötüye kullanarak yabancı şirketleri makul olmayan bir şekilde bastırdığını belirtti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying

Karar 45 gün sonra uygulamaya girecek ancak ABD’de 3 Kasım’da yapılan başkanlık seçimlerini kazanan Demokrat Joe Biden, 20 Ocak’ta görevi Trump’tan devralacak. Bir başka Beyaz Saray yetkilisinin Reuters’a verdiği demece göre Ticaret Bakanlığı, belirlenen 45 günlük zaman çizelgesine rağmen 20 Ocak’tan önce konu hakkında harekete geçecek.

İktidarı boyunca Çin ile ticari alanda mücadele veren Trump’ın son adımıyla, Biden’ın görevi devralmasından önce “mirasını” sağlamlaştırmayı amaçladığı belirtilirken kararın Vaşington ile Pekin arasındaki gerilimi daha da artıracağı tahmin ediliyor.

Trump, başkanlık döneminde Çin hükümeti ile bilgi paylaşma ihtimali olan Çin menşeli diğer şirketlere karşı da çeşitli kararnameler imzaladı. Sosyal medya uygulamalarından TikTok da bunlardan biriydi. 

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.