Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Köprüden önceki son çıkış: Donald Trump’ın başkanlık koltuğundaki son ve zorlu günleri

ABD Kongresi’nin 6 Ocak Çarşamba günü Başkan Donald Trump’ın destekçileri tarafından basılması üzerine çıkan siyasi kriz sürüyor. Olayların ardından Trump, sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamasında başkanlık görevinin Joe Biden’a geçeceğini kabul etti ve Kongre’yi basanları “yurtiçindeki teröristler” olarak tanımladı. Beyaz Saray’da ve kabinedeki istifalara devam ederken Trump’ın görevden alınması ve azledilmesine ilişkin somut adımlar da bu hafta içerisinde atılacak. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, “Trump görevden alınmazsa azil sürecine başlıyoruz” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), 3 Kasım 2020’de gerçekleştirilen başkanlık seçimlerini kaybeden Donald Trump, 20 Ocak günü görevi seçilmiş başkan Joe Biden’a bırakacak. Fakat Trump’ın seçim sonuçlarına hile karıştığına yönelik asılsız iddialarına inanan destekçilerinin, Biden’ın başkanlığının tescil edileceği gün (6 Ocak) Kongre binasını basmasıyla başlayan siyasi kriz devam ediyor. Baskının Trump’ın kışkırtması sonucunda gerçekleştiğini söyleyen Demokrat Partili siyasetçiler, Trump’ın 20 Ocak’tan önce koltuğu bırakması için bu hafta somut adımlar atacaklarını duyurdu. 

Yetkililer, Kongre binası olan Capitol’e yapılan saldırı ile ilgili en az 25 terör soruşturması başlatıldığını söylerken savcıların federal ve yerel mahkemelerde birçok dava açtığını da ekledi. FBI ise, pazar günü (10 Ocak) geç saatlerde yaptığı açıklamasında, yaşanan saldırı ile ilgili halktan video ve fotoğraflar da dahil olmak üzere 40 binden fazla dijital ipucu aldığını doğruladı. 

Pelosi: “Anayasamız ve demokrasimizi korurken, acil hareket etmek zorundayız. Çünkü Başkan, her ikisi için de yakın bir tehdit oluşturuyor. Trump, görevden alınmazsa azil sürecine başlıyoruz”

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, Başkan Yardımcısı Mike Pence’in, Başkan Trump’ın görevden alınma sürecini işleme koymaması durumunda azil sürecine bir an önce başlayacaklarını duyurdu ve bir ültimatom verdi.

Pelosi, Meclis’teki Demokratlar’a gönderdiği mektupta, Kongre baskınından sorumlu tuttukları Trump’ın azil sürecine dair nasıl bir yol izleyecekleri konusunda bir çerçeve çizdi. 

Buna göre Demokratlar, öncelikle Başkan Yardımcısı Pence’in ABD Anayasası’nın 25. maddesini uygulamaya sokması için pazartesi günü (11 Ocak) bir tasarı sunacak. Tasarıda, Pence’e, Trump’ın görevden alınması işlemleri için 24 saat süre verişeceğinin altını çizen Pelosi, bu süre içinde herhangi bir somut adım atılmazsa Trump’ın azil sürecine Temsilciler Meclisi’nde başlayacaklarını bildirdi. 

Tasarının, yerel saatle 11.00’deki ön oturumda konuşulması bekleniyor. Cumhuriyetçiler’in oturuma katılmayacağı yönünde duyumlar alınırken Demokratlar, öncelikle tasarının “oybirliği” ile kabul edilip edilmeyeceğine bakacak. Oybirliğinin sağlanamaması durumunda Demokratlar, salı günü (12 Ocak), Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda resmi bir oturumla tasarıyı onaylayacak. Demokratlar’ın 222’ye karşı 211 ile çoğunlukta olduğu mecliste 25. madde için yapılan oylamanın kabul edilmesi bekleniyor. 

Pence’in 25. maddeyi uygulamak için harekete geçmesi olasılık dahilinde değil

Tasarının mecliste kabul edilmesinin ardından Pence’in, oylamaya yanıt vermesi için 24 saati olacak. Ancak Reuters’ın haberine göre, Beyaz Saray danışmanlarından biri, Pence’in 25. maddeyi uygulamak için harekete geçmesinin olasılık dahilinde olmadığını dile getirdi. Kaynağa göre, Trump ve Pence 6 Ocak günü yaşanan baskından bu yana birbirleri ile de hiç konuşmadı. 

Bir sonraki aşama: Suçlama

Pelosi, Pence’in harekete geçmemesi durumunda, Trump’ın görevden azledilmesi için harekete geçileceğinin altını çizdi. Demokrat temsilciler Ted Lieu, David Cicilline ve Jamie Raskin, “isyana teşvik” gerekçesi ile bir suçlama makalesi yayımladı ve Trump’ın görevden alınması çağrısında bulundu. Şimdiden 200’den fazla Demokrat meclis üyesi, çağrı yapan üç temsilciye destek verdiğini açıkladı.

Temsilciler Meclisi’nde Trump’ın azli yönünde bir karar çıktığı takdirde, Trump, ABD tarihinde mecliste iki kez azline karar verilen ilk başkan olacak. 

Senato’daki sürecin 19 Ocak’a dek tamamlanması beklenmiyor

Kararın Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesi halinde, azil için Senato’nun da üçte iki çoğunluk ile oy vermesi gerekiyor. Bu durumda, Senato’daki oy sayısı 50 olan Demokratlar’ın oyları azil işlemi için yeterli gözükmüyor.

Senato, meclisteki kararın ardından görevden alma suçlamalarını da değerlendirmek zorunda fakat tüm bu sürecin 19 Ocak’a dek tamamlanması beklenmiyor. Bu ihtimali de göz önünde bulunduran Demokratlar, Biden’ın ilk 100 gününü tamamlamasını bekleyebileceklerini ve ardından azil sürecinin Senato’ya taşınacağını belirtti.  

Trump’ın Beyaz Saray’dan ayrılmasından aylar sonra azil süreci hakkında karar verilirse, Trump bundan sonra herhangi bir kamu görevinde bulunamayabilir. 

Trump’a bir darbe de sosyal medya devlerinden gelirken teknoloji devleri Biden’ın yemin töreni için bağış kuyruğunda

Kongre baskınının ardından Twitter’dan kalıcı olarak kovulan Trump’ın Facebook & Instagram hesaplarının da açılıp açılmayacağı belirsizliğini koruyor.

CNN ve Washington Post’ta yer alan habere göre Trump’ın bir danışmanı, Trump’ın bu hafta başta Twitter olmak üzere diğer sosyal medya platformlarına karşı ciddi bir adım atacağını duyurdu ve “Bu savaş sadece Trump ile ilgili değil, ona oy veren 75 milyon Amerikalı’ya yönelik” dedi.

Trump’ın sosyal medya platformu Twitter’dan kovulmasının ardından Cumhuriyetçiler ve Trump destekçileri, “Güle Güle Twitter” etiketi ile boykot çağrısı yaptı ve alternatif bir platform arayışında olduklarını dile getirdi.

Öte yandan, Trump’ın katılmayacağını bildirdiği 20 Ocak’taki devir teslim töreni koronavirüs salgını nedeniyle daha küçük çaplı düzenlenecek. Biden’ın ekibi, bağış karşılığında törene katılacak olan üst düzey kişi ve kuruluşlara teklif gönderdi. Teklife göre, en büyük bağışta bulunan kişi ya da şirkete “yemin töreni başkanlığı” unvanı verilecek. 

Ekip, tekliflerine 200 doların üzerinde karşılık verenlerin listesini de yayımladı. Yayımlanan bu uzun listede, teknoloji devleri Google, Microsoft ve Qualcomm, hizmet devleri Verizon, Comcast, havacılık ve savunma sanayi devi Boeing olmak üzere birçok şirket bulunuyor. 

Kişi bazlı bağış için maksimum 500 bin, şirket bazlı bağış için maksimum 1 milyon dolar tavanı koyan ekip, listedeki şirketlerin ve kişilerin yaptığı bağış miktarlarını ise açıklamadı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.