Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

375 gündür kayıp olan Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku: “Su yerine karada etkin çalışma yürütülseydi, sorular yanıtını bulurdu”

Tunceli’de, 5 Ocak 2020 tarihinde şüpheli bir şekilde kaybolan 21 yaşındaki Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’dan 375 gündür haber alınamıyor. Gülistan’ın ablası Aygül Doku, Medyascope özel yayınında Ferit Aslan’a konuk oldu. Doku, “Kardeşim intihar etti denilerek suda aranacağına karada etkin bir çalışma yapılsaydı bugün ‘Gülistan nerede?’ sorularına cevap bulunurdu” dedi.

Dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in Gülistan’ın intihar ettiğini söylediğini ve cesedini kendilerine vereceğine iki çocuğu üzerine yemin ettiğini söyleyen Doku, “Bugün Vali Sonel telefonlarımıza çıkmıyor, sesimizi duymuyor. Biz aile olarak kâbuslar görüyoruz, kızımız yaşıyorsa dirisini, ölmüşse cesedini almak istiyoruz” diye konuştu.

Aygül Doku, 375 gündür haber alamadıkları kardeşi Gülistan Doku’nun kayıp haberini alır almaz Tunceli’ye gittiklerini ancak İŞKUR Müdürü Özdemir Aktaş ve Tunceli Valiliği’nde çalışan Ferhat Güven’in olayın başından beri kendilerini basından uzak tuttuğunu söyledi. Doku, “Bize Gülistan’ın intihar ettiğini ve cesedini bulup bize vereceklerini söylüyorlardı. Suda yapılan ve aylar süren aramalarda beş kişiye ait cesetler bulunurken Gülistan bulunamadı. Dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel, bizimle yaptığı görüşmelerde iki çocuğu üzerine yemin ederek Gülistan’ın intihar ettiğini ve cesedinin bulunup bize verileceğine dair söz verdi. Ancak suda arama yapan dalgıçlar bile bize, Gülistan’ın suda olmayacağını çünkü baraj gölünde akıntı olmadığı gibi bataklık bir alanın da sözkonusu olmadığını söylediler” dedi. 


Kardeşinin intihar ettiğine dair en küçük bir ihtimalin dahi olmadığını belirten Doku, sözlerini şöye sürdürdü: “Suda çok iyi arama yapıldı ve Gülistan sudan çıkmadı. Su yerine karada etkin bir çalışma yürütülseydi bugün ‘Gülistan nerede?’ sorusunun cevabını alırdık. Bize göre bir numaralı şüpheli olan Zeynal Abakarov’un evinde henüz bir çalışma yapılmadı. Kendisi 24 saat bile gözaltına alınmadı. Bize göre Gülistan’a ne olduğunu ve nerede olduğunun cevabını Zeynal biliyor. Üç kez talimat ile ifadesi alındı ama çelişkili ifadeler vermesine rağmen bunların üzerinde durulmadı. Biz İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştük, kendisi de bize söz verdi. Ancak hâlâ bir sonuç elde edilemedi. Biz Cumhurbaşkanı ile görüşmek istiyoruz.”

Ne olmuştu? 

Tunceli’de, 5 Ocak 2020 tarihinde şüpheli bir şekilde kaybolan 21 yaşındaki Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku için Sarısaltuk Viyadüğü ve Uzunçayır Baraj Gölü çevresinde yapılan arama çalışmaları 6 Temmuz’da sonlandırılmıştı. Ailenin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla yaptığı görüşme sonrası arama çalışmaları tekrar başlamış, Uzunçayır Baraj Gölü’nün tahliye edilmesine karar verilmişti. Göldeki arama çalışmaları 23 Kasım’da sona erdirilmişti. Doku’nun bulunması için üç kez baraj sularında dalgıçlarla aramalar yapılmış ama kendisine ait herhangi bir iz bulunamamıştı. Ulusal Kriminal Büro’da görevli bilirkişi tarafından rapor hazırlanmış ve Doku’nun intihar etmediği ortaya çıkmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.