Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Kongre baskınının artçıları sürüyor: Trump ikinci kez azline karar verilen ilk başkan oldu, 10 Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi de karara destek verdi

ABD Kongresi’nin 6 Ocak Çarşamba günü Başkan Donald Trump’ın destekçileri tarafından basılması üzerine çıkan siyasi kriz sürüyor. Olayların ardından Trump’ın görevden alınması ve azledilmesine ilişkin somut adımlar da bu hafta içinde atılmaya başlandı. ABD Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada, görevden azledilmesi yönündeki tasarı kabul edilen Trump, ikinci kez azline karar verilen edilen ilk ABD başkanı oldu.  

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada, Başkan Donald Trump’ın görevden azledilmesi yönündeki tasarı kabul edildi. Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyeleri Trump’ın “ayaklanmayı teşvik etmek” gerekçesiyle azledilmesi yönünde oy kullanırken, Cumhuriyetçi Partili on üye de azil tasarısını destekledi. Böylece Trump, ABD tarihinde Temsilciler Meclisi tarafından azledilmesi yönünde ikinci kez karar alınan ilk başkan oldu.  

Kongre binasının Trump yanlıları tarafından işgal edilmesinden (6 Ocak) bir hafta sonra, Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada tasarı 197’ye karşı 232 oyla kabul edildi. Meclis’te 222 Demokrat üyenin bulunduğu göz önünde bulundurulduğunda, on Cumhuriyetçi üyenin de Trump’ın azledilmesine yönelik oy kullandığı görüldü. Temsilciler Meclisi’ndeki oylamadan önce, yedi Cumhuriyetçi üye Trump’ın azledilmesine yönelik yasa tasarısını onaylayacakları yönünde oy kullanacaklarını açıklamıştı. Trump’ın azline yönelik oy veren Cumhuriyetçi üyelerin isimleri şöyle: John Katko, Liz Cheney, Adam Kinzinger, Fred Upton, Jaime Herrera Beutler, Dan Newhouse, Anthony Gonzalez, Peter Meijer, Tom Rice ve David Valadao.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, oturum öncesinde söz olarak Trump’ı “ülke için bir tehdit” olarak nitelendirmişti. Trump’ın “yerli teröristleri” kışkırttığı iddia eden Demokratlar, Trump hakkında çok ağır suçlamalarda bulundu. Julian Castro, Trump için “Oval Ofis’te bulunan en tehlikeli adam” dedi.

“20 Ocak’tan önce yargılamanın tamamlanmasına imkan yok”

Bundan sonraki süreçte azil tasarısının asıl yargılama ayağını Senato yapacak. Trump’ın suçlu bulunması için Senato’nun üçte ikisinin, yani en az 17 Cumhuriyetçi senatörün, bu yönde oy vermesi gerekli. Bazı Cumhuriyetçi senatörler Trump’a karşıt bir pozisyon almış olsalar da henüz hiçbiri suçlama için “evet” oyu vereceğini kamuoyu ile paylaşmadı. 

Senato’nun 19 Ocak’tan önce davayı görüşmek için toplanmayacağı son gelen bilgiler arasında. ABD Senatosu çoğunluk ideri Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell, soruşturma sürecinin gelecek hafta Trump’ın görevi Biden’a teslim etmesinden sonra başlayacağını açıkladı. McConnell, Twitter hesabından paylaştığı açıklamasında, bu tür bir davayı, Biden’ın gelecek hafta çarşamba günü yapacağı yemin töreni öncesinde başlatmanın zaman darlığı nedeniyle mümkün olmadığını söyledi. McConnell ayrıca, “Bu benim aldığım bir karar değil, gerçekçi olan bu” dedi.

20 Ocak’ta görevi devralacak olan seçilmiş başkan Biden da, “Umarım Senato, ulusumuz için acilen yapılması gereken şeyleri yaparken bir yandan da azille ilgili anayasal sorumlulukları yerine getirmenin bir yolunu bulur” açıklamasını yaptı.

Trump, Senato’dan çıkacak sonuca göre suçlu bulunursa eski başkanların faydalandığı emekli maaşı ve güvenlik hizmetinden yararlanamayacak. 2024 yılındaki başkanlık seçimlerinde de tekrar aday olamayacak. 

Trump hakkında daha önce de azil süreci başlatılmıştı 

Başkan Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı bir telefon görüşmesinin ardından Aralık 2019’da Temsilciler Meclisi’nde suçlanmış fakat 2020’deki Senato oturumunda aklanmıştı. 

Azil kararı sonrası başkentte güvenlik düzeyi had safhada

Başkan Trump’ın Temsilciler Meclisi’nde azline yönelik yapılan oylamanın ardından Trump destekçilerinin olası bir şiddet eylemini engellemek için çok sayıda Ulusal Muhafız, Kongre binasında görevlendirildi. 

Trump, FBI’ın “başkanlık için düzenlenecek devir-teslim töreninde silahlı protesto gösterileri düzenlenebileceği” uyarıları üzerinde başkentte 24 Ocak’a kadar geçerli acil durum ilan edilmişti. Kongre baskınının ardından devreye giren Ulusal Muhafızlar, 24 Ocak’a kadar geçerli olan acil durum kapsamında Kongre binasını korumaya devam ediyor.

Temsilciler Meclisi’nde Trump’ın azil kararına yönelik gerçekleştirilen oylama sonrasında, sayıları artırılan Ulusal Muhafızlar’ın görüntüleri dikkat çekiyor. Hafta sonu Vaşington’daki muhafızların sayısında bir artış beklenirken, 20 Ocak’taki devir teslim töreninde bu sayının 20 bine ulaşacağı belirtiliyor.

Twitter CEO’su Jack Dorsey: “Trump’ın hesabını kapatmaktan dolayı gurur duymuyorum”

Kongre baskını sonrasında Başkan Trump’ın hesabının kapatılması üzerine Twitter hesabından açıklama yapan Twitter CEO’su Jack Dorsey, “Trump’ın hesabını kapatmaktan ötürü gurur duymuyorum ya da bu durumu kutlamıyorum. Bu işlemi yapacağımız konusunda net bir uyarı verdik ve sonrasında güvenliği sağlamak adına bu kararı aldık” dedi. 

Twitter CEO’su Jack Dorsey

Karar hakkında gurur duymadıklarını fakat verilen kararın doğru olduğunun altını çizen Dorsey, “Olağanüstü bir durum ile karşı karşıya kaldık. Çevrimiçi konuşmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan çevrimdışı zarar ortada. Bu her şeyden önce politikamızı ve yaptırımımızı yönlendiren şey” dedi.

Trump, Beyaz Saray’ın hesabından seslendi: “Şiddetin ülkemizde yeri yoktur”

Kongre baskınından sonra durumu toparlamaya çalışan Trump, Beyaz Saray’ın Twitter hesabından gönderdiği video mesajında Kongre baskını ile ilgili konuştu. “Geçen haftaki şiddet olayına karışanlar adaletin önüne çıkarılacaktır” diyen Trump, 6 Ocak’taki saldırıları da “korkunç olaylar” olarak nitelendirdi. 

Sosyal medya hesaplarının kapatılması üzerine de konuşan Trump, yasakları “ifade özgürlüğüne benzeri görülmemiş bir saldırı” olarak nitelendirdi ve ekledi: “Son günlerde ifade özgürlüğümüz, daha önce eşi benzeri görülmemiş bir saldırı altında. Şu zor günlerde, vatandaşlarımızı sansürlemek ve kara listeye almak yanlış ve tehlikelidir. Şu anda birbirimizi dinlemeye ihtiyacımız var, birbirimizi susturmaya değil.”

Mesajını tüm Amerikan halkına birlik olma çağrısı ile bitiren Trump, Temsilciler Meclisi’nde kendisine yönelik azil kararının onaylanması hakkında herhangi bir yorumda bulunmadı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.