Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Amerikan Kurtarma Planı”: Joe Biden’dan 1,9 trilyon dolarlık yardım paketi önerisi

ABD’de 20 Ocak’ta başkanlık görevini devralacak olan Joe Biden, koronavirüs salgını ve mevcut ekonomik krizle mücadele için 1,9 trilyon dolarlık yardım paketi önerisi sundu. 

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) seçilmiş başkanı Joe Biden, koronavirüs salgınıyla mücadeleyi hızlandırmak ve ekonomiyi canlandırmak için önerdiği 1.9 trilyon dolarlık kurtarma paketinin ayrıntılarını açıkladı. 

“Amerikan Kurtarma Planı” (American Rescue Plan) adlı yardım paketinde salgın ile doğrudan mücadele ve aşı dağıtımı için 400 milyar dolar ayrılacağı, eyalet ve yerel yönetimlerdeki bütçe açığının kapatılması için de 350 milyar dolar kullanılacak. Kişi başına yapılacak nakit para yardımının miktarı 1400 dolar olarak açıklanırken şu an 300 dolar olan işsizlik sigortasın da 400 dolara çıkartılacak.

Biden, Delaware eyaletinin Wilmington şehrinden ulusa seslendiği konuşmasında, “Milyonlarca ABD’li, salgın sırasında kendi hataları olmaksızın işlerini, maaşlarını ve bunlarla birlikte gelen saygınlıklarını yitirdi” diyerek ABD ekonomisindeki sıkıntıları vurguladı. Konuşmasında koronavirüs kaynaklı sorunlardan da bahseden Biden, “Ulusumuzun sağlığı tehlikede” dedi ve bir an önce önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi.

Biden, Başkan Donald Trump hakkında Temsilciler Meclisi’nde azil kararı verilmesinden bir gün sonra gündemi şekillendirmek için hızlıca harekete geçti. Biden’ın programına verilecek destek, başta Trump’ın azil kararı olmak üzere, Senato’da birçok sorunla karşılaşacak. Ayrıca, Biden’ın, Senato’da böylesine masraflı bir plan için yeterli oy alıp alamayacağı da belirsizliğini koruyor. Geçen hafta yapılan seçimde iki koltuğun kazanılmasıyla Senato Demokratlar’ın kontrolüne geçse de oylamada fire yaşanması muhtemel. Biden, Demokrat Parti içindeki ılımlı kanattan kaynaklanabilecek fireleri Cumhuriyetçi üyelerden gelecek oylarla telafi etmeye çalışacak. 

Amerikan Kurtarma Planı’nın içeriğinde neler var?

Biden’ın planı koronavirüsün kontrol altına alınması çabasına odaklanırken, ulusal ölçekte bir aşılama programını, 100 gün içinde ilk ve orta dereceli okulların güvenli bir şekilde açılmasını, ülke genelinde toplu aşılama alanlarının oluşturulmasını, test sayısını ve temaslı kişilerin tespit edilmesindeki takip sistemlerinin artırılmasını, malzeme eksikliklerin giderilmesini, ücretli hastalık izni verilmesini ve sağlık alanındaki eşitsizliklerin giderilmesini de kapsıyor.  

Plan, ABD genelindeki tüm çalışan ailelere, acil yardım olarak kişi başına 1400 dolar yardım çeki verilmesinin, konut ve gıda desteği yapılmasının, sağlık sigortasının erişilebilir bir şekilde sağlanmasının, asgari ücretin artırılmasının ve işsizlik sigortasının genişletilmesinin de önünü açıyor. 

Ayrıca, planın öncelikleri arasında küçük işletmelere destek, ilk yardım görevlilerinin, toplu taşıma çalışanlarının ve diğer zorunlu işlerde çalışanların işlerinin korunmasını sağlamak da var.

Yaptığı konuşmada ABD’nin mevcut zorlukların üstesinden gelebileceğini vurgulayan Biden, “Hiç olmadığım kadar iyimserim” dedi.

Çalışma Bakanlığı’nın geçen hafta açıkladığı verilere göre, aralık ayında 140 bin ABD’linin işten çıkarıldığı biliniyor. 10 milyondan fazla ABD’linin işsiz olduğunu, dört milyon ABD vatandaşının da yılın yarısında ya da daha uzun süre işsiz kaldığını belirten Biden, toplamda 1,15 milyon ABD vatandaşının Çalışma Bakanlığı’na işsizlik başvurusunda bulunduğunu söyledi. 

İlk 100 günde 100 milyon ABD’liye aşı 

Aşıların koronavirüsle mücadelede büyük umut verdiğini ancak ülkede aşı dağıtım programının şimdiye dek son derece başarısız bir şekilde işlediğinin altını çizen Biden, göreve geldiği ilk 100 günde 100 milyon ABD’linin aşı olacağının garantisini verdi. Biden’ın perşembe günü (14 Ocak) duyurduğu 20 milyar dolarlık “Ulusal Aşı Programı”, ülke çapında çok sayıda aşılama merkezinin kurulmasını öngörüyor. Biden konuşmasında, okulların spor salonlarında ve stadyumlarda da aşı merkezleri kurulacağını ve bu bölgelerde Ulusal Muhafızlar başta olmak üzere Federal Acil Durum Yönetimi Ajansı (FEMA) çalışanlarının da görev yapabileceğini belirtti.

“Nesiller boyu yalnızca bir kez görülebilecek bir ekonomik krizin ve halk sağlığı krizinin ortasında olduğumuzu görmek zor değil. İnsanların büyük acılar çektiği ortada ve kaybedecek zamanımız yok. Şimdi harekete geçmemiz lazım” diye konuşan Biden, planın salgının gidişatını değiştirebileceği ihtimalinden bahsederek, belirlenen harcamaların yapılmaması halinde ABD ekonomisinin uzun dönemde zarar görebileceğini söyledi. 

Plan, ırk adaletsizliğini gidermeye de yardımcı olacak

Salgının ABD’de beyaz olmayan toplulukları da çok ciddi şekilde etkilediğini belirten Biden, planın ülkedeki kurumsal ırkçılığın da önüne geçeceğinin altını çizdi. Ülkedeki toplum sağlığı merkezleri için oluşturulan finansmanı artıracaklarını söyleyen Biden, siyah ve Hispanik nüfusun fazla olduğu yerlerde de salgını hafifletmek için canla başla çalışacaklarını belirtti. 

Biden’ın yardımcıları, önerilen 1,9 trilyon dolarlık paketin, faiz oranlarının düşük kaldığı ve birçok ekonomistin milletvekillerini ekonomik büyümeyi teşvik etmek için bütçe harcamalarına çağırdığı bir dönemde Demokratlar arasında geniş bir destek bulacağını söyledi.

Vaşington’da yemin töreni hazırlıkları devam ederken Trump iyice içine kapandı

ABD Kongresi’nin, seçilmiş başkan Joe Biden’ın zaferini tescil etmek adına toplandığı gün Trump destekçileri tarafından basılmasının artçı sarsıntıları sürüyor. Biden’ın 20 Ocak’taki yemin törenine kısa bir zaman kala güvenlik önlemlerine yönelik çalışmalar en üst seviyede devam ediyor. Ulusal Muhafızlar, Kongre binası çevresinde nöbetlerine devam ederken, Biden’ın yemin töreni sırasında 20 binden fazla Ulusal Muhafız’ın görev yapması bekleniyor. 

Joe Biden ve Lady Gaga

20 Ocak’taki yemin törenine, Biden’a destek olmak için birçok ünlünün de katılacağı açıklandı. Seçim kampanyası sırasında sahne alarak Biden’a destek veren Lady Gaga’nın, yemin töreninde ABD Ulusal Marşı’nı seslendireceği belirtildi. Biden’a destek verdiğini açıklayan Jennifer Lopez de 20 Ocak günü performans sergileyecek sanatçılar arasında. Törenin ardından televizyonda yayınlanacak ve çok sayıda ünlünün katılacağı programın sunuculuğunu da Tom Hanks yapacak. Hanks’in programına Bon Jovi, Demi Lovato, Justin Timberlake ve Ant Clemons gibi isimlerin katılması bekleniyor.

Biden’ın yemin töreni için hazırlıklar devam ederken mevcut Başkan Donald Trump da Beyaz Saray’daki son günlerini yalnız geçiriyor. Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada, “halkı ayaklanmaya teşvik etmek” suçundan hakkında ikinci kez azil oylaması yapılan Trump, sorumluluğu avukatı Rudy Giuliani’nin üzerine yıktı.

Rudy Giuliani

CNN’in haberine göre Trump, ekibine, Giuliani’nin avukatlık masraflarının ödenmemesi için talimat verdi. Haberde ayrıca, Trump’ın Kongre baskını ve azil soruşturmasının ardından içine düştüğü durum sebebiyle Giuliani ile birlikte yakın çalışma arkadaşlarını sorumlu tuttuğu belirtiliyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.