Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Begüm Başdaş ile Yollarda (8) – Prof. Dr. Filiz Garip ile ABD’nin göç politikaları: Trump’ın verdiği zarardan nasıl dönülür?

Yollarda programında bu hafta Begüm Başdaş’ın konuğu, Meksika-Amerika Birleşik Devletleri (ABD) sınırındaki göç hareketlerini çalışan akademisyen Prof. Dr. Filiz Garip oldu. Başdaş ile Garip, 20 Ocak’ta göreve başlayacak, ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden’ın ilk 100 günü ve sonrasında, başta Meksika-ABD sınır politikaları olmak üzere, genel olarak göç politikalarında nasıl dönüşümler gerçekleştirebileceğini tartıştı.

ABD Başkanı Donald Trump tarafından Meksika-ABD sınırına inşa edilen sınır duvarı hakkında konuşan Prof. Dr. Garip, “Trump bu duvarı öne çıkararak kendi tabanına çok önemli bir mesaj vermeye çalışıyordu: Göçmenlere ne kadar karşı olduğunu ve göçü ne kadar büyük bir tehlike olarak gördüğünü. Ama aslında biz gerçek sayılara baktığımız zaman ABD özelinde göç probleminin aslında geçmişe ait olduğu görüyoruz. Trump’ın duvardan bu kadar söz etmesinin sebebi bundan politik bir kazanç beklemesi” dedi. Garip, duvarın büyük bir kısmının eski ABD başkanlarından George W. Bush döneminde yapılmaya başlandığını ama aslında duvar politikalarının hiçbir işe yaramadığını hatta ters sonuçlar yarattığını söylerken, bu tür göç politikalarının göçmenlerin çok daha fazla ölmesine ya da risk altında olmasına neden olduğunu aktardı. Garip, Joe Biden’ın başkan olur olmaz sözünü tutacağına ve duvara bir taş daha konulmayacağına inandığını söyledi.

Trump döneminde alınan yüzlerce göç karşıtı karar ve uygulamadan geri adım atılarak, Obama zamanına dönme sözü veren Biden yönetiminin hangi konularda daha kolay işler yapabileceğini ya da zorlanacağını anlatan Prof. Dr. Garip, “Biden’ın bazı şeyleri hemen değiştirebileceğini ama daha da cesur ve büyük adımların 2022’deki ara seçimlerin sonrasına atılacağını düşünüyorum. Trump’ın verdiği o kadar büyük zarar ve hukuksuz adımlar var ki, bunlardan geri dönülmesi bile bence ülkedeki havayı biraz değiştirecek” diye konuştu.

Fotoğraf: Patricia Martin 

Trump’ın ABD’yi göç, ticaret ve dış ilişkiler gibi farklı alanlarda kendi içine kapatmaya çalıştığını söyleyen Prof. Garip, Biden’ın bu alanlarda işin kaynağına giderek, göçmenlerin geldiği ülkelere yardımlar ve yaptırımlarla yapacağı değişikliklerin de fark yaratacağını ve bu nedenle de gelecek Biden döneminden umutlu olduğunu söyledi.

Meksika’da yaptığı saha çalışmalarına dayanarak, diğer Latin Amerika ülkelerinden kaçan ve Meksika’dan geçerek ABD’ye sığınmaya çalışan mültecilerin yollarda yaşadıkları şiddet ve hak ihlallerine dikkat çeken Garip, 2019 yılından itibaren ABD’de sığınma başvurusu yapanların sınırın ötesinde beklemesine sebep olan Trump’ın “Meksika’da kalsınlar” politikasının çok insafsızca olduğunu söyledi. Sınırda sığınma başvurusunu bekleyen 60 bin kişi hakkında, Biden’ın yönetime gelir gelmez karar vermesi gerektiğini vurguladı.

ABD vatandaşlarının göçe bakışının hangi pencereden sunulduğuna göre değiştiğini ifade eden Prof. Garip, bakış açılarında betonlaşmış, göçmen kim ya da ne olursa olsun karşı olan, şu an katılsa da katılmasa da Washington’da olanlara destek veren gerçek Trump destekçilerinin ülkenin en fazla yüzde 20-25’ini oluşturduğunu söyledi.

Prof. Dr. Garip son olarak, “Göç karşıtı düşüncelerin çok yaygın hale gelmesi, bunların çok rahatlıkla söyleniyor olması ve insanlara karşı ayrımcılığın yapılabiliyor olması bence her yerde başka ülkelere de kötü örnek oluşturuyor” dedi. Her ülke gibi, ABD’nin de göçmen politikalarına nasıl baktığı ve nasıl bir hukuksal zemine oturttuğu ile insan haklarına nasıl yaklaştığının çok önemli olduğu söyleyen Garip, “Biden’ın bütün dünya için iyi bir örnek teşkil etmesini ümit ediyorum” diye konuştu.

Filiz Garip kimdir?

Prof. Dr. Filiz Garip, Princeton Üniversitesi’nde Sosyoloji ve Kamu ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Filiz Garip’in araştırmaları göç, ekonomik sosyoloji ve eşitsizliğin kesişimine odaklanıyor. Bu genel alanda, hareketliliği sağlayan veya kısıtlayan ve daha büyük veya daha düşük derecelerde sosyal ve ekonomik eşitsizliğe yol açan mekanizmaları inceliyor. Garip 2019 yılında Koç Üniversitesi Rahmi Koç Bilim Madalyası’na layık görüldü. Kitabı, On the Move: Changing Mechanisms of Mexico-U.S. Migration (Hareket Halinde: Meksika-ABD Göçünün Değişen Mekanizmaları), farklı bilim dallarında ödüller kazandı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.