Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin tehdit altındaki gölleri (2) – Sapanca: Rant, betonlaşma ve endüstri yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan, güzelliğiyle gezginleri kendine hayran bırakan Sapanca Gölü küçülüyor, su kalitesi kritik seviyelere düşüyor. Bölgenin yerlileri yapılaşma ve rant projelerini sorumlu tutuyor, çöp alanlarındaki sızıntının göle dökülmesine karşı çıkıyor. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit, sadece gölün değil, gölün içinde bulunduğu havzanın kullanılış biçiminin kirlenmeyi kaçınılmaz hale getirdiğini söylüyor.

Kamera & Kurgu: Sedat Elbasan

Medyascopetan Fazıl Alp Akiş ve Sedat Elbasan, Sapanca Gölü’nün karşı karşıya olduğu tehlikeleri ve paydaşların yaşadıkları sorunları aktarmak için Sapanca Gölü’ndeydi. Bölge halkına göre göldeki suyun çekilmesinin ve kirlenmesinin en büyük sebepleri, gölü besleyen derelerin şirketler tarafından endüstriyel sebeplerle kullanılması ve havzadaki ağaçların kesilerek beton yapıların inşa edilmesi. Bunun yanı sıra gölü besleyen Eşme Deresi’ndeki taş ocağı ve deredeki çöp yığınlarından göle sızan atıklar, gölün ekosistemine ciddi zarar veriyor. Kuraklık, Türkiye’de süregelen ve doğal dengenin her alanını etkileyen bir sorun olmakla beraber bölgede izlenen yanlış çevre ve su politikaları, Sapanca Gölü’nü felakete götürebilir.

İstenmeyen teleferik projesi Hasanpaşa sakinlerini sokaklara döktü

Muhabirlerimize konuşan Makina Mühendisleri Odası (MMO) Kocaeli Şubesi Sakarya İl Temsilcisi Salim Aydın, Hasanpaşa’da inşaatına başlanan teleferik tesisi projesinin bölgeye etkilerini anlattı. Aydın, teleferik tesisi için 35 bin ağacın kesileceğini ve dökülen beton temelin gölü besleyen bir derenin üstüne atıldığını belirtti.

Hasanpaşa halkı, teleferiğin Sapanca Gölü’ne ve çevreye vereceği zararın yanı sıra teleferik arazisine de tepki gösteriyor. Bunun sebebi, söz konusu arazi sahiplerinin, 1945 yılında araziyi köyün kullanımına bağışlamış olması ve ticari kullanımına izin verilmemesi. Araziyi bağışlayan kişilerden birinin torunu, arazinin türlü hileler ile belediyeye aktarıldığını ve ardından teleferik inşaatının başladığını anlattı. 

Teleferik inşaatı başladığından beri Hasanpaşa halkı, inşaat alanında nöbet tutuyor. Bir taraftan da hukuki mücadelelerine devam eden Hasanpaşalılar, Kocaali Belediyesi’ne baskı yaparak inşaat projesini durdurmayı başarmış ancak iki ay sonra bir milletvekilinin belediye başkanını ziyaret etmesi sonrası inşaat yeniden başlamış. Özel güvenlik, inşaatı protesto etmek için buluşan köylüleri coplarıyla engellediği için konu yargıya taşındı.

Sapanca Havzası betonla kaplanıyor

Eski Kocaeli Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sait Ağdacı, Sapanca Gölü’nün en büyük problemlerinden birisinin betonlaşma olduğunu vurguladı. Özellikle 2015 yılından itibaren ormanlık alanların 2B arazisi kapsamına alınıp yüzde 20 imar izni verilmesiyle Sapanca çevresindeki betonlaşma hızlandı. Ağdacı, “Ormanlar kesilerek yerine yapılan villalar Sapanca çevresini hızla sarıyor. Doğa kıyımı göl ekosistemini çok olumsuz etkiliyor” dedi. Gölün çevresine yapılan villaların bir kısmının atıklarının doğrudan göle deşarj edilmesi de Sapanca Gölü için bir tehdit oluşturuyor.

Gölü besleyen derelerde kurulan şişeleme fabrikaları yüzünden göl beslenemiyor

Ağdacı, Sapanca Gölü’nü besleyen bütün derelerin su şişeleme şirketleri tarafından kullanıldığını, su endüstrisi sebebiyle gölün bu derelerden beslenemediğini, gölün su seviyesinin kritik noktaya yaklaştığını söyledi. Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit de şişeleme fabrikaları nedeniyle gölün yeterince beslenemediğini, gölün kirlenmesinin kaçınılmaz hale geldiğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.