Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski AKP Diyarbakır Milletvekili Cavit Torun: “Kobani konusunda devlet ve Demirtaş arasında fikir ayrılığı yoktur, fikir birliği vardır”

Eski Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Diyarbakır Milletvekili, hukukçu Cavit Torun, eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a Kobani olayları ile ilgili soruşturma açılmasını değerlendirirken, “Demirtaş çağrı yaparken, ‘Gidin insanları öldürün’ dememiştir. Kobani’de yaşananlara dikkat çekmek istemiştir. Aynı şeyi Peşmerge’nin gelip Kobani’ye gitmesini sağlayan Türkiye Cumhuriyeti de yapmıştır. Yani devlet ve Demirtaş arasında Kobani konusunda fikir ayrılığı yoktur, fikir birliği vardır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının yerine getirilmesi lazımdır” dedi.


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2008 yılında AKP’ye açtığı kapatma davasında Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu, beşer yıl siyaset yasağı istenen 71 isimden biri olan Cavit Torun, Demirtaş ve HDP’lilere yeniden açılan Kobani davası ile ilgili Medyascope muhabiri Ferit Aslan‘a konuştu. Aynı zamanda hukukçu olan Torun, 6-8 Ekim olayları olarak da adlandırılan Kobani olaylarını anlatırken, o günlerde Kobani’nin IŞİD’in kuşatması altında olduğunu ve Türkiye’nin bu hassasiyeti gözeterek müdahale etmesinin ya da Peşmerge’nin Kobani’ye girişine izin verilmesinin istendiğini hatırlattı:

“Demirtaş, ‘Yasin Börü ve arkadaşlarını öldürün” demedi”

“Hazırlanan iddianameye göre, aralarında Yasin Börü ve arkadaşlarının olduğu 37 kişinin ölümünde Demirtaş azmettirici rolü oynamış. Yasin Börü ve arkadaşlarının öldürülmesini şiddetle ve nefretle kınıyorum. Bu vahşice işlenmiş bir cinayettir. Ama Demirtaş çıkıp, ‘Yasin Börü,  arkadaşlarını ve diğer insanları öldürün’ diye çağrı yapmadı. Demirtaş’ın çağrısından da bu anlam çıkmaz. Zaten Demirtaş’a açılan ana davada bu konu ile ilgili fezleke vardı ve hatta Yasin Börü’nün davası ile birleştirilmesi istendi ama mahkemeler kabul etmedi. Zaten yargılandığı ana davada olan bir suçlama ile ilgili şimdi yeniden başka bir dava açıldı.”

“Kobani konusunda devlet ve Demirtaş arasında fikir birliği vardır”

Eski AKP Diyarbakır Milletvekili Cavit Torun, Kobani olayları dönemini anlatırken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, “ABD ile görüşüyoruz, yeşil ışık yakılırsa Peşmerge’nin geçişine izin vereceğiz” dediğini de belirterek, “Şimdi Demirtaş’ın çağrısı da Kobani’nin IŞİD belasından kurtarılmasına yönelikti. Türkiye Cumhuriyeti’nin de Peşmerge’nin Kobani’ye geçişine izin vermesi de aynı amaçlaydı. Yani Kobani’nin korunmasına yönelikti. Bundan hareket ile Demirtaş, Kobani için o çağrıyı yapmış. Ama bugün Demirtaş’ın çağrısı nasıl suç oluyor? Yani bir anlamda Demirtaş ve devlet Kobani konusunda fikir birliği içindedir, fikir ayrılığı söz konusu değildir. Her iki işte de illiyet bağı ve fikir birliği vardır” dedi.

Torun, AİHM’nin Demirtaş ile ilgili verdiği kararın uygulanması gerektiğini de söyledi. PKK’ya da seslenen Torun, “Kandil aklını başına alsın. Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşananlar ve Türkiye’nin müdahalesi iyi bir örnektir. Türkiye’nin İHA ve SİHA’ları nedeniyle başlarını bile çıkartamıyorlar. Kandil, şu anda Kürt sorununda sorunun ta kendisi olmuştur. Kandil’deki örgüt yöneticilerin dertleri hak arama değil, kendi istikballeri için başkalarının çocuklarının kanı üzerinden mücadele veriyorlar” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.