Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Trump azil davasında ifade vermeyecek, sosyal medya platformu Parler’ın kurucu ortağı John Matze görevden alındı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 6 Ocak günü yapılan Kongre baskınının artçıları devam ediyor. Kongre baskını nedeniyle azil istemiyle Senato’da yargılanacak eski Başkan Donald Trump’ın avukatı, Trump’ın Senato’da ifade vermeyeceğini bildirdi. Kongre baskınının planlanmasında önemli bir rol oynadığı düşünülen sosyal medya platformu Parler’ın kurucu ortağı ve CEO’su John Matze, yönetim kurulu kararıyla kovulduğunu açıkladı. QAnon hareketine destek vermesi ile bilinen Cumhuriyetçi Kongre üyesi Marjorie Taylor Greene, üst düzey görevinden alındı. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), 6 Ocak’taki Kongre baskınının ardından eski Başkan Donald Trump’ın azil süreci devam ediyor. Biri polis, toplam beş kişinin hayatını kaybettiği Kongre baskınında Trump, halkı “ayaklanmaya teşvik etmek” ile suçlanıyor. 

The New York Times’ın haberine göre, 6 Ocak’taki saldırıdan bu yana federal savcılar, 175’ten fazla kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Mahkeme bilgilerine ve kayıtlarına göre bugüne kadar suçlananlardan en az 21 kişinin militan gruplar ile en az 22’sinin ise ordu ile ilişkisi bulunuyor. Baskına katılanların birçoğu aşırı sağcı QAnon hareketinin destekçisi. 

Adalet Bakanlığı yetkilileri, suçlanan kişilerin sayısının önümüzdeki günlerde ve haftalarda artacağının sinyallerini verdi. Federal savcılar ise ayaklanmaya karışan bazı isyancıların “ABD hükümetinin otoritesine karşı çıkmak” ve “yasaların uygulanmasını engellemek için güç kullanmayı planlamak” suçları ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi. 

“Trump, azil sürecinde ifade vermeyecek”

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Shumer, eski Başkan Donald Trump’ın Senato’daki yargılama sürecinin 8 Şubat haftasında başlayacağını bildirmişti. Senato’daki süreçte “savcılık” görevini üstlenecek olan Demokrat vekiller, Trump’ın avukatlarına resmi bir çağrı göndermiş ve Trump’ın yemin altında ifade vermesi çağrısında bulunmuşlardı. Avukatı Jason Miller, Trump’ın Senato’daki yargılamada yemin altında ifade vermesini isteyen Demokratlar’a kesin bir şekilde ret cevabı verdi ve “Başkan, anayasal olmayan bu süreçte ifade vermeyecektir” dedi. 

Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçi Kongre üyesi Marjorie Taylor Greene’i meclisteki üst düzey görevlerinden aldı

Temsilciler Meclisi, perşembe günü (5 Şubat) yaptığı oylamada 199’a karşı 230 oy ile Cumhuriyetçi Kongre üyesi Marjorie Taylor Greene’i, meclisteki iki üst düzey görevinden almaya karar verdi. Bu kararın alınmasında Greene’in, Demokratlar’a yönelik şiddeti destekleyen açıklamalar yapmasının ve QAnon grubunun komplo teorilerine destek vermesinin etkili olduğu biliniyor. 

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Marjorie Taylor Greene, nedamet getirmesine rağmen Temsilciler Meclisi’ndeki üst düzey görevlerinden alındı.

Hakkındaki oylamadan önce söz alan Greene, “Bunlar geçmişte kalan sözler. Bu sözler beni, Kongre’de teslim ettiğim bölgeyi ya da değerlerimi yansıtmıyor” dedi. Birçok yanlış konuya inandırıldığını da söyleyen Greene, “Bunlardan kesinlikle çok pişmanım” dedi. Greene’in açıklamalarının ardından düzenlenen oylamada, Cumhuriyetçiler’in yaklaşık yüzde 95’i cezalandırılmaması için oy kullanırken 11 Cumhuriyetçi vekil Demokratlar ile birlikte hareket etti.

https://twitter.com/mtgreenee/status/1357516776968515584?s=20

Trump’ın en sıkı destekçilerinden biri olan Greene, Temsilciler Meclisi’ne Georgia eyaletinden ilk kez 2020 yılında seçilmişti. Greene, Temsilciler Meclisi’ne seçilmeden önce aralarında Nancy Pelosi’nin de olduğu Demokratlar’ın idam edilmesine yönelik yorumlara destek vermesi ile biliniyordu. Trump’ın 3 Kasım 2020 tarihinde yapılan başkanlık seçimini kazandığı şeklindeki iddialara da destek veren Greene, ABD’de bazı okullarda çok sayıda öğrenci ve öğretmenin ölümüne yol açan okul katliamlarının birer oyun olduğunu iddia etmişti.

Parler’ın kurucu ortağı ve CEO’su John Matze, yönetim kurulu kararıyla kovulduğunu açıkladı

Trump destekçilerinin Kongre baskınında, kişilerin iletişimlerini sağladıkları uygulamaların başında Parler geliyordu. Protestolar sonrasında etkinliğini kaybeden Parler’ın kurucu ortağı ve CEO’su John Matze, LinkedIn’den yaptığı duyuruda görevinden alındığını açıkladı. Matze, 10 Ocak’tan bu yana şirket avukatları dahil olmak üzere kimseye ulaşamadığını da belirtti.

John Matze

Sosyal medya platformu Parler, 6 Ocak’taki Kongre baskınında oynadığı rolden sonra kendi varlığına son verme girişiminde bulunmuştu. Ancak şirketin şiddet çağrılarının yayılmasını engellemeye yönelik açıklamalarından memnun kalmayan Apple ve Google, uygulamayı mağazalarından kaldırmıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.