Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Levent Köker ile Hukuk ve Demokrasi (13): Yeni anayasa sorunu nasıl anlaşılmalı?

Kamu hukukçusu Prof. Dr. Levent Köker, yeni anayasa tartışmalarını ele aldı. Türkiye’de bir anayasal düzenin geçerli olmadığını söyleyen Köker, “Bu nedenle, siyasi iktidar sahiplerinin ileri sürdüğü gibi, yeni anayasa ile bugünkü sistemi pekiştiren bir düzenleme kastediliyorsa, varılacak noktanın ‘yeni anayasa’ olmayacağı açıktır” dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çıkışıyla, uzun bir süre sonra tekrar gündeme gelen “yeni anayasa sorununun” nasıl anlaşılması gerektiğini analiz eden Köker, “Anayasa, bir yönüyle devletin temel kurumsal yapısını düzenleyen kurallar bütünüdür. Anayasanın tanımlayıcı boyutlarından biri, kanunların ve kanun altı hukuk kurallarının aykırı olamayacakları bir temel norm niteliği taşımasıdır. Buna bağlı olarak, yasama ve yürütme organlarını denetleyecek bağımsız bir yargı organını öngörmesi nedeniyle, anayasa ile kuvvetler ayrılığı arasında da sıkı bir ilişki vardır. Bu boyutlar açısından bakıldığında bugün Türkiye’de bütünlüklü bir biçimde geçerli olduğunu söyleyebileceğimiz bir anayasa düzeni mevcut değildir. Bu nedenle, siyasi iktidar sahiplerinin ileri sürdüğü gibi, yeni anayasa ile bugünkü sistemi pekiştiren bir düzenleme kastediliyorsa, varılacak noktanın ‘yeni anayasa’ olmayacağı açıktır.” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.