Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır Tabip Odası Koronavirüs İzleme Kurulu Üyesi Dr. Levent Akyıldız ile söyleşi: “Diyarbakır’da ilk ve ortaokullarda önlem alınarak yüz yüze eğitime geçilebilir”

Diyarbakır Tabip Odası Koranavirüs İzleme Kurulu Üyesi ve göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Levent Akyıldız, Diyarbakır özelinde bundan bir buçuk-iki ay öncesiyle kıyaslandığında koronavirüs vaka sayısında anlamlı düzeyde azalma olduğuna dikkat çekerek, “Önlemler alınarak ve veriler şeffaf bir şekilde paylaşarak Diyarbakır’da ilk ve ortaokullarda yüz yüze eğitime geçilebilir” dedi. Ocak ayının üçüncü haftasından itibaren ülke genelinde de vaka sayısında bir azalma olduğunu söyleyen Akyıldız, “Her ne kadar ülke genelinde son iki hafta içinde yedi günlük ortalamalarımızda bir kımıldama eğilimi gözlesek dahi, Diyarbakır özelinde bundan bir buçuk-iki ay öncesiyle kıyasladığımızda anlamlı düzeyde vaka sayısının azaldığını söylemek mümkün. Bu elbette yeni bir imkan olduğu kadar yeni tehditlere karşı uyanık olmamızı gerektiren bir dönem. Çünkü biz daha önce buna benzer dönemleri deneyimlemiş ve yaşamıştık” diye konuştu.  


“Mutantlı vaka sayısının artığını söylemenin şimdilik bir dayanağı yok”

Dr. Akyıldız, ülke genelinde de, Diyarbakır özelinde de varyant suşların (mutant) özellikle öne çıktığı bir vaka sayısı artışını söylemenin bir dayanağının en azından şu dönemde olmadığını düşündüğünü belirtti: , “Bu spekülasyona açık bir konu. Elbette önümüzde mart ayı başında beklenebilecek yeni bir dalga, yeni zirve ile ilgili bu varyantların ön planda olabileceği, bunlardan kaynaklanan yeni bir dalga olabileceği, hepimizin aklına gelen öncelikle mesele. Ama sözünü ettiğin konuda birkaç değişkenin altını çizmek lazım. Başından bu yana maske, mesafe, hijyen denilirken, biz yakın zamandan biliyoruz ki gitgide daha yakınlaştığı şekliyle havada asılı kalan partiküllerle bir bulaş mekanizması sözkonusu. Hane nüfusunun kalabalık olduğu ve havalandırma düzeneklerinin etkin olmadığı yerlerde bu bulaş özelliğinin daha fazla artabileceğini gözden uzak tutmamak lazım. Varyantlarla ilgili bildiğimiz en temel bilgi bulaş özelliğinin çok fazla olduğu, vakalardaki ölüm oranı ile ilgili ise daha somut bir kanıt ve çalışma yok. Açılmanın gündeme geldiği dönemlerde varyantların göz önüne alınması gerektiğine inanıyorum.”

“Hastalığı atlatmak ile bağışıklığı temin edemiyoruz”

Koronavirüs geçirmek yoluyla kitle bağışıklığını tamamlamak ve sonuçlandırmak imkanına sahip olmaktan çok uzak olduğumuzu belirten Dr. Levent Akyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Varyantların şekillenmesi salgını sahada iyi kontrol edemediğiniz anlamına geliyor. Kendisini yeni koşullara karşı adapte edebilmek adına bir tür hayat memat meselesi gibi kendi açısından adaptasyonlarla yaşama tutunmaya devam ettiği anlamına geliyor virüs açısından. Somut gerçeklik bize bu hastalığı atlatmak yoluyla bir bağışıklık temin edilemeyeceğini, dolayısıyla buna bel bağlamaktan kaçınmamız gerektiğini ifade ediyor. Halk sağlığı açısından hâlâ iki değişken önemli. Biri sosyal destek politikası ile iyi kotarılmış bir kapanma, bunu yüksek ve ciddi aşılama politikaları ile desteklemek.”

Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Akyıldız,  salgının başından bu yana merkezi bir uygulama, merkezi bir politika belirlenmesinin egemen olduğunu hatırlatarak, “Dolayısıyla il bazında il pandemi kurullarının o ile göre birtakım düzenleme ve uygulama geliştirdiğini söyleyemeyiz. Dolayısıyla eğer datalar şeffaf bir şekilde paylaşılacaksa, o il ve o bölge ile ilgili ulaşılabilecek bütün verilere şeffaf bir biçimde ulaşılabilinecekse lokal düzenlemelerin yapılması bir avantaj taşıyabilir elbette. Ama bu konuda başarılı olması için şeffaflığı, şeffaflığa ihtiyacımız var” dedi.

Akyıldız, illerin vaka durumuna göre kararlar alması ve Diyarbakır’daki duruma göre yüz yüze eğitime geçilmesi konusunda ise şunları söyledi:

“Özellikle eğitim, salgının ortaya koyduğu mevcut sosyal eşitsizlikleri belirginleştiği en temel kalemlerden biri. Bizim eğitim olanakları olduğunca güvenli bir biçimde yeniden hayata geçirebilmek, dolayısıyla da eğitimi öncelikli bir saha olarak belirlemek önemlidir. Bir yandan AVM’ler açık olsun, bir yandan siyasi parti etkinliklerinde salonlar tıklım tıklım olsun ama bir yandan da eğitim gibi çok temel ve toplam için temel olan bir sacayağı da askıda kalabilsin. Bunun akıl ile pandemi yönetimi ile bağdaşır bir yanı yoktur. Diyarbakır ve kırsalda iki ile on yaş diliminin yüz yüze eğitimden daha fazla istifade edebilecek bir çocukluk çağını belirtiyor olması, bu yaşın özellikle uzaktan erişime ulaşımında birtakım yoksunluk yaşaması, bölgenin dinamikleri dikkate alındığında özellikle ilk ve ortaokulun yüz yüze eğitime güvenliği koşulların temin edildiğine dikkat ederek, geçilmesinde fayda olduğu kanısındayım. Olgu sayısını dokümante etmek ve eğitim camiasına bir aşılamayı bunanla birleştirmek kaydıyla yüz yüze eğitim yapılabilir. Okul sözkonusu olduğunda havalandırma konusuna da dikkat edilmesi gerektiğini belirtmek istiyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.