Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Azil davası sonuçlandı: Donald Trump iki kere azledildi, iki kere aklandı

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, 6 Ocak’taki Kongre saldırısını kışkırttığı iddiası ile yargılandığı Senato’daki azil davasında aklandı. Temsilciler Meclisi’nden çıkan azil kararı üzerine Senato’da beş gündür yargılanan Trump hakkındaki tüm suçlamalar düştü. Oylamanın ardından halka seslenen Trump, “Hareketimiz daha yeni başladı” dedi. 

Beş kişinin hayatını kaybettiği 6 Ocak’taki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi baskını öncesi yaptığı konuşma ile halkı “ayaklanmaya teşvik ettiği” suçlamasıyla görevinden azledilmek istenen eski ABD Başkanı Donald Trump, Senato’daki oylamada aklandı. Azil sürecinin beşinci gününde yapılan oylama sonucunda 100 senatörden 57’si “azledilsin” yönünde oy kullanırken, 43 senatör ise Trump lehinde oy verdi. Azledilmesi için gerekli 67 oyun sağlanamaması nedeniyle Trump, ikinci kez azil davasından aklanmış oldu. Böylece hakkında iki kez azil kararı alınan Trump, geçen yılki davanın ardından bu yılki davada da aklandı.  

Suçlamalar nelerdi?

Davada iddia makamındaki Demokratlar’a göre Trump, Kongre saldırısından “şahsen” sorumluydu ve bu yüzden cezalandırılması gerekiyordu. Trump’ın açıklamalarının 6 Ocak günü yapılan kontrolsüz gösterileri her an patlamaya hazır bir barut fıçısına dönüştürdüğünü savunan Demokratlar, baskın sırasında çekilen görüntüleri de kanıt olarak sundu. 

Artık görevde olmamasına karşın Trump’ın “ilk günden son güne kadar görevde olduğu süre boyunca gösterdiği tüm davranışlardan dolayı hesap vermesi” gerektiğini de vurgulayan Demokratlar, eski başkanın ömür boyu kamu görevinden men edilmesini de talep ediyordu.

Trump’ın savunması

Trump ve avukatları, dava sürecine taraftarların Kongre’yi kendi rızaları ile bastıklarını belirterek başlamıştı. Trump’ın avukatları, Kongre baskını öncesi yapılan açıklama hakkında ise “Savaş çağrısı gerçek değil, mecazi anlamda alınmalıdır” demişti. Avukatlar mitingdeki konuşmayı şu sözlerle savunuştu: “Bu sözleri bağlamından kopartıp ‘isyanı kışkırtmak’ olarak nitelendirmek, Sayın Trump’ın taraftarlarına ‘seslerini duyulmasını’ ‘barışçıl bir şekilde’ sağlamaları gibi ifadeler kullandığı konuşmasının diğer bölümlerini tamamen göz ardı etmek anlamına gelir.”

Trump’ın artık görevde olmamasından ötürü bu yargılama sürecinin anayasaya aykırı olduğunu da savunan avukatlara göre Trump, sıradan bir vatandaş olduğu için başkan olarak görevden alınması mümkün değildi. Trump ve ekibi, bu yargılama sürecini “arsızca hazırlanmış bir siyasi oyun” olarak da nitelendirdi.

Oylamada kimler Trump aleyhinde oy kullandı?

Oylamada senatörlere, “Azil gerekçesi: isyanı kışkırtma. Trump suçlu mu değil mi?” diye soruldu. Senatörler ise tek tek “suçlu” ya da “suçlu değil” diyerek cevap verdi. 

Oylamada yedi Cumhuriyetçi senatör, Demokratlar ile birlikte Trump’ın mahkûm edilmesi yönünde oy kullandı. Bu senatörlerin isimleri şöyle: Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse ve Pat Toomey. Bu isimler arasındaki Mitt Romney, geçen yılki azil davasında da Trump’ın aleyhinde oy kullanmıştı.

Mitch McConnell: “Trump pratikte ve ahlaki olarak sorumlu ancak Senato’nun eski bir başkanı yargılama yetkisi yok”

Senato’da oyunun ne yönde olacağı en çok merak edilen isimlerden biri de Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’dı. Kongre baskınının ardından Trump’ı eleştiren birtakım açıklamalarda bulunan ve partisindeki senatörlere tercihleri konusunda baskı yapmayacağını dile getiren McConnell, Senato’daki oylamada, “Trump suçlu değil” dedi. Cumhuriyetçi lider, oylama sonrasında yaptığı konuşmada ise Trump’ın olayları kışkırttığını ve bundan şüphe duymadığını fakat anayasanın halen görevde olmayan ve sade vatandaş konumunda olan eski başkanın Senato’da yargılanmasına yetki vermediğini savundu. 

Trump: “Hareketimiz daha yeni başladı”

Senato’daki oylamanın ardından yazılı bir açıklama yapan Trump, azil davasını “ABD tarihinin en büyük cadı avı” olarak nitelendirdi. Açıklamasında siyasi hareketinin daha yeni başladığını dile getiren Trump, yakın zamanda paylaşacağı yeni duyuruların da olacağının altını çizdi. Trump, “Amerika’yı yeniden yüceltmek (Make America Great Again) için tarihi, vatansever ve güzel hareketimiz daha yeni başladı. Gelecek aylarda sizler ile paylaşacağım daha çok şey var. Tüm halkımız için harika bir Amerika’nın inşasını başarma yolunda hep birlikte olağanüstü yolculuğumuzu devam ettirmeyi dört gözle bekliyorum” dedi.

Biden: “Tarihimizin bu üzücü bölümü bize demokrasinin kırılgan olduğunu, her zaman savunulması gerektiğini hatırlattı”

Senato’daki yargılama sürecinden sonra Başkan Joe Biden da Trump’ın aklanmasını değerlendirdi. Biden, Trump’a yöneltilen suçlamaların tartışılmaması gerektiğini vurgularken “Tarihimizin bu üzücü bölümü bize demokrasinin kırılgan olduğunu, her zaman savunulması gerektiğini hatırlattı. Demokrasi her zaman savunulmalı. Amerikalı olarak, özellikle liderler olarak her birimizin gerçeği savunmak ve yalanı bertaraf etme sorumluluğumuz ve görevimiz var” diye konuştu.

Azil sürecinin başındaki isimlerden biri olan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de yargılamayı değerlendirdi. Senatörleri “korkaklıkla” suçlayan Pelosi, Cumhuriyetçi senatörlere şöyle seslendi: “Trump’ı şiddetli bir ayaklanmayı kışkırtmaktan sorumlu tutmayı reddetmeleri, ülkemizin en karanlık günlerinden biri olarak tarihe geçecektir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.