Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Süper Lig’de 25. hafta: Abdullah Avcı ile zirveye yolculuk

Süper Lig’de 25. hafta dün akşam (15 Şubat) oynanan maçlar ile tamamlandı. Fenerbahçe Fatih Karagümrük’ü, Galatasaray Kasımpaşa’yı 2-1 ile geçerken Beşiktaş, Gençlerbirliği deplasmanında üç puanı üç golle aldı.  

Abdullah Avcı ile zirveye yolculuk

Süper Lig’e kötü bir başlangıç yaparak küme düşme potasına kadar gerileyen Trabzonspor, Abdullah Avcı’nın teknik direktörlüğe gelmesi ile birlikte zirve yarışında kendine yer buldu. Avcı ile çıkışa geçen Trabzonspor’un, sezonun 24. haftasına kadar olan hikayesini Medyascope’tan Ali Macit ve Kubilayhan Kavrazlı derledi.

Eddie Newton ile sezona kötü başlangıç

Trabzonspor, sezona İngiliz Teknik Direktör Eddie Newton ile başladı. Yaz transfer döneminde Alexander Sörloth, Jose Sosa ve Filip Novak gibi önemli oyuncularını kaybeden bordo-mavililer, sezona da kötü bir başlangıç yaptı. Trabzonspor ile teknik direktörlük deneyimine başlayan Eddie Newton’un 2020-2021 sezonundaki ilk yedi haftası bordo-mavililer için kâbus gibi geçti ve yaşanan bu süreç sonrası İngiliz teknik adam görevinden alındı. Karadeniz temsilcisi, Newton yönetiminde çıktığı yedi karşılaşmada sadece bir galibiyet aldı. Bu dönem içinde oynanan karşılaşmalarda kalesinde 14 gol gören Trabzonspor, rakip filelere de dokuz gol atabildi. Newton’un, yedi maçlık Süper Lig kariyerinde çıktığı son maç ise Kasımpaşa mücadelesi oldu. Bu mücadelenin ilk 40 dakikasında 3-1 öne geçmeyi başaran Newton’un öğrencileri, geri kalan yaklaşık 50 dakikalık bölümde kalesinde üç gol gördü ve sahadan mağlubiyet ile ayrıldı. 49 yaşındaki teknik direktörün Süper Lig macerası da bu yenilgiyle sona erdi.

Eddie Newton

Teknik direktör arayışlarına başlayan Trabzonspor yönetimi, bu süreçte oynanan Aytemiz Alanyaspor maçında takımı Futbolcu İzleme Komitesi Başkanı İhsan Gündüz Derelioğlu’na emanet etti. Bordo-mavililer, İhsan Derelioğlu yönetiminde çıkılan Aytemiz Alanyaspor mücadelesinden 1-1’lik skor ile evine döndü. Trabzonspor, almış olduğu bu beraberlik ile puanını altıya yükseltti ve ligin 17. sırasında kendine yer buldu.

Abdullah Avcı Trabzonspor’da

Tarihinin en kötü sezon başlangıçlarından birisini yapan Trabzonspor, teknik direktörlük görevine tecrübeli isim Abdullah Avcı’yı getirdiğini açıkladı. 10 Kasım 2020 tarihinde yapılan imza töreni ile birlikte kendisini üç seneliğine bordo-mavili kulübe bağlayan Avcı, yaptığı ilk açıklamada kulübe olan güvenini dile getirdi:

“Hep birlikte bu sezonu Trabzonspor’a yakışır şekilde oynayacağız. Kenetleneceğiz ve birlikte başarıya ulaşacağız.’’

Abdullah Avcı, Süper Lig’in 17. sırasından teslim aldığı Trabzonspor ile ilk maçına BB Erzurumspor önünde çıktı ve rakibini 1-0 mağlup ederek ilk üç puanını aldı. Beş maç aradan sonra Trabzonspor’u galibiyet ile tanıştıran tecrübeli teknik direktör, Galatasaray maçına kadar olan beş maçlık süreçte ise 11 puan toplayarak yenilgi yüzü görmedi. Avcı’nın öğrencileri, ilk ve tek yenilgisini evinde konuk ettiği Galatasaray’a karşı 2-0’lık skor ile aldı. Karadeniz temsilcisi için Süper Lig’de yaşayacakları uzun yenilmezlik serisinin başlayacağı mücadele de bu karşılaşma oldu.

Bordo-mavili ekip, yenilgi yüzü görmedi

Trabzonspor, ligin 15. haftasında aldığı Galatasaray yenilgisinin ardından dokuz maça çıktı. Karadeniz temsilcisi, bu mücadelelerden sekiz galibiyet ve bir beraberlik çıkarttı. Abdullah Avcı’nın teknik direktörlüğünde ise ligde oynadığı toplam 15 maçta 34 puan toplama başarısı gösteren Trabzonspor, kendisini bir anda zirve yarışının içinde buldu. 22 Kasım’da bordo-mavili takım ile ilk resmi maçına çıkan tecrübeli Avcı yönetiminde Trabzonspor, geride kalan maçlarda 20 gol atıp, kalesinde ise dokuz gol gördü. Başarılı teknik direktörün takımın başında olmadığı ilk sekiz haftada küme düşme potasına kadar giren bordo-mavililer, Avcı yönetiminde ligde dördüncü sıraya kadar yükseldi ve üst sıradaki üç takım ile de puan farkını altıya indirdi.

Son 10 yılın en iyi ikinci sezonu

Süper Lig’in 24. haftasına kadar olan süreçte Nijeryalı Anthony Nwakaeme ve Ganalı Caleb Ekuban altışar gol atarak Trabzonspor’un gol yükünü paylaşan iki isim oldu. Ara transfer döneminde Aytemiz Alanyaspor kulübünden transfer edilen Yunan orta saha Anastasios Bakasetas ise bordo-mavili forma ile çıktığı dört karşılaşmada üç gol atarak bu ikiliye önemli katkıda bulundu. Vitor Hugo’nun da Abdullah Avcı ile birlikte yükselen form grafiği, Trabzonspor’un savunma anlamında tarihi sezonlarından birisini yaşamasına neden oldu. Geride kalan 24 maçta kalesinde 24 gol gören bordo mavililer, sözkonusu periyotta 20 gol yediği 2010-2011 sezonundan sonra en iyi ikinci performansını sergiledi.

Trabzonspor, bir önemli istatistiğe de topladığı puan sayesinde ulaştı. Süper Lig’de 24. hafta itibariyle 54 puan topladığı 2010-2011 sezonunda tarihinin en iyi performanslarından birine imza atan Trabzonspor, bu sezon geride kalan 24 maçlık bölümde topladığı 45 puanla, 2010-2011’den sonra son 10 yılın en iyi ikinci dönemini geçirdi.

Medyascope’un, “Taraftarlar takımlarının ilk devre performanslarını değerlendiriyor” serisindeki Trabzonspor bölümünü buradan okuyabilirsiniz.

Süper Lig’de 25. haftanın sonuçları ve puan durumu şöyle: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.