Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Karşıyaka Belediyesi’nin iştiraki Kordelion A.Ş., İzmir Kuş Cenneti’nin bulunduğu Gediz Deltası’nda iki jeotermal kuyu açmayı planlıyor – Prof. Dr. Mehmet Sıkı: “Gölge etmesinler, başka ihsan istemiyoruz”

İzmir Kuş Cenneti’nin de bulunduğu Gediz Deltası’nda Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. Karşıyaka Belediyesi iştiraki Kordelion A.Ş., 289 farklı türden 127 bine yakın kuşun yaşadığı İzmir Kuş Cenneti’ne kuş uçuşu 110 ve 260 metre mesafede iki adet jeotermal kuyu açmaya hazırlanıyor. Yıllardır bu bölgenin korunması için çalışan ve alınan karardan duyduğu üzüntüyü dile getiren Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Medyascope’a yaptığı açıklamada “Hükümetler bu bölgeyi korumak için birtakım sözler verip, sözleşmelerin altına imza atıyorlar. Neden bölgemizi korumuyorlar?” diye sordu. Ulaştığımız Karşıyaka Belediyesi kaynakları ise “Başkanımız, çevreyi kirletecek hiçbir projenin içinde olmayacak” dedi. 

Uluslararası Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi (Ramsar Sözleşmesi) ile koruma altına alınan ve İzmir Kuş Cenneti’nin de içinde bulunduğu Gediz Deltası’nda Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. Çevre İl Müdürlüğü’nün yayımladığı dosyada, “Büyük Çiğli Mahallesi, 22466 Ada, 1 Parsel sınırları içerisinde 3395346 Erişim Numaralı ve 1598 Arama Ruhsatı” bulunan bölgeye Karşıyaka Belediyesi iştiraki Kordelion A.Ş. tarafından iki jeotermal kuyu açılacağı belirtildi. 

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada, “Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını bir nebze azaltmak ve Karşıyakamızın bir bölümüne jeotermal enerji ile bölgesel ısıtmayı gerçekleştirmek için kolları sıvadık. Bizim burada dikkat ettiğimiz ilk nokta Kuş Cenneti’ndeki yaşayan kuşların hiçbir şekilde etkilenmemesi” dese de karar, bölgedeki çevrecileri harekete geçirdi. 

Gediz Deltası’nda, “KSK1 çalışma alanına kuş uçuşu yaklaşık 260 metre, KSK2 çalışma alanına 110 metre” olacak şekilde iki kuyu açılacak olması bölge halkının ve bölgede yıllardır akademik çalışmalar yürüten Prof. Dr. Mehmet Sıkı’nın dikkatini çekti.

Akademik hayatının uzunca bir bölümünü İzmir Kuş Cenneti’nin gelişmesine harcayan emekli zoolog Prof. Dr. Mehmet Sıkı, alınan kararı Medyascope’a değerlendirdi. 36 yıldır bölgeye “ömrünü adadığını” söyleyen, bölgenin sulak bir alan olduğunu, uluslararası bir sözleşme ile korunduğunu ve birinci derece sit alanı olduğunu hatırlatan Sıkı, yıllarca bu bölgeye yapılmak istenen yasadışı faaliyetler ile uğraştıklarının altını çizdi.

Prof. Dr. Mehmet Sıkı

Sıkı: “Bölge, nesli tehlikede olan kuş türlerinin üreme, beslenme ve barınma yeri”

Prof. Dr. Sıkı, bölgenin sahip olduğu özellikleri ile 1982 ve 1987 yıllarında koruma sahası ilan edildiğini ve sırasıyla 1985, 1999 ve 2002 yıllarında da birinci derece sit alanına terfi ettirildiğini söyledi. Sıkı, bu bölgede yapılacak olan herhangi bir çalışmanın ekolojik sisteme müdahale olacağını şu sözlerle dile getirdi: “Bu bölge 2 milyon yılda oluşmuş doğal bir alandır. Bu alana jeotermal santral açmayı bir yana bırakın, bölgeden bir otun koparılması ya da bir taşın yerinden oynatılması ekolojik dengeye zarar verir. Bölgede 298 farklı kuş türü bulunuyor. Burası, nesli tehlikede olan kuşlar başta olmak üzere bölgeye gelen birçok kuşun üreme, beslenme ve barınma yeri. Tepeli pelikanlar ve flamingolar, Türkiye’de sadece Tuz Gölü’ne ve bizim buraya gelir. Lütfen ekolojik sisteme müdahale etmesinler!”

Daha önce de şirketlerin bölgeyle ilgili birtakım girişimlerde bulunduğunu fakat bu girişimlerin kendi müdahalesi ile durdurulduğunu belirten Sıkı, yetkililerin bu bölgeyi üstünkörü bir bölge olarak gördüğünü söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Karşıyaka Belediyesi arasında bir iletişim sorunu olabileceğine dikkat çeken Sıkı, “Tunç Soyer, bu bölgenin, UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi adına resmi başvuru yaptı. Fakat bir başka Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Karşıyaka Belediyesi’nin firması ise bu bölgede jeotermal kuyu açma faaliyetinde bulunuyor. Ya birbirlerinden haberleri yok ya da belediyeler arasında iletişim sıkıntısı var” dedi. 

Konu ile ilgili Medyascope’a konuşan Karşıyaka Belediyesi’nden kaynaklar ise, “Başkanımız, çevreyi kirletecek hiçbir projenin içinde olmayacak” açıklamasını yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.