Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus polisinden Sibiryalı öğrencilere “protesto bastırma” eğitimi

Rus polisinin, Sibirya’nın Nijnevartovsk kentindeki bir spor salonunda öğrencilere verdiği “protesto bastırma” eğitimine ait video sosyal medyada viral oldu. Görüntülerin Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin tutuklanmasına karşı ülke çapında yapılan büyük protestolardan kısa bir süre sonra kamuoyuna yansıması dikkat çekti.

Sibirya’nın Nijnevartovsk kentinde çekildiği belirtilen görüntülerde, protestocuları canlandıran öğrencilerin polis kalkanlarıyla karşılarında duran sınıf arkadaşlarına voleybol topları fırlattığı görülüyor.

Kolluk kuvvetlerini canlandıran öğrenciler daha sonra ise bir koridor oluşturuyor ve gerçek bir polis memuru protestocuları canlandıran öğrencilerden birini seçerek bir protestocunun nasıl gözaltına alınacağını gösteriyor. Görüntülerin devamında da öğrencilere kalkan kullanma eğitimi veriliyor.

Görüntüleri yayınlayan Megapolis televizyonu, konuya ilişkin hazırladığı haberde şu ifadelere yer verdi: “Devleti temsil eden polis, inisiyatifi kendi eline alıyor. Bu, ülkenin ulusal çıkarlarının nasıl savunulacağını tam olarak gösteriyor.”

Nijnevartovsk kentindeki eğitim yetkilileri ise tatbikatların eğitim yasasına uyup uymadığını incelemek için bir soruşturma başlatıldığını açıkladı. Rus polisinin, 2019 yılında da Tataristan’daki öğrencileri protestocu olarak kullanarak “eylem dağıtma antrenmanı” yaptığı ortaya çıkmıştı.

Görüntülerin Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin tutuklanmasından sonra ülke çapına yayılan protestolarda 10 binden fazla kişinin gözaltına alınmasının ardından yayınlanması dikkat çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.