Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva: “İran’a açılan üç sınır kapısının neden kapalı olduğunu kimse açıklayamıyor”

Koranavirüs salgını nedeniyle yaklaşık bir yıl önce diğer sınır kapıları ile birlikte kapatılan ancak diğer sınır kapıları açılmasına rağmen halen kapalı tutulan ve ne zaman açılacağı belli olmayan İran sınırındaki kapılar bilmecesi sürüyor. Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TSO) Necdet Takva, yetkililerin sınır kapılarının açılamamasına gerekçe olarak İran’ın salgın verileri konusunda şeffaf olmamasını gösterdiklerini belirterek, “Ancak İran’dan günde 15 uçak seferi ile yaklaşık üç bin insan taşınıyor. Bulaşma sadece kara kapılarından mı oluyor? Bize tatmin edici ve gerekçeli bir açıklama yapılmıyor. Kapıköy sınır kapısının Van turizmine katkısı yılda yaklaşık 350 milyon dolardır. Bize tatmin edici bir açıklama yapsınlar, biz de ona göre kendimize yeni bir yol bulalım” dedi.

Van TSO Başkanı Necdet Takva, geçen yılın aralık ayında salgın nedeniyle kapatılan ve Türkiye’nin İran’a açılan üç sınır kapısı olan Ağrı Gürbulak, Van Kapıköy ve Hakkari Esendere sınır kapılarının halen açılmadığını ve bölge insanının bu nedenle mağdur olduğunu söyledi. Van’ı ilgilendiren Kapıköy sınır kapısının açılması için kentin bütün iş camiası ve STK’ların çağrılar yaptığını ve görüşmeler gerçekleştirdiğini söyleyen Takva, “Van’daki yetkililer konu ile ilgili tatmin edici bir açıklama yapmamakla birlikte, politikacıları adres gösteriyor. Ankara’da yapılan görüşmelerde ise İran’ın salgın verileri konusunda şeffaf olmaması nedeniyle kapıların açılmadığı söyleniyor. Bu gerçekçi bir gerekçe değildir. Çünkü her gün uçak ile 15 sefer düzenlenerek İran’dan günde 3 bin insan Türkiye’ye taşınıyor. Hava ulaşımı ile acaba virüs bulaşması engelleniyor mu? Bunu kimseye açıklayamazsınız” diye konuştu.

İran’dan gelen ve gelecek olan turizm potansiyeli için Van’da yatırımlar yapıldığını ve her yıl yaklaşık 500 bin İranlı’nın Van’a geldiğini de hatırlatan Takva, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yılda yaklaşık 350 milyon dolarlık bir gelirden söz ediyoruz. 1 milyon 150 bin nüfusu olan ve yüzlerce işyeri 11 aydır kapalı olan bir kentten söz ediyoruz. Başka yerlerde sınır kapası açılıp ticaret yapılırken biz neden bundan mahrum bırakıldık? Çıkıp yetkililerin kamuoyuna ve Van halkına bunu net olarak açıklaması lazımdır. Şimdiye kadar yapılan açıklamaların hiçbiri tatmin edici ve gerçekçi değildir. Çıkıp gerçeği söylesinler, bundan sonra açmayacaklarsa onu da söylesinler, biz de ona göre kendimize yeni bir yol bakalım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.