Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Levent Köker ile Hukuk ve Demokrasi (15): Yetkili sorumsuzluk olamaz, olmamalı!

Gara operasyonunun Cumhurbaşkanı tarafından da teslim edildiği üzere “başarısız” olmasından sonra kamuoyundaki tartışmalar “Sorumlu kim?” sorusu üzerinde odaklandı. İktidar, bir yandan “Sorumlu bir bütün olarak devlettir” yaklaşımını ortaya atarken, diğer yandan da özellikle İçişleri Bakanı’nın “Devlet biziz” deyişiyle, “Sorumlu biziz” mi demek istedi, bilemiyoruz. Ancak, bu tartışma vesilesiyle ortaya çıkan net bir husus var: Bugün adına cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denilen düzende, ahlakın ve hukukun en temel ilkelerinden olan “yetki varsa sorumluluk vardır” ilkesinin göz ardı edildiği. Şimdi: Devlet, bir tüzel kişilik olarak, ancak kendisi adına yetki kullanan kişilerin eylemleriyle ve işlemleriyle hareket edebilir. Yürütme yetkisinin bugünkü anayasaya göre sahibi tek başına Cumhurbaşkanı’dır ve buna göre son derece geniş yetkilere sahip olan Cumhurbaşkanı’nın icraatından dolayı sorumluluğu da, seçim sandığı dışında, bulunmamaktadır. Bu, açıkça, “yetkili sorumsuzluk” denilebilecek bir durumdur ve devletin demokratik hukuk devleti olma özelliği ile bağdaşmamaktadır. İki seçim arasında geçecek uzun yıllara yayılan çeşitli uygulamaların muhasebesini örgütsüz seçmen kitlesinin vereceği oylarla sınırlandırmak, çarpık bir demokratik hukuk devleti anlayışıdır. Bu çarpıklığın bir anayasa değişikliği (veya yeni bir anayasa) ile giderilmesi bir zorunluluktur.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.