Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’ın astronomu Abdülkadir Topkaç hayatını kaybetti

Diyarbakır’da fırıncılık yaparken astronomiye merak salan ve 1991 yılından bu yana gökteki olayları inceleyen ilkokul mezunu Abdülkadir Topkaç, dün akşam (21 Şubat), kanser tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Gökbilimiyle ilgili yaptığı çalışmaları Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) uzay programı çalışmalarından sorumlu olan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’ne (NASA) yollayan Topkaç’a, NASA kitapçıklar göndermişti.  

Diyarbakır’da, yıllardır ilgilendiği astronomi için hayatını değiştiren ve bu nedenle çevresinin, “deli” gözüyle baktığı “Diyarbakır’ın astoronomu” Abdülkadir Topkaç, kanser tedavisi gördüğü hastanede dün akşam yaşamını yitirdi. Yeğeni Mehmet Topkaç, amcasının yaklaşık yedi aydır hastanede kanser tedavisi gördüğünü ve beyin ameliyatı da geçirdiğini belirterek, “Dün gece yaşamını yitirdi, şimdi Yeniköy Mezarlığı’nda kendisini son yolculuğuna uğurluyoruz” dedi.

Gençlik yıllarından beri astronomiyle ilgilenen Topkaç’a çevresi önce “deli” gözüyle baktı, ardından eşi ve sekiz çocuğu tarafından terk edildi. Topkaç, uzun yıllar önce İstanbul’a gitti, Sovyetler Birliği’nden getirilen bir teleskop satın alarak Diyarbakır’a getirdi ve teleskopla gökteki yıldızları ve gezegenleri gözlemeye başladı.

Uzun yıllar kullandığı teleskop, Sur ilçesindeki hendek-barikat operasyonları sırasında tahrip olunca Topkaç, sosyal medyada başlatılan kampanya ile yeni bir teleskop almıştı.

Daha önce çeşitli gazete ve televizyon haberlerine de konu olan Topkaç, tasavvuf, ruh, vicdan gibi kavramları 15 yıl boyunca düşündüğünü belirterek, “1991 yılında evin avlusunda oturuyordum, akşam saatleriydi. Ay görünmeye başladı. Kendi kendime düşünüp, ‘Bu kadar zaman soyut kavramları düşündükten sonra, Ay’ın eksen dönüş hareketini bulabilir miyim?’ dedim. Köye gidip, dürbün ile dolunayı izledim. İki-üç gün boyunca bunu izledim. Ay’ın yavaş yavaş küçüldüğünü gördüm. Bir daire oluşturup, hesaplama yapmaya başladım. Uzun zaman geçti ama ben Ay’ın eksen dönüş hareketini göremedim, Ay’ın bir yüzü sürekli dünyaya bakıyor. Bu konuyu araştırmak için kütüphanelerde kitap aramaya başladım. Orada da bulamadım. Daha sonra kütüphanede biri bana yardımcı olmaya çalıştı. Bana neyi aradığımı sorduğunda, Ay’ın eksen dönüş hareketiyle ilgili bilgileri araştırdığımı söyledim. Bu konunun yazılmadığını anlatıp, hayal gücümü kullanmamı istedi” demişti.

NASA ile mektuplaştı

Gökbilimiyle ilgili yaptığı çalışmaları NASA’ya da yolladığını söyleyen Topkaç, aralarındaki mektuplaşma trafiğini şöyle anlatmıştı:

“1992 yılında ayın bir aylık seyir açısını elde ettim. Ay’ın yay şeklinde hareket ettiğini görünce, bende bir inanç oluştu. O dönemlerde yoğun bir düşünce içindeydim. Üniversitelerin neler yaptığını bilmiyordum. Bunun üzerine ben de NASA’ya göndermeye karar verdim. NASA’nın adresini turistlerden alıp, mektup gönderdim. Benimle ilgilendiklerini gördüm. İlgilendiklerine göre düşündüklerim gerçektir ki ben de bundan eminim. Bana kitapçıklar gönderdiler. İngilizce yazıldığı için ilgilenemedim, param da yoktu, bundan dolayı ilgilenemedim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.