Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya: “Diyarbakır başta olmak üzere bölgede vaka sayısı azaldı ancak aşılama oranı da düşük, normalleşme için erken”

Türkiye, mart ayı itibariyle koronavirüs salgını kısıtlamalarının kaldırılması ve normalleşmeye geçmeyi tartışırken, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, normalleşme için erken olduğunu söyledi. Diyarbakır başta olmak üzere bölgedeki vaka sayılarında görülen azalmanın iyi bir gelişme olduğunu belirten Yerlikaya, öte yandan aşılanma oranının Türkiye ortalamasının çok altında olmasına dikkat çekti. Dr. Yerlikaya, vaka sayısının düşmesinin önemli nedenlerinden birinin toplumsal bağışıklık olduğunu, aşılama oranının düşük olmasının ise güvensizlikten kaynaklandığını sözlerine ekledi.


Koronavirüs salgını üzerinden yaklaşık bir yıl geçerken, TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, son durumu Medyascope’a değerlendirdi. Yerlikaya, TTB olarak salgının başından beri sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğini sürekli vurguladıklarını, sürecin yıkıcı etkisinin başta sağlıkçılar olmak üzere yurttaşlar tarafından fazlasıyla hissedildiğini söyledi. Normalleşme tartışmalarının sürekli yapıldığını ancak salgın ile yaşamak zorunda olduğumuzu belirten Yerlikaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Normalleşmenin yaşanması için salgının kontrol altına alınması gerekir. Mart başı için yapılan normalleşme tartışması bize göre çok erkendir. Ekonomik ve sosyal koşulları oluşturulmuş bir kısıtlama olmasını istedik. Hem aşılanma hem de ülkemizdeki varyant durumu dikkate alındığında bir erken açılma ve normalleşme yeniden vaka artışlarına yol açabilir. Türkiye’de aşılama hızı çok yavaş. Aşılama süreci de salgın süreci gibi güven kaybı yaşadı. Diyarbakır’da aşılanması gereken kişilerin şu anda sadece yüzde 45’i aşılanmıştır. Bazı ilçelerde aşılanma ile ilgili çağrı bile yapılmadığı bilgileri bize geliyor. Birinci basamak sağlık hizmetleri sisteminde yaşanan sıkıntılar ve randevu alma gibi sıkıntılarda aşılanma oranını düşürüyor. En önemli mesele ise güvensizliktir. Bölgede daha önce salgından korunma için yapılan çağrıların aşılanma için yapıldığını söylemek mümkün değildir.”

Dr. Halis Yerlikaya, Diyarbakır’da bir ara günlük 950’ye kadar çıkan vaka sayısının şimdi 50’lere indiğini belirterek, “Vaka sayısında düşüş var. Bu düşüşün nedenlerinden birinin toplumsal bağışıklık olduğunu düşünüyorum. Çünkü bölgede neredeyse her iki kişiden birisi enfekte oldu. Her aile bir yakınını kaybetti. Kısıtlamaların da vaka sayısının düşmesinde rolü oldu. Ama her şeye rağmen TTB olarak vatandaşlara çağrımız, ulaştıkları yerde aşılarını olmalarıdır” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.