Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Siyasetçi Bayram Bozyel ile yeni Kürt partileri tartışmaları üzerine söyleşi: “İktidarın baskıları HDP’yi güçlendiriyor, yeni bir Kürt partisinin karşılık bulması mümkün değil”

Siyasetçi Bayram Bozyel, iktidarın Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik baskısı ve saldırılarının HDP’yi güçlendirdiğini ve Kürtler’in HDP etrafında kenetlenmesine yol açtığını belirterek, “Gündeme getirilen yeni Kürt parti ve oluşumlarının mevcut durumda toplumda karşılık bulması imkansızdır” dedi. Bozyel, iktidar baskısı ve politikalarının Kürtler’in PKK ve HDP ile hesaplaşmasını ötelediğini de belirterek, “Hendek olaylarından sonra HDP oy kaybetti ama iktidarın yanlış ve saldırgan politikası Kürt seçmenin HDP ile hesaplaşmasının önünü aldı” diye konuştu.

“Kurulması düşünülen yeni partiler Kürtler’den şu aşamada destek bulamaz”

Eski Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı ve Kürdistan Sosyalist Partisi Genel Başkanvekili Bayram Bozyel, HDP’ye alternatif olarak kurulacağı belirtilen yeni Kürt partilerini, HDP’nin kapatılması tartışmalarını ve bölgedeki siyasi dengeleri Medyascope’a değerlendirdi. Bozyel, HDP’nin uzun süredir yüzde 10’nun üzerinde oy aldığını, iktidarın kutuplaştırıcı dili ve tavrının safları ayırdığını belirterek, “İktidarın baskısı ile Kürtler, HDP etrafında kenetleniyor. Pervasız saldırılar karşısında insanlar HDP’ye yöneliyor. Şu aşamada farklı Kürt parti ve oluşumlarının Kürt seçmende karşılık bulması mümkün değil. Kurulması düşünülen yeni Kürt partilerinin toplumdan destek bulacağını sanmıyorum” dedi.

“İktidarın uygulamaları Kürtler’in PKK ve HDP ile hesaplaşmasını engelledi”

HDP’nin kapatılması tartışmalarına da değinen Bozyel, ülkeyi yönetenlerin geçmişten ders almadığını, geçmişte de çok sayıda partinin kapatıldığını ancak bunun çözüm olmadığını söyledi. “İktidar HDP’ye vurdukça HDP güçleniyor” diyen Bozyel, sözlerini şöyle sürdürdü: “HDP, hendek olayları sırasında önemli destek kaybetti. İktidar normalleşmeye dönmek yerine son beş yıldır uyguladığı politika ile Kürtler’in PKK ve HDP ile hesaplaşmalarını hep ötelemesine neden oldu. İktidarın uygulamaları, Kürtler’in bu hesaplaşmayı yapmasına engel oldu.”

Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde can havli ile İstanbul seçimleri için Abdullah Öcalan’dan destek alma yolunu gittiğini hatırlatan Bozyel, “Getirilen mektup ile 30 bin fark, 800 bine çıktı. İktidar ömrünü uzatmak için pervasızca saldırmaya devam ediyor. Bu yaşananlar Kürt toplumunu daha kenetleyip bilinçlendiriyor. HDP’nin kapatılmasının Türkiye’ye faturası da ağır olacaktır. Ülkede ortaya atılan ‘beka’ meselesi de Kürt korkusu ile ortaya atılmış bir söylemdir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.