Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Süper Lig’de 29. hafta: Başakşehir, üç puanla tanıştı

Süper Lig’in 29. haftası, dün akşam (8 Mart) oynanan mücadeleler ile sona erdi. Fenerbahçe, Konya deplasmanından üç puan ile dönerken Trabzonspor ise Alanyaspor’a yenilerek zirve yarışında yara aldı. Öte yandan Beşiktaş, Gaziantep FK engelini kayıpsız geçti ve Galatasaray’ın Sivasspor ile berabere kalmasının ardından maç eksiğine rağmen liderliğe yükseldi. Medipol Başakşehir ise 10 haftalık galibiyet hasretine Gençlerbirliği karşısında son verdi.

Medipol Başakşehir’in iki sezonluk hikayesi

4 Haziran 2014 tarihinde kurulan Medipol Başakşehir, 2019-2020 sezonuna teknik direktör değişikliği ile başladı. Uzun yıllar Başakşehir’in teknik direktörlüğünü yapan Abdullah Avcı, 2018-2019 sezonunun son haftalarında kaçan şampiyonluk yüzünden görevi bıraktı. Başakşehir yönetimi, Abdullah Avcı’dan boşalan teknik direktörlük görevine tarihler 11 Haziran 2019’u gösterdiğinde Okan Buruk’u getirdi. Genç teknik direktör, ilk iki haftada aldığı iki mağlubiyet ile Başakşehir’e “merhaba” dedi.

16 maçlık yenilmezlik serisi

2019-2020 sezonuna kötü bir giriş yapan Okan Buruk’un öğrencileri, ligin devamında 16 maçlık yenilmezlik serisi yakalayarak zirve yarışına ortak oldu. Bu 16 maçlık seride 10 galibiyet alan Başakşehir, şampiyonluk yarışındaki rakipleri Galatasaray’ı deplasmanda yenerken Beşiktaş ve Trabzonspor ile de berabere kalmayı başardı. Lacivert-turunculu ekibin yenilmezlik serisini ise aldığı 2-0’lık galibiyet ile Fenerbahçe bozdu.

Şampiyonluk yarışına önceki sezonlarda olduğu gibi ligin son haftalarında havlu atacağı düşünülen Başakşehir, yaşamış olduğu Fenerbahçe mağlubiyetinin ardından yeniden bir seri yakaladı. Turuncu-lacivertliler, Trabzonspor ile oynanan mücadeleye kadarki süreçte altı maça çıktı ve bu maçlardan 15 puan ile ayrılmayı başardı. Başakşehir için 3 Mart 2020 tarihinde oynanan Trabzonspor maçı, liglere verilecek uzun aranın öncesindeki son karşılaşmasıydı. Bu mücadeleden bir puan ile ayrılan Başakşehir, koronavirüs salgını dolayısı ile üç aylık süre boyunca maç yapmadı.

Medipol Başakşehir, şampiyon

Koronavirüs salgını yüzünden yaklaşık üç ay maç yapamayan Süper Lig ekipleri, haziran ayının ikinci haftası itibariyle sahalara döndü. Galatasaray, Trabzonspor ve Medipol Başakşehir arasında geçmesi beklenen son sekiz haftalık şampiyonluk yarışında sarı kırmızılı ekip, aldığı sürpriz mağlubiyetler ile zirve mücadelesine erkenden havlu attı. Galatasaray’ın aradan çekilmesi ile birlikte şampiyonluk yarışı, Medipol Başakşehir ve Trabzonspor çekişmesine sahne oldu.

Hüseyin Çimşir yönetimindeki Trabzonspor, ligin son sekiz haftasında üç mağlubiyet ve üç beraberlik ile sahadan ayrılarak özlemini duyduğu şampiyonluğa ulaşamadı. Okan Buruk’un öğrencileri ise bu sekiz maçlık süreci beş galibiyet ve bir beraberlik ile 16 puan toplayarak noktaladı. Altı yıllık mazisi olan Başakşehir, ligin sonunda 69 puan toplayarak tarihindeki ilk şampiyonluğu müzesine götürmüş oldu.

Yeni sezona kötü başlangıç

Okan Buruk yönetimindeki Medipol Başakşehir, 2020-2021 sezonda üst üste ikinci şampiyonluğunu kazanmak için yola çıktı. Hem ligde hem de UEFA Şampiyonlar Ligi’nde mücadele edecek olan Başakşehir, lige çok kötü bir başlangıç yaptı. Turuncu-lacivertli ekip, ligde çıktığı ilk dört karşılaşmanın üçünde sahadan mağlubiyet ile ayrılırken bu maçların hiçbirinde rakip fileleri havalandıramadı. 

Başakşehir, deplasmanda Trabzonspor’u 2-0 yenerek ligdeki ilk galibiyetini aldı. Trabzonpsor maçı ile birlikte turuncu-lacivertliler, dört maçlık galibiyet serisi yakaladı. Yakalanan dört maçlık galibiyet serisi Beşiktaş’a kaybederek bozulan Başakşehir, daha sonra oynadığı altı mücadelede de galibiyet yüzü göremedi. Başakşehir’in ligdeki karanlık tablosu, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde de değişmedi. Şampiyonlar Ligi H Grubu’nda Paris Saint-Germain, Manchester United ve RB Leipzig ile mücadele eden Başakşehir, grupta sadece Manchester United’ı yenebildi ve topladığı üç puan ile son sırada yer aldı.

Aykut Kocaman, göreve geldi

BB Erzurumspor ve Ankaragücü’nü mağlup ederek biraz nefes alan Başakşehir, daha sonra oynadığı üç karşılaşmada bir galibiyet ve iki beraberlik ile sahadan ayrıldı. Alınan kötü sonuçların devam etmesinin ardından Okan Buruk, görevi bırakmak zorunda kaldı. 2020-2021 sezonunda Okan Buruk yönetimi altında 20 maça çıkan Başakşehir, sadece 22 puan toplayabildi. Bu mücadelelerde rakip filelere 26 gol atan turuncu-lacivertli ekip, kalesinde ise 31 gole engel olamadı.

Başakşehir yönetimi, Okan Buruk’tan boşalan teknik direktörlük görevine 1 Şubat 2021 tarihinde tecrübeli isim Aykut Kocaman’ı getirdi. Başakşehir’e Galatasaray deplasmanı ile merhaba diyen Aykut Kocaman, sahadan 3-0’lık mağlubiyet ile ayrıldı. Ligin dibinden bir türlü kurtulamayan son şampiyona, Aykut Kocaman ismi de çare olamadı. Yeni teknik direktörü ile oynadığı altı mücadelede dört mağlubiyet ve iki beraberlik alan Başakşehir, küme düşme tehlikesi ile derinden yüzleşti. 

10 maç aradan sonra gelen galibiyet

Süper Lig’in 29. haftası küme düşme hattını yakından ilgilendiren bir maça sahne oldu. Ligin alt sıralarında yer alan Gençlerbirliği ve Başakşehir, kozlarını Ankara’da paylaştı. Dengeli geçen mücadelede sahneye 90. dakikada Demba Ba çıktı ve Başakşehir’in 10 maçlık galibiyet hasretine son verdi. Bu sonucun ardından puanını 29’a çıkaran Başakşehir 16’ncı sıradaki yerini sağlama aldı. Son sırada yer alan Gençlerbirliği ise 21 puanda kaldı.

Medipol Başakşehir, 10 hafta sonra aldığı Gençlerbirliği galibiyetini sosyal medyadan bu şekilde duyurdu:

Son şampiyon Başakşehir, ligden düşmesi halinde bir ilki gerçekleştirecek. Türkiye’de şu ana kadar şampiyon olduktan bir sezon sonra ligden düşen takım olmadı. Avrupa’nın beş büyük ligi baz alındığında ise geçmişte İngiltere’de Manchester City ve Almanya’da Nürnberg, şampiyon tamamladıkları sezondan hemen sonra lige veda eden takımlar olmuştu.

Öte yandan dün akşam oynanan maçlar ile Süper Lig’de puan durumu ve 29. hafta sonuçları şöyle şekillendi: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.