Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Van Gölü’nde 61 göçmenin hayatını kaybettiği tekne faciasına ilişkin davanın ilk duruşması yapıldı: Altı sanığın tutukluluğunun devamına karar verildi, dava 3 Mayıs’a ertelendi

Van Gölü’nde, 61 göçmenin yaşamını yitirdiği tekne faciası ile ilgili altısı tutuklu 12 sanığın yargılanmasına Van 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı.

Teknenin kaptanlarından olan ve yüzerek kurtulmayı başaran sanık Medeni Akbaş, yaptığı savunmasında suçlamaları kabul etmedi. Akbaş, “Göçmen olduklarını sonradan öğrendim. Bana bir grubun tekne gezisi yapacağını söylediler, şüphelenmedim. Deniz sakindi, dalga çıkınca da tekne alabora oldu” dedi.

Van Gölü’nde 27 Haziran günü batan ve 61 kaçak göçmenin yaşamını yitirdiği tekne faciası ile ilgili altısı tutuklu 12 sanığın yargılanmasına, Van 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Haklarında 38 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istenen sanıkların yargılandığı ilk duruşma, koronavirüs önlemleri nedeniyle SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) yöntemi ile yapıldı.

Duruşmada altısı tutuklu 11 sanık savunma yaptı. Teknenin kaptanlarından olan ve yüzerek kurtulmayı başaran sanık Medeni Akbaş, suçlamaları kabul etmedi. Bu olayın sorumlusunun kendisi olmadığı iddia eden Akbaş, “Göçmen olduklarını sonradan öğrendim. Bana bir grubun tekne gezisi yapacağını söylediler, şüphelenmedim. Deniz sakindi, dalga çıkınca da tekne alabora oldu. Ben kendi imkanlarımla kurtuldum. Kaçmadım, insanlık görevimi yaptım. Mağdurum, suçsuz yere aylardır burada yatıyorum” diye konuştu.

Diğer sanıklar da yaptıkları savunmalarında suçlamaları kabul etmedi. Duruşmada tanıkların da dinlenmesinden sonra avukatlar savunma yaptı. Savunmaların tamamlanmasından sonra mahkeme heyeti ara verip, altı sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verip, duruşmayı 3 Mayıs 2021 tarihine erteledi.

Facia nasıl yaşanmıştı?

Gevaş İlçesi Altınsaç Mahallesi’nde, 27 Haziran 2020 günü saat 22.00 sıralarında, kendi tekneleriyle Van Gölü’ne açılan kuzenler Sedat ve Medeni Akbaş için kayıp ihbarı yapılmış, alabora olan tekneden yüzerek kurtulan Medeni Akbaş, 28 Haziran günü saat 23.00 sıralarında Tuşba İlçesi Çitören Mahallesi yakınlarında bulunarak, jandarmaya götürülmüştü. Medeni Akbaş’ın verdiği bilgiler doğrultusunda Sedat Akbaş ile kaçak göçmenlerin bulunduğu teknenin battığı bölgede arama çalışması başlatıldı. Olayın ardından 11 gün sonra batan teknenin yeri Çarpanak Adası’na 1 kilometre uzaklıktaki, gölün 107 metre derinliğinde tespit edilmiş, ekiplerin ROV cihazlarıyla tespit edip, görüntülediği teknedeki 61 göçmenin cesedi, kancalama yöntemi ile gölden çıkarılmıştı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olayla ilgili başlattığı soruşturma 145 günde tamamlandı. Olayla ilgili altısı tutuklu 12 sanık hakkında “nitelikli göçmen kaçakçılığı yapma” ve “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme” suçlarından iddianame hazırlandı. Hazırlanan 43 sayfalık iddianame, Van 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. 12 kişi hakkında 38 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle kamu davası açıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.