Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vatandaştan Mardin’de esnafı ziyaret eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e: “Sizi beğeniyoruz ama milliyetçilik zırhını üzerinizden çıkarın, halklara zarar veriyor”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Mardin’in Midyat, Ömerli, Artuklu ve Kızıltepe ilçelerinde esnafı gezerek sorunlarını dinledi. Akşener esnaf ziyaretinde, partisini övmeye ve iktidarı yermeye gelmediğini, sadece esnafın sorunlarını dinleyeceğini söyledi.

Mardin’in Midyat İlçesi’nde esnafla buluşan İYİ Parti lideri Meral Akşener‘in ilk durağı, ilçedeki bir eczaneydi. Türkiye’de bir yıldır esnafı ziyaret ettiğini, amacının iktidarı yermek ve kendi partisini övmek olmadığını söyleyen Akşener, “Amacımız esnafı dinlemek, sorunlarını Meclis gündemine getirmektir” dedi. Eczacı, Akşener’in “İşleriniz nasıl gidiyor?” sorusu üzerine veresiye ilaç verdiklerini, fiyatı pahalı olan mama konusunda sıkıntı çektiklerini söyledi. Esnaf hayat pahalılığından şikayet ederken Akşener, Midyat esnafının diğer yerlere oranla durumlarının biraz daha iyi olduğunu söyledi.

Meral Akşener, Midyat’tan sonra Ömerli İlçesi’ne geçerek burada da esnafın dertlerini dinledi. Ziyaretin cuma namazı saatine denk gelmesi nedeniyle birçok esnafın kapalı olduğu görülürken Akşener, ziyaret ettiği esnaflara sorunları ve sıkıntılarını sordu.

Akşener ve ekibi Ömerli’den sonra merkez Artuklu’ya geçti. Burada İYİ Partililer bir yemek verdi. Yemekte konuşan Akşener, “Kırılgan bir ekonominin içinde esnaf da yer aldığı için salgınla birlikte sorunlar derinleşti” dedi. Akşener’in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Esnaf, bu ülkede en fazla istihdam yaratandır. Niçin bir yıldır tek tek ilçelerde esnaf geziyoruz? Son beş yıllık süreçte -hele son üç yıldır- çirkin ve pis bir dille insanlar birbirinin karşısına dikildi. Anadolu’yu gezmeye karar verdim, daha salgın yoktu. Batı’da ilçe ilçe gezdik. Kırılgan bir ekonominin içinde esnaf da yer aldığı için salgınla birlikte sorunlar derinleşti. 20 Ocak 2020’de gezilere başladım. 122 ilçe gezmişim, salgın nedeniyle sorunların nasıl derinleştiğini ve bu insanların iktidarın yardım etmesi gerekirken, etrafındaki beş müteahhidi koruyarak telkinlerde bulunduklarını gördüm. Esnaftan aldığım bilgileri çözüm önerilerimiz ile kendilerine sorduk.

Bize binbir türlü iftiralarla karşı karşıya kaldık, biz 40 kişiyiz, biz birbirimizi ciğerini biliriz. Israrla il başkanlarıma ve teşkilatlarıma söylüyorum. Her bir müfteriye kulaklarınızı tıkayacaksınız. Bizim derdimiz bu çocuklardır. Bizim derdimiz kepenk kapatmak zorunda kalan esnaflar, zarar eden besicilerdir. Bizim derdimiz mastırlı psikologun işe başlamamasıdır. Midyat’ta bir genç kardeşim karşımıza dikildi ‘Yedi çocuğum var, iki yıldır işsizmiş. Şu ana kadar borç alacak yakın akrabam kalmadı’ dedi.

“Öğrendiklerimi bu ağaların yüzüne yüzüne çarpacağım”

Bize, ‘Aynaya ve cambaza bak’ yapılıyor bize. Tek tek Güneydoğu’yu gezeceğim. Şanlıurfa, Mardin bütün şehirleri ilçe ilçe gezeceğim. Öğrendiklerimi bu ağaların yüzüne yüzüne çarpacağım. Öğrendiklerim açlık, yoksulluk üzerinedir. Viranşehir ile Sincan’da bulunan esnafın derdi aynıdır. 107 milyarı dört müteahhide gömeceğine, dört milyon gencimize tablet alsaydınız.

“31 Mart’ta ‘Yapılamaz’ denileni başardık”

31 Mart’ta da yaptılar, gülüp geçtik. Sonuç itibariyle ‘Olmaz’ denileni ve ‘Yapılmaz’ denileni başardınız. Korkmadınız, eğilmediniz yaptınız. Bu tek adam, ucube ve düzen sistemini bu kadınlar ve çocuklar için düzeni lağvedinceye kadar çalışacağız. Son dönemde bize yönelik atılan okların daha büyükleri atılacak. Sakın üzülmeyin, asabileşmeyin, yapılmak istenen odur.”

Akşener’in buradaki ziyaretinde esnaf, salgın nedeniyle işlerin yarı oranda durduğunu söyledi. Bir esnaf, “Benim iki oğlum ikişer tane üniversite bitirdi. Ama aylardır evde işsiz bekliyorlar. Bir oğlum iki üniversite bitirmesine rağmen iş bulamadığı ve atanamadığı için gidip polislik için başvuru yaptı. Çok zor durumdayız” dedi.

Ziyaretlerini bitirdikten sonra caddeye çıktığında Akşener’in önünü iki kadın, bir erkek kesti ve bazı sorunları olduğunu, bu sorunları iletmek istediklerini söyledi. Yeşilli İlçesi’nde oturduklarını söyleyen vatandaş, belediyenin kentsel dönüşüm nedeniyle evlerindeki elektrik ve sularını kestiğini, evlerini kamulaştırarak kendilerini zorla evden attığını iddia etti. Yaşadıklarını anlatan vatandaş Akşener’e, “İsrail-Filistin’deki gibi savaş oluyor, sadece savaşın ismi değişik. Belediye başkanı evlerimizi yıkıyor” dedi.

“Kiminle ittifak yaparsanız yapın, 20 yıl yeter ”

Başka bir esnaf ise Akşener’e “Kaldıracak gücümüz kalmadı, seçim olsa iyi olur. Belki seçime doğru bir şeyler yaparlar mı? Bilemem. Seçim olursa, ittifakı kiminle yaparsanız yapın, 20 yıl yeter diyorum. Oto kiralamacıyım, araçlarımı kiralayamıyorum. Yeter artık, siz de bir şey yapın, kim nerdeyse siz de oraya güç verin. İttifak veya başka bir şey edin, cezaevi ile iş bitmiyor. Bayrağımızı severiz, elinizi vicdanını koyun bir şey yapın. Bizi kurtarın” dedi.

Artuklu’dan sonra Kızıltepe’ye geçen Akşener, esnaf ziyaretine burada da devam etti. Bir esnaf ziyaretinden çıkan Akşener’e Kızıltepeli bir şoför, beş aydır işsiz olduğunu ve geçinemediğini, şirketin maaşını vermediğini belirterek, “Ne yapayım, hırsızlık mı yapayım? Nasıl geçiniceğim, sorunlarımı size anlatmak istedim” dedi.

“Sizi beğeniyoruz, ama milliyetçilik zırhını üzerinizden çıkarın, halklara zarar veriyor”

Bu sırada Kızıltepeli bir vatandaş ise Akşener’in kadınlar gününü kutlayarak, kendisinin muhalefetini beğendiğini ancak milliyetçilik zırhını çıkarması gerektiğini söyledi. Vatandaş, “Sizi beğeniyoruz, iyi muhalefet yapıyorsunuz. Ama sizden üzerinizdeki milliyetçilik zırhını çıkarmanızı istiyoruz. Milliyetçilik hem Türk hem Kürt halkına zarar veriyor” dedi. Akşener bunun üzerine, “Hayır, hayır. Milliyetçilik, demokrasi ve kardeşlik diyoruz” cevabını verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.