Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Süper Lig’de 30. hafta sona erdi: Galatasaray’dan Belhanda’ya veda

Süper Lig’de 30. hafta heyecanı sona erdi. Lider Beşiktaş, zorlu Medipol Başakşehir deplasmanından 3-2’lik galibiyetle ve üç puan ile dönerken Fenerbahçe, sahasında ligin son sırasında yer alan Gençlerbirliği’ne 2-1 mağlup oldu ve zirve yarışında büyük darbe aldı. Oynadığı son iki karşılaşmada galibiyet alamayan Galatasaray ise Younes Belhanda’nın sözleşmesinin feshedildiği haftada Kayserispor’u 3-0’lık skor ile geçti.

Türkiye’den bir Younes Belhanda geçti

2016-2017 sezonuna Jan Olde Riekerink yönetiminde başlayan Galatasaray, alınan kötü sonuçlar sonrası teknik direktörlük görevine Igor Tudor’u getirdi. 15 Şubat 2017 tarihinde sarı-kırmızılılara imza atan Hırvat teknik direktör, takımının performansını yukarı çekmekte zorlandı. Yaşanan bu süreçte Igor Tudor’un, Galatasaray’ın dünyaca ünlü yıldızı Wesley Sneijder ile anlaşamaması sorunları daha da büyüttü. Tudor, 2017-2018 sezonu transfer döneminde takımın baştan aşağı değişmesi gerektiğini düşündü ve aynı zamanda taraftarın sevgilisi Sneijder’in yerine bir ismin gelmesini talep etti. Gerçekleşecek bu transfer sirkülasyonunun bir parçası da Younes Belhanda olacaktı.

Belhanda, Galatasaray’da

Tarihler 30 Haziran 2017’yi gösterdiğinde Galatasaray, Dynamo Kiev’in Faslı yıldızı Younes Belhanda’yı transfer ettiğini Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirdi. Dynamo Kiev’e ödenen bonservis bedelinin 8 milyon euro, Belhanda’ya ödenenin de 3 milyon 350 bin euro olduğu kulüp tarafından duyuruldu. Sneijder’in 10 numaralı forması ise oyuncunun takımdan ayrılması beklenmeden Belhanda’ya verildi. Galatasaray, yaz transfer döneminde Belhanda’nın yanı sıra Cedric Carrasso, Maicon, Mariano, Denayer, Yuto Nagatomo, Iasmin Latovlevici, Sofiane Feghouli, Fernando, Badou Ndiaye ve Bafetimbi Gomis’i de kadrosuna kattı.

Sezona yeni bir heyecanla giren Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi ikinci eleme turu maçında Östersunds’a elenerek taraftarını hayal kırıklığına uğrattı. Taraftarın hedef tahtasına koyduğu isimler ise Igor Tudor ve takımın yeni 10 numarası Younes Belhanda oldu. Öte yandan Galatasaray, Östersunds faciasını unutturacak kadar iyi bir oyun ile Süper Lig’e başlamasını bildi. Sezonun ilk dokuz maçında mağlubiyet yüzü görmeyen sarı-kırmızılar, bu karşılaşmalarda yedi galibiyet ve iki beraberlik aldı. Galatasaray kariyerine Kayserispor’a karşı attığı gol ile başlayan Belhanda ise ilk dokuz haftada takımına bir gol üç asistlik katkı sağladı.

‘’Nerede kalmıştık?’’

Sezona hızlı giriş yapan Galatasaray, devamında oynadığı karşılaşmalarda Trabzonspor’a, Medipol Başakşehir’e, Beşiktaş’a ve Yeni Malatyaspor’a mağlup oldu. Yönetim, kötü tablonun faturasını Igor Tudor’a kesti ve teknik direktörlüğe kulübün efsanesi Fatih Terim getirildi. Fatih Terim’in sosyal medya hesabından yaptığı “Nerede kalmıştık?” paylaşımı ile başlayan süreç, Galatasaray’ın yeniden şampiyonluk hesapları yapmasına neden oldu. Tecrübeli teknik direktörün yönetiminde sarı-kırmızılı ekip, 18 maça çıktı ve bu maçlardan 43 puan toplamayı başararak şampiyon oldu. Faslı 10 numara, şampiyonluk yolunda Galatasaray’a üç gol ve 10 asistlik katkı verdi.

Süper Lig’de ikide iki

Galatasaray, 2018-2019 sezonunda Süper Lig’in yanı sıra UEFA Şampiyonlar Ligi’nde de mücadele etti. Grup aşamasında Porto, Schalke 04 ve Lokomotiv Moskova ile eşleşen sarı kırmızlı ekip, grubunu üçüncü sırada tamamladı ve UEFA Avrupa Ligi’nde devam etmeye hak kazandı. Avrupa Ligi son 32 turunda ise Benfica ile eşleşen Galatasaray, rakibine elenmekten kurtulamadı. Younes Belhanda, oynanan sekiz Avrupa Kupası maçında takımına gol veya asist katkısı sağlayamadı.

Avrupa kupalarına veda eden ekip, odağını Süper Lig’e çevirdi. Uzun süre Medipol Başakşehir’i geriden takip eden Fatih Terim’in öğrencileri, 19 Mayıs 2019 tarihinde ligin kaderini belirleyecek karşılaşmada rakibini evinde konuk etti. Medipol Başakşehir, mücadelenin başında öne geçmesine rağmen Galatasaray’ın geri dönüşüne engel olamadı. Mücadeleyi 2-1 kazanan Galatasaray, üst üste ikinci şampiyonluğunu elde etmeyi başardı. Faslı 10 numara ise hem Medipol Başakşehir karşısında iyi bir oyun sergiledi hem de Süper Lig’i dört gol ve yedi asistlik performans ile tamamladı. Sarı-kırmızılılar, 2018-2019 sezonunda Ziraat Türkiye Kupası’nı da müzesine götürdü.

Belhanda ve taraftarlar arasında yaşanan gerilim

Üst üste iki kez ligi kazanan Galatasaray, 2019-2020 sezonunda Şampiyonlar Ligi gruplarından çıkmayı hedefledi. Galatasaray, grubunda Real Madrid, Paris Saint-Germain ve Club Brugge ile mücadele etti fakat turnuvayı galibiyet alamayarak son sırada tamamladı. Yaşanan hayal kırıklığı Belhanda’nın Real Madrid maçında taraftarlar ile yaşadığı tartışma ile zirveye ulaştı. Koronavirüs salgını ile sekteye uğrayacak sezonun Galatasaray için tek artısı ise 21 sene sonra deplasmanda gelen Fenerbahçe galibiyeti oldu. Sarı-kırmızılılar, sezonu 56 puan toplayarak altıncı sırada tamamlayabildi. Younes Belhanda da sezonu beş gol ve iki asist ile noktaladı.

Saha zemini, Belhanda’nın sonunu hazırladı

Sezon sonunda sözleşmesi bitecek olan Younes Belhanda, 2020-2021 sezonunda Galatasaray kariyerinin en fazla skor katkısı verdiği dönemlerinden birisini geçirdi. Oynanan 28 karşılaşmanın 22’sinde ilk 11 başlayan Faslı futbolcu, bu maçlarda takımına sekiz gol ve üç asistlik katkı sağladı. Fatih Terim’inde güvendiği oyunculardan olan Belhanda, 7 Mart 2021 tarihinde Türk Telekom Stadyumu’nda oynanan Sivasspor maçının ardından yaptığı açıklama ile eleştiri oklarını üzerine çekti. Sahanın zemininin bozukluğundan şikayet eden Belhanda, maç sonunda yayıncı kuruluşa şu açıklamayı yaptı: “Saha zemini elbette bizi etkiliyor. Biz Galatasaray’ız. Galatasaray yöneticilerinin bir çözüm bulması lazım. Hiç durmadan Twitter ve Instagram’da kendini seyretmemek, basında olup bitenlere bakmamak lazım. Gel statla ilgilen. Sahada mücadele eden, oynayan biziz. Dolayısıyla hafta sonu oynayabilmemiz için her şeyi yapmaları ve oynamak için iyi koşulları sağlamaları gerekiyor. Antrenman merkezimiz bile buradan daha iyi.’’

Belhanda’nın saha zemini ile yaptığı bu açıklama, yönetimin tepkisini çekti ve tarihler 10 Mart 2021’i Belhanda’nın sözleşmesi tek taraflı olarak feshedildi.

Galatasaray’ın Belhanda’nın sözleşmesini feshettiğini böyle duyurdu:

Belhanda’nın veda mesajı ise şöyle oldu: ‘’Sizlerin eşliğinde harika bir dört sene geçirdim. Desteğiniz için teşekkürler. Hocam Fatih Terim’e teşekkürler. Takım arkadaşlarım, sizlere teşekkürler. Çalışanlara teşekkürler. Taraftarlara teşekkürler. Sizleri asla unutmayacağım.’’

Öte yandan dün akşam (15 Mart) oynanan maçlar ile Süper Lig’de puan durumu ve haftanın sonuçları şöyle şekillendi: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.