Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’yi kapatma davası: Leyla Zana, Ahmet Türk, Ahmet Şık, Celal Doğan ve iki eski bakan için de siyaset yasağı istendi

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) açılan kapatma davasında, hakkında beş yıl siyaset yasağı istenen 687 kişi arasında Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığındaki 63. hükümette bakanlık yapan Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca da yer alıyor. Hakkında yasak istenen Leyla Zana ve Ahmet Türk, 2009 yılında kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) davasında daha önce beş yıl siyaset yasağı almıştı. Öte yandan HDP’den ihraç edilen ya da istifa eden çok sayıda isim hakkında da yasak istendiği görüldü.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) açtığı HDP’yi kapatma davasındaki 609 sayfalık iddianamede, 687 siyasetçi için beş yıl siyaset yapma yasağı talep edildi. Siyaset yasağı istenenler arasında, halen HDP’de milletvekilliği yapan ve aralarında partinin eş genel başkanları Pervin Buldan, Mithat Sancar ve grup başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç’un da bulunduğu 40 isim yer alıyor. 11’i cezaevinde, 16’sı yurt dışında bulunan 61 eski HDP milletvekili hakkında da siyaset yasağı istenirken hakkında yasak istenen bazı isimlerin de mevcut olarak HDP’de siyaset yapmadığı görüldü.

İki eski bakan, TBMM Başkanvekili Erdoğmuş ve Celal Doğan için de yasak isteniyor

Siyaset yasağı istenen isimler arasında ilginç isimler de var. Ahmet Davutoğlu başbakanlığında kurulan 63. hükümette Kalkınma Bakanı olarak görev yapan Müslüm Doğan ve Avrupa Birliği Bakanı olarak görev yapan Ali Haydar Konca hakkında da beş yıl siyaset yasağı isteniyor. HDP’de bir dönem vekillik yapan ve 31 Mart Yerel Seçimleri’nde Demokratik Sol Parti’den (DSP) Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan Celal Doğan ve halen HDP’nin TBMM Başkanvekili olarak görev Nimetullah Erdoğmuş da yasak istenen isimler arasında.

Partiden istifa eden ve ihraç edilen isimlere de yasak istendi

AYM’ye açılan davada, HDP’den ayrılan Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık, eski milletvekilleri Altan Tan ve Mehmet Ali Aslan ve yine HDP tarafından partiden ihraç edilen eski Mardin Milletvekili Tuma Çelik için de beş yıl siyaset yasağı istendi. Siyaset yasağı istenen diğer isimler arasında sanatçılar Ferhat Tunç Yoslun ve Pınar Aydınlar ile geçmişte sivil toplum kuruşulu temsilciliği yapan Gençay Gürsoy ve Yavuz Önen de yer aldı.

Ahmet Türk ve Leyla Zana için bir kez daha siyaset yasağı isteniyor

HDP’yi kapatma davası kapsamında, eski HDP milletvekilleri Ahmet Türk ve Leyla Zana için da beş yıl siyaset yasağı isteniyor. 2009 yılında, DTP’nin kapatılma davasında Türk ve Zana’ya beş yıl siyaset yasağı verilmiş, bağımsız olarak girdikleri seçimlerde Zana milletvekili, Türk ise Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti.

DTP’nin kapatılma davasında toplam 211 kişiye siyaset yasağı istenirken AYM ,aralarında Leyla Zana, Ahmet Türk, Orhan Miroğlu, Selim Sadak ve Sedat Yurtdaş’ın da bulunduğu 37 kişiye beş yıl siyaset yasağı vermişti. Mahkeme o dönem, hakkında siyaset yasağı istenen sekiz vekilden yalnızca DTP eski eş başkanı Ahmet Türk ve milletvekili Aysel Tuğluk hakkında siyaset yasağı verilmesine ve milletvekilliklerinin düşürülmesine karar vermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.