Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan ile söyleşi: “Korkarım yakın zamanda derin bir finans krizi ile karşı karşıya kalacağız”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınmasından sonra Türk Lirası’nın ABD Doları karşısında büyük değer kaybetmesini değerlendirirken, “Görevden alınan Naci Ağbal Meclis’te bize bilgi verirken Merkez Bankası’ndaki 130 milyar dolar ile ilgili sorularımız karşısında, bir dahaki buluşmada bu sorularımızın yanıtını vereceğini söyledi. Bu konu ile ilgili araştırma yapmış olabilir. Türkiye’de korkarım yakın zamanda derin bir finans krizi ile karşı karşıya kalırız” dedi. Paylan, HDP’nin kapatılması ile ilgili Nevruz kutlamalarında milyonlarca seçmenden direnmeye devam mesajı aldıklarını ifade ederek, “Halkımız bize Meclis’te bir vekil kalana kadar mücadeleye devam etme mesajı vermiştir. HDP’ye açılan davanın savcısı da yargıcı da MHP ve Devlet Bahçeli’dir. Seçmenlerimizi de kapatamayacaklarına göre bizim pek çok seçeneğimiz var” dedi.


“Ekonomi artık dikiş tutmuyor”

HDP’nin Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, ekonomide yaşanan sorunlar, Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınması, Türk Lirası’nın ABD Doları karşısında değer kaybetmesi, Nevroz kutlamaları ve HDP’ye açılan kapatma davasını Medyascope’a değerlendirdi. Paylan, Erdoğan’ın Türkiye’yi yeni sistem ile şirket, aile şirketi gibi yöneteceğini Türkiye kamuoyuna anlattıklarını ancak insanları ikna edemediklerini belirterek, “Tek adam rejimi demek, enflasyon, faiz ve dolar kurunun yükselmesi demektir. 20 ayda dört Merkez Bankası Başkanı değiştirildi. Ekonomi artık dikiş tutmuyor. Kurumsal yapılar çöktü, sermaye kaçışı devam ediyor” dedi.

“Ağbal, bize bir sonraki Meclis bulaşmasında 130 milyar doların yanıtını verecekti”

Görevden alınan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın kayıp 130 milyar doların izini sürdüğü için görevden alındığı ile ilgili iddia üzerine Paylan, “Olabilir, bununla ilgili araştırma yapmış olabilir. Ağbal Meclis’i ziyaret ettiğinde biz kendisine 130 milyar doların akıbetini ısrarla sorduk, daha yeni göreve başladığını ve bir sonraki Meclis bulaşmasında bunun yanıtını vereceğini söyledi. Ama bana göre sarayda faiz artırımı ile ilgili bir grubun, ‘Faiz lobisine hizmet ediyor’ şeklindeki ısrarı üzerine görevden alınmış olabilir. Tabii faizlerin yükselmesine neden olan asıl kişi Erdoğan ve onun tek adamlık sistemidir” diye konuştu.

Garo Paylan, demokrasi bloku olarak asgari müştereklerde bir araya gelerek tek adam rejimine karşı barikat kurarak demokrasiyi korumaları gerektiğini de söyledi. Paylan, “Son bir aydır meydanlarda ve sokaklardayız. İYİ Parti, CHP, Saadet, bütün partililer bize sağlam durmamız gerektiğini söylüyor. Yani tabanda aslında ittifak vardır. Yeter ki bizler asgari müştereklerde ve ülkenin geleceği için bir araya gelelim” dedi.

Nevruz kutlamalarında bütün yaşanan baskılara rağmen milyonların alanları doldurduğunu da ifade eden Paylan, halkın kendilerine, direnmeye devam mesajı verdiğini aktardı. Paylan, “Halkımız Meclis’te bir vekil kalana kadar mücadeleye devam etmemizi istiyor. Demokratik siyasette arkamızda olduğunu bir kez daha ifade etti. HDP’ye açılan kapatma davasında yargı yine sopa gibi kullanıldı. HDP’ye açılan davanın savcısı da yargıcı da MHP ve Bahçeli’dir. Pek çok seçeneğimiz vardır. HDP’nin milyonlarca seçmenini de kapatamayacaklarına göre biz bu gemiye bir şekilde limana ulaştıracağız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.