Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kayyum uygulamasında bir ilk: Batman Belediyesi’ne bir yıl önce kayyum olarak atanan Hulusi Şahin lansman toplantısı düzenliyor

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kazandığı belediyelere önce 2016 yılında, daha sonra da 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından atanan kayyumların bazı icraat ve harcamaları tartışma konusu olup Sayıştay raporlarında yer alırken, kayyum uygulamasında bir ilk yaşanacak. Bir yıl önce Batman Belediye Başkanlığı’na kayyum olarak atanan Batman Valisi Hulusi Şahin, bir yıldır yaptığı çalışmaları, düzenleyeceği lansman toplantısı ile anlatacak.

Batman Valisi ve Batman Belediye Başkanı Hulusi Şahin’in, Ahmet Güneştekin Kongre Merkezi’nde düzenleyeceği toplantıya Batman ve Diyarbakır’ın yanı sıra İstanbul ve Ankara’dan gazeteciler katılacak.

Batman Belediye Başkanlığı’na kayyum olarak atanan Batman Valisi Hulusi Şahin

Yerine kayyum atanan Belediye Eşbaşkanı Demir, “Kayyumlar belediyeleri rant alanına dönüştürdü” demişti

Görevinden alınan ve bir süre cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Batman Belediye Eşbaşkanı Mehmet Demir, görevden alınmalarının birinci yıldönümünde, Belediye Eşbaşkanı Songül Korkmaz ve HDP’li millletvekilleri ile basın toplantısı düzenlemişti. Demir toplantıda, kayyumların “belediyeleri rant alanına dönüştürdüğünü” ifade etmiş ve şunları söylemişti: “Bizden önceki kayyum sürecinde Batman Belediyesi’ne 60 milyon borçla el konulurken, 307 milyonla devrettiler. Yönetimde kaldığımız bir yıllık süreçte ekonomik ve idari olarak işlemez hale getirme gayretlerine rağmen, belki iki yılda üretilemeyecek hizmetleri; şehir planlaması, yeşil alanların yapılması, altyapı ve üstyapı alanında, belediyenin teknik altyapısının güçlendirilmesi, belediye ekmek fırını, evsel atıktaki metan gazından elektrik üretimi, otobüs alımı, otobüs durakları gibi Batman’ın ihtiyaç duyduğu ciddi işler yaptık. Yaptıklarımızı hazmedememiş olmalılar ki 23 Mart 2020 tarihinde hukuksuz bir şekilde gözaltına aldılar. 24 Mart tarihinde kayyum atadılar.”

Görevden alınıp yerlerine kayyum atanan belediye eşbaşkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz’ın katıldığı toplantı

Şahin, Demir’in iddialarına sosyal medyadan yanıt verdi

HDP’li Demir’in iddialarına sosyal medyada paylaştığı video ile yanıt veren Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin ise şunları söylemişti: “Terör soruşturması nedeniyle görevden uzaklaştırılan ve daha sonra tutuklanan ve yakın bir zamanda tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Mehmet Demir bir sosyal medya platformunda şöyle bir paylaşımda bulunmuş: ‘Batman kayyumunu hesap vermeye çağırıyoruz. İluh Deresi için gelen 89 milyon ödeneği ne yaptınız? Batman’a kayyum atandığının 2. ayında İluh Deresi için 89 milyon ödenek çıkarıldığı söylendi. Dere yapılmadığına göre bu para nerede? Halkın parasını kime peşkeş çektiniz?’ Bu kadar cehalet için bile bir eğitim gerekir. Herkes bilir ki bir ödenek öyle kolay bir şekilde, hele 89 milyon TL gibi bir ödenek projesiz bir şekilde, basit bir yazı ile tahsil edilemez. Ortada 89 milyon değil 89 lira bile İluh ile ilgili bir ödenek yok. Böyle bir çalışmada biz geldiğimizde bulunmadık. Şimdi biz Çevre ve Şehircilik Bakanımız’a arz ettiğimiz proje çerçevesinde çalışıyoruz. Henüz ödenek talep edecek seviyeye bir yıldır çalışmamıza rağmen gelmedik. Ödenek tahsil edilecek yani rakamların ortaya çıkacağı dönem geldiği zaman bunu yine kamuoyu ile paylaşacağız. Dolayısıyla olmayan ödeneğin hesabını da veremeyiz. Kendisi belediyeyi böyle mi idare etmiş bir yıl boyunca?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.