Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haber Hafta Sonu (11 Nisan 2021) : Prof. Dr. Kayıhan Pala ile koronavirüs salgının artan vakalar, İYİ Parti İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray ile salgında hükümete düşen görevler

Editör: Betül Başak

Haber Hafta Sonu’nda bu akşam Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi, Halk Sağlığı Uzmanı ve Türk Tabipleri Birliği Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala ile koronavirüs salgınında artan vakaların anlamını, salgında 33 bini geçen vefat sayılarını, İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Dr. Aytun Çıray ile koronavirüs salgınında hükümete düşen görevleri, salgında sorumluluğun kimde olduğunu ve salgının Adalet ve Kalkınma Partisi’ni (AKP) nasıl etkileyeceğini konuştuk. 

Kayıhan Pala: “Marmara depreminde yaşanan ölümlerin iki katı yaşandı”

Koronavirüs salgınında bugün (11 Nisan) itibariyle toplam ölüm sayısı 33 bini aştı. Bu veriyi sorduğumuz Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi, Halk Sağlığı Uzmanı ve Türk Tabipleri Birliği Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, ölüm sayılarının çok daha fazla olduğunu verilerle açıkladı:

“Bakanlık verileri gizledi. Benzer bir durumun ölüm sayılarında da olduğunu düşünüyorum. 33 bin çok ciddi bir rakam. Marmara depreminde yaşanan ölümlerin iki katı yaşandı. Ancak gerçek rakamların da bunun çok daha üstüne olduğunu unutmayalım. Cumhuriyet Halk Partisi bir ildeki ölüm raporları üzerinden ölüm nedeni ‘Kovid-19 ve bulaşıcı hastalık’ yazan sayısının 11 Mart 2020 ile 11 mart 2021 arasında 45 bin civarında olduğunu açıklamıştı. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı, başlangıçta topluma biraz güven veren yapıyla karşımıza çıkmış olmasına rağmen hemen sonrasında verileri gizleyerek, şeffaf olmayan, meslek örgütlerini bu sürece katmayan ve bilim insanlarının söylediklerine kulaklarını tıkayan yapısıyla Türkiye’de salgının yükünün daha ağır olmasının sorumluluğu taşımaktadır.”

Aytun Çıray: “Birinci derecede sorumlu Sayın Erdoğan”

Bültenimizin diğer bir konuğu olan İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Dr. Aytun Çıray ile “Salgında bu aşamaya gelmemizin en önemli nedeni nedir ve sorumluluk kimdedir?” sorusu üzerinden konuştuk. Salgının başından beri yaşanan önemli kırılma noktalarına değinen Çıray’a göre, hükümet bu krizi yönetemedi:

“Bu işin birinci derece sorumlusu Sayın Erdoğan. Kendisi de ekonomi dahil her konuda ‘Bir şeylerin sorumlusu varsa benim’ diye açıklamalarda bulunmuştur. Sağlık Bakanı ise seçilmiş bir siyasi değil, atanmış bir sekreterdir. Fakat bu onu sorumluluktan kurtarmaz. Bakanın, Türk milletine doğruları söylemesi lazım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.