Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Araştırmaya göre Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarının hamilelerde yan etkisi yok, ABD Başkanı Joe Biden’dan aşı olacak vatandaşlara ücretli izin verilmesine yönelik çağrı

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 950 milyonu aştı. Hindistan’da son 24 saatte 312 bini aşkın yeni vaka ve iki binden fazla ölüm kaydedildi. Yunanistan 5 Mayıs’tan itibaren Johnson & Johnson aşılarını vatandaşlarına uygulamaya başlayacak. Pfizer-BioNTech ve Moderna aşıları hamilelerde yan etki oluşturmuyor. ABD Başkanı Joe Biden, aşı olacak vatandaşlara ücretli izin verilmesine yönelik çağrıda bulundu. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 950 milyonu aştı

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) adlı veritabanına göre, 21 Nisan Çarşamba günü itibariyle dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 950 milyonu aştı. Dünyada her 100 insana 12 doz aşının düştüğünü gösteren veriler, birçok ülkenin henüz aşılamaya başlamadığını ve aşılamaya başlamayan ülkeler ile kıtalararası aşılama programları arasında ciddi bir farklılık olduğunu ortaya koyarken Afrika’nın aşılama programında diğer kıtalara göre geride kaldığı belirtildi.

Oxford’un derlediği veriler, birçok ülkenin aşılamaya 60 yaş üstü kişilerle başladığını gösterirken dünya genelinde en fazla aşılama yapan ülkenin İsrail olduğu belirtildi. Dünya genelinde kullanılan aşılar iki doz halinde yapılırken şubat ayında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından acil kullanım izni alan Johnson & Johnson aşısı tek doz olarak uygulanıyor.

Türkiye’de ilk doz aşısını olanların oranı yüzde 15 iken iki doz aşısını da olanların oranı ise yüzde 9,5.

Hindistan’da son 24 saatte 312 bini aşkın yeni vaka ve iki binden fazla ölüm kaydedildi

Hindistan Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, ülkede son 24 saatte 312 bini aşkın yeni vaka tespit edilirken iki binden fazla kişi hayatını kaybetti. Hindistan’da vaka ve ölüm sayıları son haftalarda ciddi şekilde artarken ülkenin birçok noktasında oksijen tüpü kıtlığı yaşanması ve hastanelerin kapasitelerinin dolmasıyla sağlık sisteminin çökme noktasına geldiği belirtildi.

Hindistan, nisan ayı itibariyle günlük vaka sayılarında ABD ve Brezilya’nın önüne geçerken salı (20 Nisan) günü ülkenin Nashik kentindeki bir hastanenin oksijen tankında oluşan sızıntı nedeniyle koronavirüs hastalarına oksijen verilemediği ve 22 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. 

Aşılama programı kapsamında şimdiye kadar 132 milyondan fazla vatandaşını aşılayan Hindistan, yaz aylarına kadar 300 milyon vatandaşını aşılama hedefi koymuştu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Japonya Başbakanı Yoshihide Suga da artan vaka ve ölüm sayıları nedeniyle Hindistan’a yapmayı planladıkları ziyaretleri iptal ettiklerini açıkladı. Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise Hindistan uçuşlarının yüzde 30 azaltılacağını ve yalnızca “çok acil durumlarda” seyahatlere izin verileceğini duyurdu. 

Yunanistan 5 Mayıs’tan itibaren Johnson & Johnson aşılarını vatandaşlarına uygulamaya başlayacak

Yunanistan hükümeti, 5 Mayıs Çarşamba gününden itibaren ülkede Johnson & Johnson (J&J) aşılarının uygulanmaya başlanacağını ve vatandaşların 27 Nisan’dan itibaren aşı randevusu alabileceklerini açıkladı. Dün (21 Nisan) kan pıhtılaşmasına sebep olduğu gerekçesiyle ABD ile birlikte Kanada ve Güney Afrika’da kullanımı geçici olarak askıya alınan ve Avrupa’ya ihracatı durdurulan J&J aşılarının Avrupa’daki dağıtımına devam edilmesi kararlaştırılmıştı. 

Ülkenin koronavirüsle mücadele ekibinde aşılardan sorumlu genel sekreter olarak görev yapan Marios Themistokleous, “ABD’li yetkililerin ve ardından ulusal komitemizin önümüzdeki günlerde aşılarla ilgili alacakları kararları bekliyoruz. Her şey yolunda giderse, aşılama 5 Mayıs’ta başlayacak” dedi. Themistokleous, 30 ila 39 yaş aralığındaki vatandaşların da 27 Nisan’dan itibaren AstraZeneca aşısını yaptırabileceklerini söyledi.

Yunanistan Sağlık Bakanı Vassilis Kikilias, “Aşılar bu büyük sağlık krizinin çözümü, hayatımızı geri almanın yolu” dedi. Kikilias, mayıs ayında iki buçuk milyon kişinin ve haziran ayına kadar dört milyon kişinin aşılanmasını hedeflediklerini söylerken aşılama programını hızlandırmak için hafta sonları da aşılamanın yapılacağını belirtti. 

ABD’de yapılan bir araştırma, Pfizer ve Moderna aşıların hamilelerde yan etki oluşturmadığını ortaya koydu

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, koronavirüs aşıları hamileler için güvenli. Sonuçları New England Journal of Medicine adlı dergide yayımlanan araştırmada, hamileyken Moderna veya BioNTech-Pfizer aşısı yaptıran 35 binden fazla kadın incelenirken aşı olan ve olmayan hamile kişilerde görülen düşük, erken doğum ve diğer komplikasyon oranlarının hemen hemen aynı seviyelerde olduğu belirtildi.

Kaliforniya Üniversitesi’nde anne-bebek sağlığı uzmanı olan Dr. Stephanie Gaw, “Aşıların güvenli olup olmadığı, işe yarayıp yaramayacağı ve yan etkileri konusunda çok fazla endişe vardı. Ancak yeni verilerin güven verici olduğunu düşünüyorum. Halk sağlığı görevlilerinin hamilelikte aşı yaptırmayı daha fazla yaygınlaştırmaları gerekli” dedi. 

Pensilvanya Üniversitesi’nde anne-bebek sağlığı uzmanı olan Dr. Michal Elovitz ise “Bu çalışma hamile bireyler için kritik öneme sahip. Çalışma süresince hamile bireylerde bildirilen hiçbir yan etki olmaması çok güven verici” diye konuştu.

ABD Başkanı Biden, aşı olacak kişilere ücretli izin verilmesine yönelik çağrıda bulundu  

ABD Başkanı Joe Biden, ülkede daha fazla kişinin aşılanması ve aşı olmak istemeyenleri aşı olmaya teşvik etmek için işverenleri aşı olacak çalışanlarına ücretli izin vermeye çağırdı. Biden, “Çalışan hiçbir Amerikalı, maaşlarından tek bir dolar dahi kaybetmemelidir. Çünkü onlar aşı olarak vatanseverlik görevlerini yerine getirmeyi seçtiler” dedi.

Biden ayrıca, tüm ABD’liler aşılanana kadar vatandaşların maske takmaya devam etmesi gerektiğini belirterek, “Herkes aşılanana ve vaka sayıları azalıncaya kadar maske takmamız gerekiyor. Aşılama programımız şimdiye kadar inanılmaz bir başarı elde etti” diye konuştu.  

New York Valisi Andrew M. Cuomo ise çarşamba günü (21 Nisan) yaptığı açıklamada, hafta sonu itibariyle 60 yaş ve üstü kişilerin randevu almadan aşı olabileceğini söyledi.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) verilerine göre, ABD’de son yedi günde 3,38 milyon kişi aşılandı. ABD genelinde ise şu ana kadar 200 milyondan fazla kişi ilk veya ikinci doz aşılarını oldu.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.