Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Işın Eliçin ile Dünyanın Gidişi (96): Rusya ve Çin’in aşı diplomasisi

Ekonomist dergisi bünyesinde şirketlere, devletlere tahmin ve analizleriyle danışmanlık hizmeti veren Ekonomist İstihbarat Birimi, “Aşı diplomasisinin geleceği” başlıklı kamuya da açık bir rapor yayınladı. Koronavirüs salgını devam ederken, ABD ve Batılı ülkelerin kendi nüfuslarını, Batılı aşı şirketlerinin de kârlarını öncelemeleri nedeniyle dünyada oluşan “aşı boşluğunu” Çin ve Rusya’nın doldurduğuna ve aşı diplomasisinde Batı’yı sollayıp geçtiklerine dair bir rapor bu. Buna göre Çin ve Rusya aşı üretimlerinin önemli bir bölümünü gelişmekte olan ve yoksul ülkelerin ihtiyacını karşılamak üzere kullanarak, hem nüfuzlarını yayıyorlar hem de bu ülkelerde önemli siyasi ve ekonomik imtiyazlar elde ediyorlar. Bu yayında raporun detaylarını aktardım ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “İki ay aşıda sıkıntı var, sonra bolluk yaşanacak” açıklamasını sorguladım.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.