Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Levent Köker ile Hukuk ve Demokrasi (25): “Türkiye ve KKTC tarafının ‘iki devletli çözüm’ önerisi, federasyona aykırı bir öneri ve bu niteliğiyle Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunması imkansız”

Kıbrıs sorununun çözümü bağlamında geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Cenevre görüşmelerinde, Türkiye ve KKTC tarafının “iki devletli çözüm” önerisi bir müzakere zemini olarak kabul görmedi. BM Genel Sekreteri, ileride tekrar toplanmak üzere görüşmelerin sona erdiğini duyurdu. Türkiye ve KKTC tarafının “iki devletli çözüm” önerisi, 1977’den bugüne dek gerçekleşen tüm görüşmelerin zemini olan federasyona aykırı bir öneri ve bu niteliğiyle Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunması imkansız. Bununla birlikte, Cenevre görüşmelerine gidiş sürecinde yaşananlar, sorunun bir başka boyutunu, “Kıbrıs’ın Türkiye sorunu” olduğunu gözler önüne sermiş bulunuyor. Ne demek istiyorum? Türkiye, bir yandan federasyon zeminini ortadan kaldırmak için iki devletli çözüm öneriyor, diğer taraftan bu önerisinin altını oyuyor. KKTC Anayasa Mahkemesi’ne gösterilen tepkinin şiddeti, bu tepki içinde “artık TC’de ne varsa KKTC’de de o olacak” düsturunun ortaya atılması, bunların hemen öncesinde, cumhurbaşkanlığı seçimlerine önceki Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı aleyhine açıkça müdahalede bulunulması, Türkiye’nin KKTC’yi bir devlet gibi görmediğinin en son ve en çarpıcı göstergeleri. Daha geniş bir bakışla, Türkiye’nin bu tavrının genel kamuoyunda, HDP dışı muhalefet tarafından da büyük ölçüde onaylandığı, bunun Kıbrıslı Türkler’in Türkiye düşmanlığına kadar uzanan bir dizi suçlamaya konu edilmesi de gözleniyor. Üstelik bu, yeni de değil. Kıbrıs ile ilgili bir cehaletin ürünü olan bu yaklaşımlar, net olarak, Kıbrıslı Türkler’i kendi siyasi iradesi olan ayrı bir özne, ayrı bir halk olarak görmeyi reddediyor. Hem bunu reddetmek hem de uluslararası arenada Kıbrıs’ta iki halkın egemen eşitliğinden dem vurup iki devletli çözüm istemek inandırıcı olmadığı gibi, Kıbrıs’taki çözüm sürecinin bir Türkiye sorunu ile sakatlanmış olduğunu da ortaya koyuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.