Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber – Otobüsü olmayan 23 yaşındaki Yusuf Sönmez’e Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi otobüs havuz hesabından 11 ayda 2 milyon 156 bin lira ödeme yapılmış – Mülkiye müfettişi: “Bu kadar para aktarılmasını sağlayacak geçmişi yok”

Kayyum ile yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde 2017-2018 yıllarında belediye ve halk otobüslerinin parasının aktarıldığı havuzdan yaklaşık 5,5 milyon liralık yolsuzluk yapıldığı Mülkiye müfettişlerinin raporu ile ortaya çıkarken, raporun detaylarında çarpıcı bilgiler yer aldı. Mülkiye müfettişi tarafından hazırlanan raporda, otobüs havuz hesabından Yusuf Sönmez adlı bir kişiye otobüsü varmış gibi 11 ayda 2 milyon 156 bin lira para aktarıldığı ve bunu, parayı aktaran sorumlu kişi olan Berat Can Güven’in izah edemediği belirtildi. Raporda, 23 yaşındaki Sönmez’in bu kadar parayı alacak bir geçmişe sahip olmadığı yorumunda bulundu.

“Başkasının plakası adına paralar Sönmez’e yatırılmış”

Müfettiş raporunda, 3 Aralık 2018 ile 28 Ekim 2019 tarihleri arasında Yusuf Sönmez isimli şahsın hesabına 36 defa ödeme yapılarak, toplam 2 milyon 156 bin 931 lira aktarıldığı, ödeme gerekçesi olarak 21 H 0094 plakasının, şoför kartı ibaresinin, kart yükleme ibaresinin ve POS cihazı ibaresinin yazıldığı belirtildi. Yapılan araştırmada, 21 H 0094 plakasının Yusuf Sönmez isimli şahsa ait olmadığı, Özdiyarbakır Ltd. Şti’ye ait olduğunun anlaşıldığı vurgulanan raporda, “Hakkında ön inceleme yürütülen Otobüs İşletmeleri Müdür Vekili Berat Can Güven’in müfettişliğime verdiği ifadede özetle; Yusuf Sönmez’i şahsen tanımadığını, Sönmez Kardeşler adında bir şirketleri olduğunu bildiğini, Yusuf Sönmez’in özel halk otobüsü sahibi olmadığını, faturayı kesen esnafın ödemelerini toplu olarak fatura kesen bir esnafa yaptığını, bu şahısların da ödeme karşılığındaki belgeleri getirdiklerini, Yusuf Sönmez’in de kendilerine fatura getirmediğini fakat tek tek esnafa ödeme yapmak yerine bu şahsa ödeme yaparak diğerlerine dağıtımını sağladıklarını ifade etti” denildi.


Paraları döşemeciye veriyordum, borcu vardı Diyarbakır’dan kaçtı”

Müfettişlere ifade veren Yusuf Sönmez ise kendisinin Zülküf Aktaş isimli döşemecinin yanında çalıştığını, Aktaş’ın daha sonra yedek parça işi yapmaya başladığını, kendisine gösterilen paraların banka hesabına geldiğini, kendisinin paraları çekerek Aktaş’a verdiğini belirterek, “Zülküf Aktaş, bu paraların belediyenin işini yapması sebebiyle ödendiğini söyledi. Zülküf Aktaş’ın birçok kişiye borcu olduğu için Diyarbakır’dan kaçtığını duydum” dedi. Müfettiş, havuzdaki paraların sadece belediye ve halk otobüslerinin taşıdıkları yolcular karşılığında ödenmesi gerektiğini hatırlatarak raporunda şunları yazdı:

“Gerek Berat Can Güven’in gerekse Yusuf Sönmez’in ifadelerinden Diyarkart havuz hesabından otobüs işletmesi hesabının amaçları ile ilgili olmayan paraların ödendiğinin kabul edildiği, Güven ile Sönmez’in ifadeleri arasında çelişki olduğunu, Güven’in Sönmez’i şahsen tanımadığını söylediğini ancak Sönmez Kardeşler adında bir şirket olduğunu bildiğini oysa Sönmez’in kendisinin Zülküf Aktaş adındaki birinin yanında çalıştığını ifade ettiğini, Berat Can Güven’in kendi ifadesinde çelişkiler bulunduğu, fatura kesmeyen esnafın ödemelerini toplu olarak fatura kesilen bir esnafa yaptıklarını ifade etmesine rağmen Yusuf Sönmez’in kendilerine fatura getirmediğini ifade ettiği, böylelikle ifadesinde çelişkiye düştüğünü, Yusuf Sönmez isimli şahsın henüz 1998 doğumlu olduğu ve 2 milyon 156 bin 931 lira aktarılmasını sağlayacak bir geçmişe sahip olmadığı tespit edildi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.