Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meraklısına Bilim (96) – Prof. Dr. Ayşe Buğra ile “temel gelir” uygulaması: “Temel gelir insanlara, ‘insana yakışmayan’ işleri reddetme imkanı sağlar”

Boğaziçi Üniversitesi’nden Emeritus Prof. Dr. Ayşe Buğra, “temel gelir” veya “vatandaşlık geliri” uygulaması fikrinin ayrıntılarını Meraklısına Bilim’de anlattı. Buğra, her vatandaşa eşit ve düzenli olarak sınırlı bir miktar gelir sağlanmasını öngören bu uygulama için “Temel gelir kişilere, insana yakışmayan işleri reddetme imkanı verir. İnsanlar ellerine düzenli gelir geçeceğini bilirse, bu kendi hayatları üzerine rasyonel karar almalarına yardım eder” dedi. Koronavirüs salgınının derinleştirdiği eşitsizliklere değinen Buğra, “Kriz zamanlarında insanların topluma ve sosyal politikaya bakışları değişir, herkesin daha eşit haklara sahip olması fikri daha kolay kabul görür. Krizler sosyal politika yaklaşımlarında önemli değişimlerin ortaya çıkmasını sağlayabilir. O yüzden belki birtakım değişiklikler bekleyebiliriz ve bu değişikliklerin kapsayıcılık yönünde olabileceğini düşünebiliriz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.