Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM’de açtığı “dokunulmazlığın kaldırılması” davasını kazanan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ile söyleşi: “Derdimiz tazminat değil, siyasal faaliyetlerimizin engellenmesidir”

Anayasada 2016 yılında yapılan düzenleme ile milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılmasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, AİHM’nin hak ihlali kararını vermesini değerlendirirken “Biz tazminat derdinde değiliz, tazminatı ihtiyacı olan birilerine veririz. Bizim derdimiz siyasal faaliyetlerimizin engellenmesidir. Diğer vekil arkadaşlarımızın başvuruları da var, hepsinde ihlal kararı verilecektir” dedi. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin özel olarak HDP için çıkarıldığının da ortaya çıktığını söyleyen Kerestecioğlu, “Türkiye’de siyasi ve iktidarın biata zorladığı bir yargı ile karşı karşıyayız” diye konuştu.

Kerestecioğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, bir türbede ellerini arkada bağlaması ve HDP’li belediyeyi ziyaret etmesi nedeniyle açılan soruşturma konusunda ise şunları söyledi:

“Seçim yenilgisi ile sadece bizi değil, bizimle birlikte olanları da cezalandırıyorlar”

“Faşizmin kurumsallaşması dediğim şey bu, bunlara teslim olmamak gerekiyor. Biz buna HDP olarak karşı çıkıyoruz ama aynı şekilde diğer muhalefetin de bunu yapması gerekiyor. Bundan daha deli saçması ne olabilir? Elini arkadan bağladı diye. Gezi zamanında ‘Camide bira içtiler’, ‘Camiye ayakkabı ile girdiler’ gibi yalanlarından başlayarak sürekli dini istismar ederek yapmaya çalıştıkları şeylerden biri, Ekrem İmamoğlu ile ilgili olan. Diğeri ise bizimle ilgili. 2016’dan beri sürekli bizi kriminalize etmeye çalıştılar ve herkesle bizim aramıza mesafe koymaya çalıştılar. Kim bizimle ortak tavır almaya kalksa bunu da terörist ilan ettiler, bizi ilan ettikleri gibi. Afrin savaşında öldürülen siviller ile ilgili Avrupa Konseyi sekreterine soru sorduğum için bana fezleke hazırlandı. Kriminalize etme çabalarına bizim topyekûn karşılık vermemiz gerekiyor. Biz HDP olarak dimdik ayaktayız ama bu sadece HDP ile olacak şey değil. Son yerel seçimlerde kaybetmeleri ve orada aldıkları yenilginin sebebi de biz olduğumuz için bizimle cezalandırmaya çalışıyorlar. Sadece bizi cezalandırmak değil, bizimle birlikte o demokrasi için aslında ‘Birlikteyiz’ dediğimiz -yoksa bir ittifakımız söz konusu değildi ama- bir seçim ortak tavrını da bu tavrın nezdinde cezalandırmak istiyorlar. İmamoğlu’na yaptıklarında bundan ibaret olduğunu düşünüyorum.”

“Korkunun ecele faydası yok, parlamentodaki muhalefetin cesur olması lazım”

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, demokrasi ittifakı ve demokrasi blokunun cesarete bağlı bir iş olduğunu da belirterek, “Korkunun ecele faydası yok. Çoğu zaman bizim dışımızdaki parlamentodaki muhalefetin daha cesaretli olması gerekiyor. Çok uzun zamandır Erdoğan ve iktidarın çizdiği sınır içinde davranıyorlar. Sanki o sınırlar içinde kaldıklarında bir şey olmayacakmış gibi. Hayır, olacak ve daha ötesi olacak. Bize yapılanlar onlara da yapılacak ve onları da kriminalize etmek için gördüğümüz gibi her şeyi yapmaya başladılar. Burada yapılması gereken Erdoğan’ın aklıyla ya da onun çizdiği sınırlar içinde değil, daha cesaretle hareket etmek gerekir” dedi.

“Asgari demokrasi ilkelerinde birlikte olacak çok fazla zemin var”

HDP ve Millet İttifakı’nın ilişkileri ile ilgili bir soru üzerine ise Kerestecioğlu şunları söyledi: “Bir seçim olursa tabii ki yetkili kurullarımızın alacağı kararlar olacak, bu benim tek başına karar verip, ifade edebileceğim bir şey değil. Ama dediğim gibi parlamento dışındaki muhalefetle de gerçekten asgari demokrasi ilkelerinde birleşerek aslında birlikte olacak çok fazla zemin var. Bunu yapmalıyız. Çünkü aksi takdirde Türkiye’nin kurtuluşu söz konusu olmaz. Ancak hep birlikte ve o demokratik ilkeler çerçevesinde davranarak bunu yapabiliriz. Bunun için birbirimizin aynısı olmamız gerekmiyor. Hiçbir şekilde aynılığı istemiyoruz, biz zaten çoğulculuğu ve farklılıkları savunanları bir arada barındıran bir partiyiz. Aynı şekilde bu bir araya gelişlerde farklılıklarda bir arada olmayı becerebilmeliyiz. Ben bu anlamda bunu kadın mücadelesi ve kadın hareketinin başarabildiğine inanıyorum. Kadınların bunu yapıp zorlayacağına inanıyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.