Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Elif Key ile Amerikan Rüyası (16): ABD salgından ders çıkardı mı? – “Salgın yorgunluğu ve aşı sarhoşluğu, ABD’nin gelecek salgınlara hazır olmamasına yol açacak”

Dünyadaki milyonlarca doz aşıya daha aşılar üretilmeden, piyasaya çıkmadan, onay almadan ipotek koyduran ve şimdi de halkının büyük bir yüzdesini aşılayan ABD, koronavirüs salgını sırasındaki hatalarından ders alma şansına sahipken şimdiden şansını kaçırma tehlikesiyle karşı karşıya. Yaklaşık 600 bin insanın hayatını kaybettiği bir salgında, ülkenin virüse erken tepki vermesini, önlem almasını engelleyen hatalar ve yanlış adımlar konusunda 11 Eylül’deki komisyon tarzı bir hükümet soruşturması yok. Salgın uzmanlarına göre, pandemik yorgunluk ve aşı sarhoşluğu, ABD’nin gelecek salgınlara hazırlık yakalanmasına yol açacak. Ayrıca dünyada adaletsiz aşı dağıtımı ve üzerine gelen aşı pasaportu tartışmaları da uzun bir süre gündemde kalacak gibi duruyor. Zira, bu dijital veya bir kayıt parçasındaki aşı kaydı başka ayrımcılıkların ve insan haklarının önünü açacak. Aşı ayrımcılığının, aşı fakirliğinin önüne geçilebilmesi için zengin ülkelerin yoksul ülkelere yatırım yapmasına ihtiyaç var. Eğer aşı erişimindeki bu göze batan eşitsizlikler devam ederse, erken aşı dozları için rekabet edemeyen dünyanın en fakir ülkelerinin nüfuslarının çoğunu aşılaması en az iki yıl sürecek. Bu ülkeler için verilen en erken aşı tarihi: 2023.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.