Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hayvan hakları savunucusu Ayşe Köse, 41 gündür sürdürdüğü açlık grevine sağlık sorunları nedeniyle ara verdi: “Bütçe yok diye işin içinden çıkmaya çalışıyorlar”

Bilecik’in Gölpazarı ilçesindeki sokak hayvanları için 24 Mart’ta açlık grevine başlayan Bağımsız Patiler Derneği Başkanı Ayşe Köse’nin sağlık durumu, eyleminin 41. gününde kötüleşti. Sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırılan Köse, ilk müdahalelerin ve müşahedenin ardından dün (5 Mayıs) taburcu edildi. Köse, açlık grevine, sağlık sorunları şiddetlendiği için ara verdiğini açıkladı. 

Bağımsız Patiler Derneği Başkanı Ayşe Köse, 24 Mart’ta, Gölpazarı’ndaki yüzlerce sokak hayvanının sistematik olarak maruz bırakıldığı haksızlıklara karşı bir protesto olarak açlık grevine başlamıştı. Köse, açlık grevinin 41. gününde sağlık durumu kötüleşince, sağlık ekiplerinin müdahalesi sonucu en yakın sağlık kuruluşuna götürüldü. Bir süre müşahede altında tutulan Köse, dün (5 Mayıs) sabah saatlerinde taburcu edildi.  

Köse’nin “Onlar benim çocuklarım, onlar sokaklardaki canlar” dediği bini aşkın sokak hayvanı, iddialara göre uzun zamandır Gölpazarı Belediyesi tarafından ihmal ediliyor. Hayvanlar beslenemiyor, barınamıyor, kısırlaştırılamıyor, tedavi göremiyor ve kasıtlı olarak canlarına kastediliyor. 

Bağımsız Patiler Derneği, uzun zamandır Gölpazarı Belediyesi’nin 5199 syılı Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca görevlerini yerine getirmediğini savunuyor. Derneğin basın danışmanı Alperen Çulha, belediyelerin, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında beslenme, tedavi ve kısırlaştırma gibi hizmetleri yerine getirme mecburiyetinde olduğuna dikkat çekti. Çulha, “Kanun bunu emrediyor. Aynı kanun çerçevesinde, belediyelerin bu konuda kaymakamlıklarla, valiliklerle ve gönüllülerle işbirliği içinde olması da emrediliyor fakat maalesef Türkiye’nin pek çok noktasında olduğu gibi Gölpazarı ilçesinde de belediye, 5199 sayılı kanunu uygulamıyor” dedi.   

Çulha’ya göre, derneğin son altı yıldır uğruna mücadele ettiği ve Ayşe Köse’nin de yerine getirilmediği için açlık grevine başladığı talepler şöyle: Sokak hayvanları için barınma yerlerinin sağlanması, beslenme desteği yapılması, kısırlaştırma çalışmalarının yapılması ve tedavilerinin üstlenilmesi. 

Dernek Başkanı Ayşe Köse’nin belediyeden ayrıca üç talebi daha var. Bunlar da Hayvanları Koruma Kanunu’nun tüm yükümlülüklerinin uygulanması, tedavi için veteriner tahsis edilmesi ve hayvanlara bakım alanı ile bakıcı ayarlanması.

“Belediye, hayvanları zehirliyor”  

Çulha’ya göre, bu taleplerin yerine getirilmemesine ek olarak sokak hayvanlarının canlarına kastedilmesi durumu da söz konusu. Gölpazarı Belediyesi’nin sokak hayvanlarına yönelik kasıt ile eziyeti hakkında konuşan Çulha, şunları söyledi: “Belediye kadrosunda bir veteriner bulunmuyor. Belediye, kendi personeline, sokak hayvanlarını yüksek doz içeren uyuşturucu iğnelerle zehirlemeleri talimatını veriyor. Belediye, bunu her platformda inkar etse de iğneleri çöplerini görüyoruz, ölen köpeklerin fotoğrafları gönüllüler tarafından paylaşılıyor, onları görüyoruz. Kısırlaştırma yapılmıyor. Sokak hayvanlarının özgür yaşam alanlarının yok ediliyor ya da ‘Millet bahçesi yapacağız’ gibi bahanelerle var olan alanları faaliyete geçirmiyorlar.”   

“‘Bütçemiz yok’ diyerek işin içinden çıkmaya çalışıyorlar”

Çulha, belediyelerin sokak hayvanlarını besleme, kısırlaştırma, barındırma, tedavi etme gibi hizmetler için belirli bir bütçe aldığını ve bütçenin yetmediği zaman da İçişleri Bakanlığı’ndan ödenek talep edebildiğini belirtti. 

Kanunlar çerçevesinde yerine getirmekle yükümlü olduğu sorumluluklardan kaçınan Gölpazarı Belediyesi ise tüm ihmal ve kusurlarının mazereti olarak bütçe yetersizliğini gösterdi. Çulha, bu konuyu şöyle açıkladı: “Belediyenin sunduğu mazeret: ‘Bütçemiz yok’. ‘Paramız yok’ denilmiyor, ‘Bütçemiz yok’ deniliyor. Çünkü sokak hayvanlarına harcayacak bütçelerinin olmadığını söylemek, onların günü kurtarmalarına sağlıyor ama ‘Para yok’ dediklerinde, yapabilecekleri herhangi bir yatırımdan feragat etmiş oluyorlar. O yüzden ‘Para yok’ diyemiyorlar. ‘Bütçemiz yok’ diyerek işin içinden çıkmaya çalışıyorlar.”  

Altı yıldır taleplerini durmadan tekrarladıklarını ifade eden Çulha, “İktidara ait bir belediyenin, her türlü nimetten, ödenekten faydalanırken, bütçesizlik adı altında gerekçe sunması bize inandırıcı gelmiyor” dedi.  

Belediyenin “göstermelik” yaptığı yardımlara da değinen Çulha, “Köpekleri beslemek için her gün yedi paket mama almak gerekiyor. Bunun üçü bağışlarla, geri kalanı ise dernek yönetimi tarafından karşılanıyor. Belediye tarafından gönderilen mamaları kullanmak mümkün değil çünkü gönderilen mamalar da yetersiz. Piyasadaki en ucuz ve en düşük besin değerlerine sahip mamalardan yalnızca yedi paket yani bir günlük mama ihtiyacını karşılayacak miktarda gönderiyorlar” diye konuştu. 

“Çalmadık kapı bırakmadık ama dilekçemiz teslim alınmadı”

Yaklaşık 9 bin nüfuslu Gölpazarı ilçesinde yaşam mücadelesi veren binden fazla sokak canının maruz bırakıldığı haksızlıklar, ihmaller ve kusurlar karşısında Bağımsız Patiler Derneği, neredeyse çalmadık kapı bırakmamış. Çulha bu girişimlerini şöyle anlattı: “Cumhurbaşkanı İletişim Başkanlığı’na, İçişleri Bakanlığı’na, Süleyman Soylu’ya, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na, Bilecik Valiliği’ne çeşitli müracaatlarda bulunduk. Aklınıza gelebilecek neredeyse her resmi kurum ve kuruluşa taleplerimizi ilettik. Maalesef hiçbiriyle bir ilerleme kaydedemedik. Geçen günlerde Gölpazarı Kaymakamlığı, bizi bir toplantıya davet etti. Orada, taleplerimizi bir dosya halinde sunduk. 5199 sayılı kanun, salgın döneminde uyulması gereken genelgeler ve Gölpazarı çocuklarının yer aldığı birkaç fotoğrafın da olduğu bir dilekçe şeklinde sunduk. Dilekçe o gün kaymakam beye iletilmedi. Bir hafta boyunca yazı işlerinde kaldı. Yazı işleri, bu konuda gerekçe olarak ‘Dosyanız incelenecek sonra sıra numarası verilecek’ dedi. Oysaki insanların dilekçe hakkı vardır. Dilekçe teslim alınır alınmaz, sayı ve tarih numarası verilmesi gerekir. Ayşe Hanım maalesef bir hafta boyunca dilekçesinin teslim alınmasını sağlayamadı. Neden olduğunu da hâla bilmiyoruz.”   

İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin (İBB) bile kendilerini arayıp “Size destek olabileceğimiz bir şey var mı, bir ihtiyacınız var mı” diye sorduğunu belirten Çulha, Gölpazarı Belediyesi’nin ve kaymakamlığın, sözünü ettiği toplantının ardından kayıplara karıştığını söyledi.    

26 Temmuz’da, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un eşi Fatmanur Altun, Twitter üzerinden Ayşe Köse ile iletişime geçerek konuyla ilgileneceklerini söylemişti fakat bir gelişme olmadı.

Öte yandan açlık grevine ara veren Ayşe Köse’nin sağlık durumu ise gittikçe kötüleşiyor. Köse, artık birkaç adımdan fazlasını atamadığını, yürümek için kendini zorladığında kamburlaştığını, geceleri açlık yüzünden uykusuzluk çektiğini, sürekli olarak baş dönmesi ve kusma hissi yaşadığını anlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.