Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Pfizer ve BioNTech şirketleri Tokyo Olimpiyatları için aşı temin edecek, ABD’de tüm yetişkinler eczanelerde aşı olabiliyor

Milyonlarca doz Johnson & Johnson aşısı Avrupa, Güney Afrika ve Kanada’da bekletiliyor. Hindistan’da vaka artışları devam ediyor, son 24 saatte 410 bin yeni vaka tespit edildi. Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyar 24 milyona ulaştı. Pfizer&BioNTech, Tokyo Olimpiyatları’na katılacak sporculara aşı temin edecek. ABD’de tüm yetişkinler eczanelerde aşı olabiliyor. ABD’nin New York eyaletinde sanatçılar için 25 milyon dolar fon sağlanacak. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Milyonlarca doz Johnson & Johnson aşısı Avrupa, Güney Afrika ve Kanada’da bekletiliyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Maryland eyaletine bağlı Gaithersburg şehrinde bulunan Emergent BioSolutions’a ait Baltimore aşı üretim merkezinde üretilen ve Kanada, Avrupa ve Güney Afrika’ya gönderilen milyonlarca Johnson & Johnson aşısı depolarda bekliyor.

Geçtiğimiz mart ayında, Baltimore fabrikasında üretilen Johnson & Johnson aşılarına AstraZeneca aşılarının üretiminde kullanılan “zararsız virüslerin” karıştırılması sonucu 15 milyon doz aşı kullanılamaz hale gelmişti.

Emergent BioSlotutions’a ait fabrikada üretilen aşı dozları henüz ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından kullanım onayı alamadı. ABD’de Joe Biden yönetimi, daha önce, ülkede uygulanan hiçbir Johnson & Johnson aşısının Baltimore fabrikasında üretilmediğini açıklamıştı. 

Avrupa Birliği (AB), Kanada ve Güney Afrika’daki sağlık yetkilileri, yaptıkları incelemeler sonucunda söz konusu fabrikada üretilen aşılarda herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını açıkladı aşı dozlarının daha detaylı incelenmesi ve ek değerlendirilmelerin yapılması üç kıtada aşılamayı yavaşlattı. 

Hindistan’da vaka artışları devam ediyor, son 24 saatte 410 bin yeni vaka tespit edildi

Hindistan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ülkede son 24 saat içinde yaklaşık 410 bin yeni vaka ve 3 bin 980 ölüm kaydedildi. Ancak uzmanlar, gerçek enfeksiyonların ve ölümlerin sayısının çok daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Artan vaka sayılarından sonra birçok Hint eyaleti kısmi kapanma uygulamalarını yeniden başlattı ancak ülkede aşılamanın yavaşlamasıyla vaka sayılarında istenen düşüşün henüz sağlanamadığı belirtildi. Hindistan Serum Enstitüsü ve aşı üreticisi Bharat Biotech, ülkede ayda 100 milyondan az aşı dozu üretildiği belirtilirken, bir milyar 400 milyon nüfuslu ülkede günlük ortalama 1 milyon 600 bin kişinin aşılandığı belirtiliyor. 

Hindistan hükümeti aşılamayı daha yaygın hale getirebilmek için eyaletlere ve özel sağlık hizmeti veren yerlere aşı dozlarını doğrudan üreticiden satın almalarına olanak sağlamıştı. Ancak uzmanlar, bu durumun eyaletler arası rekabete yol açabileceğini ve bu nedenle de aşılamanın daha yavaş ilerleyebileceğini söylüyor. 

Kuzey Hindistan’daki Ashoka Üniversitesi‘nde fizik ve biyoloji profesörü olan Gautam Menon, “Benim asıl endişem kırsal alanlarda test yapılamaması. Hindistan’ın birçok bölgesinden ne enfeksiyon oranları ne de ölümler için gerçek rakamları asla alamayacağız” dedi.

ABDİngiltere ve Avustralya‘nın da içlerinde bulunduğu çok sayıda ülkeden sonra Sri Lanka da Hindistan’a seyahat yasağı getirildiğini açıkladı. 

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyar 24 milyona ulaştı  

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) veri tabanına göre, 7 Mayıs itibariyle dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyar 24 milyona ulaştı. Veriler, birçok ülkenin henüz aşılamaya başlamadığını ve aşılamaya başlamayan ülkeler ile kıtalararası aşılama programları arasında ciddi bir farklılık olduğunu ortaya koyarken Afrika’nın aşılama programında diğer kıtalara göre geride kaldığı görüldü.

Dünya genelinde kullanılan aşılar iki doz halinde yapılırken şubat ayında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından acil kullanım izni alan Johnson & Johnson aşısı tek doz olarak uygulanıyor. Fakir ülkeler, COVAX aşı programı ile 2021 yılının sonuna kadar 2 milyar doz aşı almayı umut ediyor.

Pfizer&BioNTech, Tokyo Olimpiyatları’na katılacak sporculara aşı temin edecek

Pfizer&BioNTech, bu yaz Japonya’da düzenlenecek Tokyo Olimpiyatları ve Paralimbik Olimpiyatları’na katılacak atletlerin aşılanması için Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ile anlaşma imzaladıklarını duyurdu. Anlaşmaya göre Pfizer&BioNTech, atletler ve delegeler için koronavirüs aşısı sağlayacak. 

Yapılan açıklamada olimpiyatlara katılacak atletlerin Tokyo’ya gitmeden önce her iki doz aşıyı da olmaları gerektiği bu nedende ilk sevkiyatın mayıs ayı sonlarına doğru yapılacağı belirtildi. 

IOC Başkanı Thomas Bach, “Pfizer&BioNTech firmalarının bu bağışı Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarının bütün katılımcılar için daha güvenli hale getirmeye yardımcı olacak. Bu aşı, ülkede alınan önlenmelerin bir başka kanadıdır” dedi. Bach, “Atletler ve delegeler aşı olarak, bunun yalnızca kişisel sağlıkla ilgili olmadığını aynı zamanda dayanışma ve diğer toplumların refahını düşünmekle ilgili olduğuna dair güçlü bir mesaj gönderebilirler” ifadelerini kullandı. 

Uluslararası Paralimpik Komite Başkanı Andrew Parsons da “Ulusal paralimpik komite üyelerinin yaklaşık yüzde 60’ının oyunlardan önce aşılanacağını umuyorduk. Bu harika bağış sayesinde artık dünyanın her yerinden sporcular ve oyun katılımcıları ile çalışacağız. Onları mümkün olan yerde ve zamanda aşı yaptırmaya davet edeceğiz” dedi. 

Japonya, olimpiyatlar öncesi salgını kontrol altına almak için tedbir ve kısıtlamaların genişletileceği açıklandı 

Japonya, Tokyo Olimpiyatları’na 80 günden az kalması ve ülke genelinde koronavirüs vaka sayılarının artması nedeniyle mevcut kısıtlamaların ay sonuna kadar devam ettirilmesi ve genişletilmesine kararı verdi. 

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, yaptığı açıklamada, ülkenin başkenti Tokyo başta olmak üzere OsakaHyogoKyotoFukuokaAichi bölgelerinde kısıtlamaların ay sonuna kadar devam edeceği ve bazı bölgelerde genişletileceğini açıkladı. Yeni eklenen kısıtlamalar kapsamında alkol servisi yapan restoran-kafelerin kapatılacağı açıklandı. 

Japonya Ekonomi Bakanı Yasutoshi Nishimura ise geçtiğimiz ay sonunda başlayan ve 11 Mayıs’ta sona ermesi planlanan kısıtlama ve önlemlerin virüse karşı bir önlem oluşturmadığını kabul ederek, “Vaka sayılarında dramatik bir artış var” dedi. 

Japonya, aşılama programında şimdiye kadar nüfusun yüzde 2,2’sini Japonya Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan tek aşı olan Pfizer&BioNTech ile aşıladı. Japonya’da şu an 24 milyon doz aşı bulunduğu ve ülkenin yalnızca aşıların yüzde 15’ini kullandığı belirtiliyor. 

Koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana Japonya toplamda 620 bin vaka ve 10 bin 600 ölüm bildirdi. 

ABD’de tüm yetişkinler eczanelerde aşı olabiliyor

ABD’de Joe Biden yönetimi, aşı olmak istemeyen ve aşılar konusunda tereddüt yaşayan kişileri aşıya teşvik etmek için insanların kendilerine en yakın eczanelere giderek aşı olabileceklerini açıkladı. Biden, “Aşı olmayı her zamankinden daha kolay hale getireceğiz” dedi.

ABD’deki WalmartWalgreensSafeway ve Stop&Shop gibi zincir eczanelerde aşılama yapılmaya başlandığı duyurulurken Biden yönetimi 4 Temmuz tarihine kadar ABD’nin yetişkin nüfusunun yüzde 70’ini aşılamayı hedefliyor.

Federal sağlık yetkilileri ayrıca eczaneleri ilk aşı dozunu farklı bir yerde olan kişilerin ikinci dozlarını eczanelerde olabilecekleri konusunda uyardı. ABD’de eyalet yetkilileri, aşılamayı arttırmak için çeşitli kampanyalar düzenliyor. Bu kampanyalardan bazıları aşı olanlara beyzbol maçına bedava bilet vermek, içecek sağlamak veya 100 dolar bağış vermek.

ABD’nin New York eyaletinde sanatçılar için 25 milyon dolar fon sağlanacak 

ABD’nin New York eyaletinin yetkilileri tarafından perşembe günü (6 Mayıs) yapılan açıklamada, salgın nedeniyle geliri azalan, iş bulamayan sanatçılara finansman sağlamak için yeni bir program başlatılacağı açıklandı.

Programa dair yapılan açıklamada, eyaletteki bin 500 sanatçıya iş imkânı verileceği ve bu sanatçılar için 25 milyon dolar harcanacağı belirtildi. Program kapsamında, eyaletteki sanatçıların halka açık performans, sokak gösterisi ve duvar resimi çizimi yapmaları da desteklenecek.

New York Kültür İşleri Müdürü Gonzalo Casals, “Sanatçıların cebine para koyabildiğinden emin olmak istiyoruz. Sanatçılar salgından en çok etkilenenler arasındaydı. Bize sunacakları ve verecekleri çok şey var” dedi.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.